Regija
VJERNICI S MONS. SRAKIĆEM KOD GOSPE OD VODE

Blagoslovljena nova zvona
na kapelici svetišta Gospe Ilačke
Objavljeno 5. srpnja, 2015.
Nedavno je izišla i knjižica “Pod skutom Gospe Ilačke”

ILAČA – Uoči misnog slavlja, u subotu, blagoslovljena su zvona na kapelici u svetištu Gospe Ilačke, u koje se i toga dana slio veliki broj vjernika. Blagoslovio ih je nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić

– Tri nova zvona stigla su iz ljevaonice u austrijskom Innsbrucku. Na kapelici u svetištu dosad nije bilo zvona, a ova su postavljena u godini kada obilježavamo 150. obljetnicu svetišta Gospe na Vodici u Ilači – rekao je ilački župnik i upravitelj svetišta, vlč. Ivan Đakovac.

Nakon blagoslova zvona, nadbiskup u miru Marin Srakić predvodio je i svetu misu, dok su tijekom mise zvona podignuta i na kraju misnog slavlja sva tri su zvonila. Svetište u Ilači već stoljeće i pol obilaze brojni hodočasnici, a tako je i u ovoj godini jubileja.

U povodu obljetnice svetišta, objavila je ovih dana Udruga “Dr. Ante Starčević” iz Tovarnika knjižicu “Pod skutom Gospe Ilačke”, koja će, kako navode, biti zanimljiva i djeci i odraslima, a istodobno i bogata informacijama kako bi i mladima i starijima bila i poučna. Spomenutu knjižicu je tovarnička udruga izdala nakon što je 2010. godine producirala višestruko nagrađivani dokumentarni film “Draga Gospa Ilačka”, redatelja Branka Ištvančića. Akademik Stjepan Damjanović napisao je u predgovoru knjižice da su glavni likovi priče književnice Sonje Tomić o Gospi Ilačkoj “Marija Isusova Majka i studentica povijesti Marija, čijoj je majci Gospa pomogla i koju je krstio tovarnički župnik Ivan Burik ubijen u Domovinskom ratu”. Sonja Tomić, piše nadalje akademik Damjanović, “vješto prepleće stariju i noviju povijest, ovjerene događaje i ljudske snove, povijest od 2. travnja 1865. kada je mladi svinjar na sokaku primijetio čudnu i neočekivanu vodu, preko čudesnih događaja ozdravljenja po zagovoru Gospe Ilačke do Domovinskoga rata i izbjeglištva u kojem se izgubio križić koji je velečasni Burik stavio na vrat maloj Mariji i koji je našao budući Marijin suprug....”

- I tako 150 godina. Voda života teče, Isusova majka je usmjerava onamo gdje treba nešto očistiti, gdje treba nekomu pomoći, odabire posebna mjesta koja postaju mjestima naših susreta i naše nade... S knjigom Sonje Tomić Ilača i sva marijanska svetišta, u domovini i izvan nje, značit će vam više i bolje ćete razumjeti te vjekovne procesije koje se slijevaju prema svetištima da bi srele Gospu i zamolile je zagovor kod Sina – naveo je u povodu izlaska knjižnice predsjednik tovarničke udruge, Antun Ivanković.

Sanja BUTIGAN

Tri zvona stigla su iz ljevaonice u Innsbrucku

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RADOVI NA DC55 PRI KRAJU

Vozači tvrde da je cesta
znatno uža nego prije

2

POVUČENA ODLUKA O ZADUŽENJU

Dva vijećnika HDZ-a
priklonila su se oporbi

3

DONACIJSKA AKCIJA POČINJE KONCERTOM TAMBURAŠKIH SASTAVA

Petrovići će imati novu kuću