Sport
NOGOMETAŠI ČILEA PRVACI JUŽNE AMERIKE

Argentinac Sampaoli pjevao: Chile es campeon
Objavljeno 5. srpnja, 2015.

Četrdeset tisuća zastava koje je poklonio čileanski poduzetnik Leonardo Farkas vijorilo se na stadionu u Santigao de Chileu. Još više bilo ih je cijelu noć nakon što je Alexis Sanchez, zvijezda Arsenala i najbolji igrač čileanske momčadi, lucidno pogodio odlučujući jedanaesterac kojim je Čile došao do prvog naslova Copa Americe. U finalu su za suparnika imali Argentinu. Messijeva Argentina drugi put ostaje tek srebrna. Premda su slovili za velike favorite drugu godinu zaredom, “gaučosi” gube veliki finale. Nakon prošlogodišnjeg poraza na SP-u u Brazilu u produžetku dogodio im se i poraz u finalu Copa Americe nakon jedanaesteraca. Oba puta nakon 90 minuta nije bilo pogodaka. Messiju ostaje tako nesuđen veliki naslov s Argentinom, ako ne računamo titulu svjetskog juniorskog prvaka i olimpijskog naslova u Pekingu. Uz to Argentina čeka na svoj 15. naslov Cope pune 22 godine. Javier Mascherano i Carlos Tevez primjerice izgubili su već treći finale Copa Americe.

- Želim uživati u svakom nastupu u dresu reprezentacije, ali zapravo sve više u njemu doživljavam patnje. Ne mogu opisati kako se osjećam. Ali, siguran sam, u budućnosti Argentina može pobijediti - rekao je Mascherano, a njegov reprezentativni kolega Ezequiel Lavezzi vjeruje kako će se to dogoditi još u Messijevoj eri.

S druge strane Čileanci nisu mogli vjerovati što su doživjeli. Dok je Alexis Sanchez naslov proslavljao skidajući majicu i trčeći prema navijačima, dio njegovih suigrača nije moglo sakriti suze. Jeana Beausejoura tješio je sin. Marcelo Diaz i Eduardo Vargas također su golemi uspjeh slavili s djecom na rukama. Izbornik Čilea Jorge Sampaoli priznao je kako mu je Sanchezov penal donio nevjerojatnu radost.

- Želim samo što duže uživati u ovom uspjehu - rekao je čileanski izbornik i jedini Argentinac koji je tu večer bio ushićen pa za razliku od svojih sunarodnjaka koji su ležali tužni, on je zajedno s tribinama pjevao “Chile es campeón, Chile es campeón”.

Navijači su također složili i zanimljivu pjesmicu koja je išla na račun najveće argentinske zvijezde.

- Messi nema jaja, jaja ima Gar Medel!

Inače, argentinski mediji pišu kako je Messijeva obitelj zbog silnih uvreda napustila stadion na poluvremenu. Zato je Medel, kojeg zovu “čileanski pit bull”, bio jedan od posljednjih koji je napustio pozornicu i stadion praktički već kada su se reflektori gasili. Posljednji koji je napustio pozornicu prilikom dodjele trofeja bio je Dinamov nadapač Angelo Henriguez. I on je sudjelovao u velikom finalu, ušao je u igru u produžetku umjesto Vargasa. Dojma smo, bio je određen za izvođenje jedanaaesterca “broj pet” da prije toga Alexis Sanchez nije riješio sve dvojbe. Djelovao je čak i suzdržano u usporedbi s kolegama. Do njega su sigurno došle vijesti iz Hrvatske o privođenju trenera i izvršnog predsjednika kluba za koji igra. Na njegovom mjestu ništa mu ne bi ovaj dan pokvarilo! K.Lacković

Čile - Argentina 4:1 (0:0)

Jedanaesterci: 1:0 Fernandez, 1:1 Messi, 2:1 Vidal, Higuain - preko gola, 3:1 Aranguiz, Banega - Bravo obranio, 4:1 Sanchez

Sampaoli veći od Jozića

U Čileu je i uoči velikog finala započela rasprava radi li se o najvećoj generaciji njihova nogometa, većoj i od one 1962. godine koja je na Mundijalu u Čileu osvojila treće mjesto. Zanimljivo, najvećim uspjehom u povijesti čileanskog nogometa označeno je kada je Colo Colo kojeg je tada vodio naš Mirko Jozić 1991. godine osvojio Copu Libertadores, klupsko prvenstvo Južne Amerike. Povijesno osvajanje Cope ipak će, realno, zasjeniti i taj uspjeh.

Možda ste propustili...

POBJEDOM ČESTITATI NAVIJAČIMA ROĐENDAN

Napokon smo uhvatili zamah i naravno da ne mislimo sad stati

EUROPSKO PRVENSTVO U BOKSU

Veočić je krenuo pobjedom od 5:0

ATLETSKA DIJAMANTNA LIGA

Sve počinje u Kini

Najčitanije iz rubrike