Zdravlje
SPAJANJE S GLAZBOM MOŽE POBOLJŠATI OKUS HRANE

Kako glazba utječe na nepce
Objavljeno 6. srpnja, 2015.
Okus francuskog jela bio je bolji uz francusku harmoniku, a Puccini je poboljšao okus tjestenine

Od Michelinovih kuhara do najmlađe djece - svi znaju da su sol i papar među osnovama u svakoj kuhinji. Ali začin može biti puno više od tih osnovnih sastojaka i protezati se na druge dimenzije, poput glazbe.

Prema istraživanju profesora Charlesa Spencea, pionira eksperimentalne psihologije sa Sveučilišta u Oxfordu, sugerirano je da jela trebaju biti "sonički začinjena". Spence tvrdi da mala količina opere, posipanje flamencom ili čak prigušenje njemačkim technom mogu poboljšati percepciju okusa hrane.

Profesor je testirao ideju "soničkog začina" hrane s izvornom glazbom - okus francuskog jela bio je bolji uz francusku harmoniku, a Puccini je poboljšao okus tjestenine. Rezultati su se mogli replicirati za njemačku, španjolsku i grčku hranu.

Charles ističe: "S novom tehnologijom, kao što je Sonyjev Multi-Room Audio, pozornica je postavljena za doživljavanje istinskog multiosjetilnog iskustva, pri kojem, bez obzira na to u kojoj se sobi nađete, vaša glazba podudaranjem može donijeti ono najbolje u sve što se degustira. Dopuštajući mogućnost sviranja različite glazbe u različitim sobama ili iste glazbe u nekoliko soba, Sonyjeva Multi-Room tehnologija otvara mogućnost da se ljudi sa svojom hranom i pićem kreću iz sobe u sobu i iskuse kako mijenjanje ambijenta uz glazbu zbilja može mijenjati okuse."

"Mi kušamo našim osjetilima, ne našim ustima - naši jezici ne osjete hranu, nego zapravo to čini naš mozak pripremajući usta za okusno iskustvo. Naše okruženje ima značajan utjecaj na naše kulinarsko iskustvo - glazba može očistiti našu okusnu paletu, može utjecati i mijenjati okus i može pojačati vaše iskustvo. Dakle, male promjene u okolišu i okruženju doista podižu naše iskustvo ručanja, odnosno općenito blagovanja hrane."

Sonyjeva Multi-Room Audio tehnologija omogućuje potpunu kontrolu nad glazbom koju slušate kod kuće. Bilo da se radi o večernjem obroku s prijateljima bilo jednostavno o opuštajućoj večeri - povežite svoje kompatibilne uređaje i uživajte u Multi-Room glazbi u bilo kojoj prostoriji u kući, tako da s lakoćom stvorite savršenu atmosferu za određenu prigodu.(J.Kn.)

Naše okruženje ima značajan utjecaj na naše kulinarsko iskustvo

KLAVIR UZ KUPINE

Slušanje klasične glazbe vjerojatno će vinu i drugim pićima dati “skuplji” okus.

Spora glazba može rezultirati time da okusi traju duže u ustima, a okus brže nestaje uz glazbu bržeg tempa.

Što više volite glazbu, više će vam se svidjeti ono što degustirate - ovo je primjer onoga što je poznato pod nazivom prijenos senzacije. Ideja je u tome da prenosimo ono što mislimo i osjećamo o glazbi na ono što mislimo i osjećamo o hrani i piću.

Spoj pravog glazbenog instrumenta s pravom hranom poboljšava okus - dokazi sugeriraju da je zvuk klavira dobar izbor za spajanje s voćem poput kupina, marelica i malina, vjerojatno zato što su slatki.

Jednostavan zvuk "vanjskih faktora" može utjecati na vaše iskustvo blagovanja - na najjednostavnijoj razini, mislite samo na zvukove koje mnoge namirnice proizvode dok ih grizemo i žvačemo. Na primjer, ako su ti zvuci glasniji, zvuk škripanja će radikalno poboljšati percepciju svježine kad se jede nešto svježe ili hrskavo, što Charles komentira riječima: "Zapravo, mnoga od naših omiljenih osjetilnih iskustava hrane i pića imaju takav učinak. Mislimo da o hrskavoj, isprekidanoj, kremastoj hrani ili gaziranim sokovima sve znamo i da ih zato volimo. Međutim, oni su ovisni, u velikom dijelu, o povezanim, često prepoznatljivim, zvukovima."

Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

RETREEARTOV DOGAĐAJ U PRIRODI

Pridružite se ciklusu šumskog retreata

Najčitanije iz rubrike