Novosti
KONFERENCIJA DUNAVSKO-PANONSKE REGIJE

Osijek, Beli Manastir, Sombor, Apatin, Mohač i Baja zajedno razvijaju turističke potencijale
Objavljeno 7. srpnja, 2015.

Nakon što je, u siječnju ove godine, u Somboru potpisan sporazum o formiranju Dunavsko-panonske regije, koja okuplja gradove Osijek, Beli Manastir, Sombor, Apatin te Baju i Mohač, u Osijeku je u prostorima Zračne luke Osijek jučer održana konferencija o turističkim resursima u regiji.

- Na ovom skupu razgovaramo o tome kako udružiti turističke kapacitete kako bi od toga svi imali koristi, odnosno da ovu zračnu luku u Osijeku koristimo na najbolji mogući način. Ako pogledamo na karti u krugu šestarom od 200-300 kilometara, sve analize pokazuju da imamo izvrsne potencijale - kazao je novinarima gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić. Naglasio je kako se potencijali osječke zračne luke mogu iskoristiti na najbolji način tako da svi gosti koji dolaze u Osijek putuju i u Srbiju i Mađarsku, odnosno da članovi Dunavsko-panonske regije izrade projekte kojima će se iskoristiti svi turistički potencijali. I gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš naglašava kako velik promet putnika preko Zračne luke Osijeka sigurno znači i više gostiju u Baranji. Gradonačelnik Sombora Saša Todorović istaknuo je dobru suradnju među gradovima članovima regije te posebice s Osijekom, kojemu Sombor daje podršku i u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

- U ovih naših šest gradova praktično pratimo razvoj jedni drugih i, potpuno logično, zanima nas značajno povećanje zračnog prometa na osječkom aerodromu. Time bismo i mi - susjedni i Osijeku prijateljski grad, mogli imati koristi. Naravno, to bismo pratili povećavanjem svoje turističke ponude - kazao je Todorović, predvidjevši stvaranje zajedničke turističke rute koju bi turisti koji slijeću u osječku zračnu luku mogli obilaziti u nekoliko dana boravka na području šest gradova.

Iz mađarske Baje spremni su na sebe, rekao nam je vijećnik skupštine tog grada Otto Szalai, preuzeti osnivanje zajedničkog konzorcija preko kojega bi se realizirali zajednički turistički programi članova regije.

- Imamo potencijala i mislim da možemo naći zajednički jezik u razvijanju cijele naše regije kroz prekogranične projekte u području turizma - drži Aron Cserdi, zamjenik gradonačelnika Mohača.

I u Općini Apatin zainteresirani su za suradnju kroz Dunavsko-panonsku regiju. Predsjednik Skupštine Općine Apatin Živorad Smiljanić, koji taj grad na Dunavu vodi gotovo 30 godina, napominje kako je u Apatinu sagrađena suvremena međunarodna marina na Dunavu, uređeno je putničko pristanište, a uskoro počinje gradnja luke za kontejnerski pretovar rasutih tereta. Smiljanić stoga u primjeni Dunavske strategije vidi velike prilike za taj grad. Kroz Dunavsko-panonsku regiju on očekuje razvoj turističkih potencijala na području Općine Apatin, posebice rezervata Gornje Podunavlje, koje s Kopačkim ritom čini jedinstveno prirodno područje, kao i Banje Junaković, najsuvremenijih toplica u Srbiji. Smiljanić ističe činjenicu da je osječki aerodrom vrlo blizu Sombora, tako da gosti s aerodroma do Banje stižu za samo pola sata vožnje. I.Mikulić

Gradovi regije prihvatili letove preko Zračne luke Osijek

Direktor Zračne luke Osijek Domagoj Marinić kazao je kako Luka može zadovoljiti interese gradova okupljenih u Dunavsko-panonskoj regiji, odnosno da to već čini uspostavljenim zračnim linijama i onima koje će biti uspostavljene. Marinić je kazao da su te linije, kako međunarodne tako i domaće, prema jadranskim odredištima, već sada dobro prihvaćene i u susjednim zemljama i gradovima koji pripadaju Dunavsko-panonskoj regiji.