Osijek
IVAN KRKOVIĆ, SUPSPECIJALIST DJEČJE OFTALMOLOGIJE:

Obvezni očni pregled u četvrtoj godini uvelike će smanjiti broj slabovidnih
Objavljeno 7. srpnja, 2015.
U dječjoj se oftalmologiji procjenjuje da je slabovidno od četiri do sedam posto djece

Osječke će oftalmološke ambulante od sada u velikoj mjeri posjećivati četverogodišnjaci. Rezultat je to obvezne mjere zdravstvene zaštite čiji je početak provedbe, točnije Nacionalnog skrininga na slabovidnost, odnosno ambiopliju, prije nekoliko dana označio ministar zdravlja Siniša Varga, a u svrhu preventivne politike očuvanja zdravlja djece.

Ne čudi stoga da su i osječki oftalmolozi ovakvu odluku ocijenili odličnom. Štoviše, prema riječima dr. med. Ivana Krkovića, spec. oftalmologa, supspecijalista dječje oftalmologije i strabizma iz Kliničkog bolničkog centra Osijek, oftalmolozi koji se bave problemima vida djece takvu su mjeru tražili i ranije.

- U dječjoj oftalmologiji od četiri do sedam posto djece je slabovidno i imaju potrebu za liječenjem. Prije sedam godina na području Osijeka radili smo studiju u kojoj smo na problem slabovidnosti i ukazali. Odluka o nacionalnom skriningu dobra je i pametna jer je riječ o prevenciji slabovidnosti u djece. Ako se na početku životnog vijeka djeteta poremećaj vida na vrijeme otkrije i potom se rehabilitira, onda nemate trajnog invalida. Naime, mi često otkrivamo kod pacijenata starije životne dobi da, primjerice, ne vide na jedno oko, što je veliki gubitak za normalan rad i život - upozorio je dr. Krković.

Dr. Krković pojašnjavajući kako će se pregled četverogodišnjaka provoditi redovito, na uputnicu, kao za klasičan prvi pregled koji, ako se obavlja u dobi djeteta od četiri godine, mnogo znači. Dr. Krković ističe dobru suradnju s osječkim pedijatrima koji, kad pri anamnezi otkriju problem, male pacijente odmah upućuju oftalmolozima. Inače, četvrta je godina odabrana, ističe dr. Krković, zbog toga što dijete u toj dobi može početi surađivati.

- Dijete mora surađivati da bi mu se kvalitetno ispitao vid. Najbolji bi bio standard u još ranijoj dobi djeteta, no iako postoje određene tehnike i za to, u našim uvjetima i financijskim mogućnostima to ne bi bilo moguće. Pregled četverogodišnjaka dovoljan je i dobro je da je ušao u primarnu zdravstvenu zaštitu - zaključio je dr. Krković.

Dodajmo tomu da bi se uvođenjem skrininga problem slabovidnosti, kako se procjenjuje, smanjio za čak 90 posto. Broj od trenutačno 200.000 oboljelih mogao bi pasti na 20.000.

Marija MIHELIĆ
ŠTO KAŽU U ŠKOLSKOJ MEDICINI

Dosadašnja praksa obveznog pregleda vida uoči upisa u prvi razred osnovne škole pokazala je da velik broj djece u toj dobi već imaju problema s vidom. Potvrdila je to dr. med. Vesna Buljan, specijalistica školske medicine, voditeljica Školske medicine u Osijeku, dodajući kako pozdravlja potez ministra Varge.

- U sedmoj godini života mi možemo vidjeti bježi li djetetu oko, ima li poteškoća, ili je problem s vidom nasljedan. Inače je problem što u današnje vrijeme većina ljudi imaju velike televizore, a gledaju ih na maloj udaljenosti, odnosno preblizu su računalu, što utječe na vid. Raniji je pregled potreban i sa stajališta škole. Kad dijete dođe s naočalama u prvi razred, takvog ga prijatelji i upoznaju. No, ako dobije naočale kasnije i dođe do kakvog ruganja, neka djeca dobro reagiraju na to, a druga nakon toga odbijaju nositi naočale - kaže dr. Buljan.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike