Regija
AKTUALAC GRADSKOG VIJEĆA ŽUPANJE

Gradska blagajna u plusu od čak 6,2 milijuna kuna
Objavljeno 6. srpnja, 2015.

ŽUPANJA – Ivan Miličić (HDZ) jedini je vijećnik koji je na aktualnom satu jučerašnje sjednice Gradskog vijeća postavio pitanja gradskim čelnicima. Zanimalo ga je u kakvom je stanju gradsko kupalište Poloji te kakva je situacija u gradskom proračunu u prvih šest mjeseci ove godine. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Damir Parmać pojasnio je da su Poloji izletište, jer da bi bili javno kupalište moraju zadovoljiti niz kriterija, od ograđenosti plaže do angažiranja osoba koje će se brinuti o provođenju reda i sigurnosti kupača na kupalištu, što Grad Županja za sada ne može osigurati. Poloji su, prema Parmaćevim riječima, potpuno prilagođeni potrebama izletnika, sve je očišćeno i spremno za sezonu boravka i druženja u prirodi uz rijeku Savu. Na aktualnom satu spomenuta je i mogućnosti gradnje otvorenih bazena u Županji u dogledno vrijeme, o čemu se u gradu već godinama priča, no dalje od toga nije se otišlo. Gradonačelnik Davor Miličević napomenuo je da je jedan od osnovnih preduvjeta za realizaciju toga projekta, koji bi se najvjerojatnije gradio javno-privatnim partnerstvom, pročistač za vodu koji će u Županji biti izgrađen u drugoj polovini sljedeće godine. Rekao je kako će investitorima zainteresiranima za gradnju bazena i popratnih sadržaja Grad dati zemljište po simboličnim cijenama. Određena sredstva pokušat će se namaknuti i preko EU fondova.

Što se tiče punjenja gradske blagajne, gradonačelnik Miličević izrazio je zadovoljstvo iznijevši podatak da je u prvom polugodištu ove godine uprihođeno 17,835 milijuna kuna. U istom su razdoblju rashodi iznosili 11,568 milijuna kuna, što znači da je proračun u plusu od 6,2 milijuna kuna. Višku prihoda najvećim dijelom pridonijela su sredstva od prodaje plinske mreže u vlasništvu Grada Županje Plinari istočne Slavonije. Dio toga novca bit će utrošen u otplatu kredita, a dijelom će biti usmjeren i za udjel Grada u gradnji pročistača otpadnih voda koji s čak 78 posto financira EU. Riječ je o projektu „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Županja“ koji obuhvaća mrežu sustava javne odvodnje grada Županje i naselja Štitar. Ukupna vrijednost ovog projekta procijenjena je na 9,378.884 eura (bez PDV-a), a Grad Županja dužan je osigurati četiri milijuna kuna.

Gradonačelnik Miličević pohvalio se i podatkom o tome da je proračun Grada Županje među najtransparentnijima u Hrvatskoj. U istraživanju kojim je obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna, a koji su, ovisno o otvorenosti prema građanima, bodovani od 0 do 5, Institut za javne financije Županji je dodijelio visoku četvorku.M.Lešić Omerović

Ivanić postao nezavisni

Gradski vijećnik Tomislav Ivanić dostavio je predsjedniku Gradskog vijeća Gabrijelu Galoviću pisanu obavijest o tome da od 1. lipnja više nije član HSU-a, a samim tim ni Kluba vijećnika koji je činio sa SDP-om, te ubuduće nastavlja djelovati kao nezavisni vijećnik.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike