Regija
NAKON VILJAMOVKE I GRAŠEVINE ISMET ALIJA U SLADOLED DODAO NOVU ŽESTICU

Djeca biraju sladoled od Coca-Cole, odraslima draži onaj s rakijom od kajsije
Objavljeno 7. srpnja, 2015.
Sladoled “pojačan” kajsijevačom ne poslužuje mlađima od 18 godina

BELI MANASTIR - U belomanastirskoj slastičarnici Galerija No1 svake sezone nešto novo. Nakon što je prije dvije godine goste iznenadio sladoledom od rakije viljamovke, prošle onim od graševine, ove je godine vlasnik najpopularnije gradske slastičarnice, Ismet Alija - Iso, lansirao još jedno iznenađenje. Odlučio se za sladoled s vrhunskom rakijom od kajsije.

- Baza je, dakako, sladoled od kasjije, a ostalo je mala tajna, premda ne treba biti previše dosjetljiv kako bi se zaključilo da u sladoledu završava i rakija - priča Iso, napominjući kako je ostao vjeran Baranji, točnije, domaćim proizvođačima tog žestokog pića. I rakiju viljamovku je nabavljao od Baranjaca, a za sladoled od graševine odlučio se stoga što je i Steven Spurrier, jedan od najvećih svjetskih vinskih kritičara i osnivač Decantera, poručio kako je dom graševine hrvatsko Podunavlje, pa samim tim i Baranja, te stoga što se vino dodaje raznim jelima, pa tako i sladoledu.

- Sladoled s rakijom od kajsije neće biti konstantno u prodaji, ali u vrijeme tropskih vrućina sigurno hoće - priča, ističući kako ne preporučuje više od dvije kugle, posebice vozačima. No, nastavlja, ne može se reći da je riječ o ledenom desertu od kojega bi, eventualno, ''poludio dreger''. Ipak, višak opreza nikad nije na odmet. Sladoled ''pojačan'' rakijom od kajsije ne poslužuje mlađima od 18 godina. Njih čekaju druga zanimljiva iznenađenja, kao što je sladoled s okusom Coca-Cole, trenutačno jednim od traženijih artikala.

- Godinama su mi prigovarali zašto ne smislim nešto što bi zadovoljilo starije i one mlađe. Sada djeca mogu naručiti sladoled od Coca-Cole ili neki drugi sladoled od dvadesetak vrsta, koliko ih proizvodim, a njihovi očevi, a zašto ne i majke, mogu uživati u nešto žešćoj slastici - objašnjava Iso. Prisjeća se pretprošlogodišnjih komentara na njegove graševinsko-viljamovske izume.

- Ljudi su u nevjerici pitali je li to istina, a zadovoljstvo na njihovim licima nakon prve probe teško je riječima opisati - kaže Iso, napominjući kako su se gosti drugoga dana vraćali kako bi ponovili narudžbu. U međemenu je, podsjetimo, u čast prošlog svjetskog nogometnog prvenstva, osmislio ''kockasti'', crveno-bijeli sladoled. Na žalost, u ponudi je bio kratko, jer je repka rano napustila Brazil.Već razmišlja i o idućoj godini, odnosno novom iznenađenju. O čemu se radi, nije htio podijeliti s nama.

Ivica GETTO
OBITELJSKA TRADICIJA SE NASTAVLJA

Slastičarskim poslom ovaj pedesetpetogodišnji rođeni Belomanastirac bavi se još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je počeo pomagati u slastičarnici koju je još prije, na mjestu današnje Galerije No1, otvorio njegov otac. Kao dvadesetdvogodišnjak, 1982. godine, preuzeo je posao, u koji je sada već uveo i ''mladu snagu'' - sina. Tvrdi da je njegov djed, davnih pedestih-šezdesetih godina prošlog stoljeća, držao slastičarnicu u Zmajevcu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike