Regija
VELIKA PROSLAVA U NARDU

200 godina filijalne crkve svete Katarine
Objavljeno 7. srpnja, 2015.

NARD – U malom valpovačkom prigradskom naselju Nardu prošli je vikend bio u znaku velike svečanosti – proslave jubileja 200 godina crkve svete Katarine. Tom je prigodom misno slavlje ispred obnovljene crkve predvodio đakovačko-osječki nadbiskup, msgr. Đuro Hranić uz koncelebraciju svećenika s područja Valpova i Donjeg Miholjca, te vjernika iz Narda i Župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu, kojoj pripada ova filijala. Velikom događaju nazočili su brojni uzvanici među kojima osječko-baranjski župan, dr. Vladimir Šišljagić, gradonačelnik Valpova Leon Žulj, saborski zastupnici i drugi gosti. Proslavu je uveličao KUD Kolo Nard.

Kako doznajemo od predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Nard, Mire Ištokovića, vjernici, ali i svi stanovnici Narda, posebno su ponosni na proslavu ovog jubileja zbog činjenice što se on održava na samom kraju temeljite obnove male filijalne crkve vrijedne stotinjak tisuća kuna. Za potrebe obnove sredstva su osigurali Grad Valpovo, Županija, Nadbiskupija đakovačko-osječka te vjernici Narda dobrovoljnim prilozima. Tijekom mjesec dana obnove obnovljena je kompletna fasada, izbetoniran i uređen ulaz u crkvu, uređena unutrašnjost uključujući i nove podove i zidove.

Crkva svete Katarine, djevice i mučenice, čije su oznake kotač s oštricama, kruna kao znak kraljevskog podrijetla, palmina grana kao simbol pobjede i mač kao oružje mučeništva, sagrađena je uz pomoć baruna Gustava Prandaua, a prva crkva koju su mještani podigli bila je drvena i omazana blatom, posvećena također istoj svetici i blagoslovljena 1754. godine. U crkvi se nalaze tri kipa: kip sv. Katarine u sredini oltara, oko metar visine, rad Marina Mikića, samoukog majstora napravljen od gipsa 1950. godine, zatim kip Srca Isusova i kip Majke Božje Lurdske. Crkva ima još i sakristiju, u kojoj je smješten regal s crkvenim i liturgijskim potrepštinama. Crkveni god slavi se 25. studenoga za Sv. Katarinu i 14. veljače na dan sv. Valentina, kada je zavjetni dan sela i mještani ovoga mjesta imaju i klečanje. Prema običaju ovoga sela, za vrijeme svete mise muškarci se nalaze na koru i u sakristiji, a djeca, djevojke i žene u glavnoj lađi crkve, ispred oltara.

Crkva sv. Katarine, zaštitnice sela, teško je stradala u Domovinskome ratu (1991. i 1992. godine). S obzirom na to da se Nard konstantno nalazio na udaru neprijateljske artiljerije iz Baranje, na crkvi su tada granate uništile ulazna vrata, krovnu konstrukciju i stakla, a oštećena je i unutrašnjost. Odmah je pokrenuta akcija radi obnove, a prvi i najveći donator bila je obitelj Mihalović iz Hamburga. L.Aničić

Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike