Osijek
ANONIMNI POZIVATELJI

Zovu, prostače i dahću bez straha od posljedica!?
Objavljeno 5. srpnja, 2015.

Sudeći prema sve većem broju sugrađanki ogorčenih činjenicom da su meta gotovo svakodnevnih poziva anonimnih osoba koje ili šute, ili u slušalicu iznose svoje seksualne fantazije, čini se da desetogodišnjakinja iz Belišća o kojoj smo nedavno pisali nije iznimka.

Štoviše, pozivi su se sad preusmjerili na osječko područje, gdje pozivatelji, i to uglavnom sa skrivenog telefonskog broja, maltretiraju sugrađanke pozivima u bilo koje doba dana ili noći. Međutim, čini se da im nitko ništa ne može!?

- Prije nekog vremena dobivala sam pet-šest poziva, što danju što noću, i to, čini mi se, od istog anonimnog pozivatelja. Neprestano je dahtao u slušalicu, govorio razne proste riječi i sve sam trpjela dok pozivi nisu počeli i noću. Nakon nekog vremena alarmirala sam policiju, gdje mi je, međutim, rečeno da tu nema elemenata kaznenog djela jer mi nitko nije prijetio, prisjeća se sugrađanka D. M. (podatci poznati redakciji), koja je, srećom, prestala dobivati pozive.

Slično se dogodilo i 40-godišnjoj J. M. (podatci poznati redakciji), koju već neko vrijeme u gluho doba noći netko naziva i potom joj spušta slušalicu.

- Uglavnom mi prekine poziv kad se javim, no situacija nije nimalo ugodna. Osim toga, budi mi dijete svaku noć, što je neizdrživo. Ne znam hoću li uspjeti što učiniti, no svakako ću se obratiti policiji što prije - ispričala je J. M.

Hoće li proći isto kao i majka desetogodišnjakinje iz Belišća, kojoj je policija, nakon primljenog otvorenog telefonskog poziva na seks, rekla da tu nema elemenata kaznenog djela, sugrađanka će se tek uvjeriti. Za to će vrijeme još desetci, pa i stotine, poziva voajera, osoba sa psihičkim poremećajima, pa i pedofila, okrenuti broj (nasumce) i maltretirati sugrađanke. Bez straha od posljedica!? M. Mihelić

ŠTO KAŽU U POLICIJI

U Kaznenom zakonu nije preciziran termin seksualna prijetnja, što je širok pojam, kažu u PU osječko-baranjskoj na upit je li takav upućen poziv kazneno djelo.

- U st. 2 čl. 156 Kaznenog zakona stoji da je spolno uznemiravanje svako verbalno, neverbalno ili fizički neželjeno ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobi, koja uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. U slučaju počinjenih i opisanih kaznenih djela oštećena osoba može podići kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe. Kazneni se progon za navedena kaznena djela pokreće po prijedlogu - stoji u dopisu PU osječko-baranjske. Postoje li osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo, na temelju odredbi čl. 68. Zakona o policijskim poslovima, može se provjeriti istovjetnost, trajanje i učestalog kontakata određenih komunikacijskih adresa.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike