Regija
“SLAVONIJO, ZEMLJO PLEMENITA”

Miss 49. Đakovačkih vezova je
Gunjanka Marina Dominiković
Objavljeno 6. srpnja, 2015.
Vezovi su naš identitet i po njima se razlikujemo od drugih, kaže Vinković

Izborom najbolje nošenog narodnog ruha kod djevojaka, snaša i momaka odnosno bećara sinoć su u Strossmayerovu parku tradicionalnim programom “Slavonijo, zemljo plemenita” zatvoreni 49. Đakovački vezovi.

Za titulu najboljih prijavilo se šest snaša, pet momaka i čak 12 djevojaka. Tročlana komisija u sastavu Branka Uzelac, Josip Forjan i Katarina Bušić donijela je odluku te kod snaša najboljom proglasila Silviju Drlje iz Draža, prva pratilja je Branka Trbljanić iz Otoka, dok je na trećem mjestu Marija Ćurak iz Đakova. Kod momaka, najboljim je ocijenjen Robert Adrić iz Novih Perkovaca, drugi je Darko Menđan iz Sota (Vojvodina), a treći je Ivan Požega iz Novih Mikanovaca. Među djevojkama, na prvom je mjestu Marija Živković iz Selaca Đakovačkih, druga je Brigita Vidaković iz Slavonskog Broda, a treća Liza Stipanović iz Punitovaca. Osim spomenutih, proglašena je i najfotogeničnija djevojka, ovaj put to je bila Tea Kuprešak iz Županje. Kao i svake godine, odluku o najljepšoj djevojci Slavonije i Baranje donio je gradonačelnik Đakova Zoran Vinković. Lentom se okitila Marina Dominiković iz Gunje. Čitav program pratio je i glazbeni dio gdje su nastupila brojna poznata imena iz svijeta tamburaške glazbe. Vezove je zatvorio gradonačelnik Zoran Vinković uz pjesmu “Ne dirajte mi ravnicu”.

- Đakovo je ponovno isplelo najljepši vez ovoga grada. Otvorili smo ponovno svoje srce svima koji su došli u naš grad kako bi na najljepši mogući način obilježili 49. smotru folklora Đakovački vezovi. Svima koji su nam pomogli u ostvarivanju popratnih i središnjih vezovskih manifestacija od srca zahvaljujem uz obećanje da ćemo stečenu kulturnu baštinu i dalje čuvati i njegovati, na ponos svih nas. Posebnu zahvalu upućujem svima koji su danonoćno sudjelovali u kreiranju i provedbi svega onoga što Vezove čini najznačajnijom hrvatskom folklornom manifestacijom, te našim pokroviteljima, sponzorima i medijima koji, svatko na svoj način, upotpunjuju sliku naše najznačajnije gradske manifestacije. Zahvalu upućujem vama, drage moje Đakovčanke i Đakovčani, što ste svojom nazočnošću vezovskim manifestacijama dokazali koliko volite Vezove, koji su svih ovih desetljeća čuvali i očuvali hrvatske i slavonske korijene, tradiciju slavonskog, hrvatskog čovjeka. Đakovački vezovi ponos su našeg grada, Slavonije i Baranje, Hrvatske i svih vas mojih dragih sugrađanki i sugrađana. Jer, Đakovački vezovi ste vi, Đakovčanke i Đakovčani, Vezovi su naš identitet i po njima se razlikujemo od drugih - poručio je gradonačelnik Zoran Vinković. Direktorica Turističke zajednice Grada Đakova Marija Burek kaže kako je Đakovo još jednom istkalo najljepši vez.

- 'Gledajući povorke u narodnoj nošnji, imaš osjećaj da su livade umarširale u grad, da je u Đakovu defile šuma. I da ne prolaze momak i djevojka, nego raspupao grm divlje ruže i mlada šljiva u cvatu...', kazao bi Matko Peić. Kao suorganizator 49. Đakovačkih vezova zahvaljujem građankama i građanima grada Đakova te svim sudionicima programa na neopisivim emocijama i ljubavi prema tradiciji i kulturi svoga kraja. Istkan je najljepši vez, koji se osjećao u svakom kutku našega grada, vez različitih kultura, tradicija i ponosa. Upravo taj vez je istinski čuvar i osnova jedne od najboljih kulturnih manifestacija u Republici Hrvatskoj koji se i dalje brižno čuva u srcu Slavonije – Đakovu! - kazala je Marija Burek. Nakon zatvaranja 49. Đakovačkih vezova u parku, koncert je u vezovskom šatoru održala grupa Vatra, uz predgrupu Sound, kojoj publika nije dala otići s pozornice.

Maja MUŠKIĆ

VEZOVE

JE ZATVORIO GRADONAČELNIK ZORAN VINKOVIĆ UZ PJESMU “NE DIRAJTE MI RAVNICU”

Na smotri i Slakovčani

Nakon svečane nedjeljne povorke, u Strossmayerovu parku održavale su se smotre folklora. Uz brojna društva tijekom smotre folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema nastupilo je i Kulturno-umjetničko društvo „Seljačka Sloga“ Slakovci. To društvo osnovano je još 1956. godine, a djeluje u tri sekcije, njeguju izvorni folklor i nastupili su na svim većim smotrama diljem RH. Iduće godine slave 60 godina neprekidnog rada.

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

Najčitanije iz rubrike