Regija
„KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI- ŽETVA I VRŠIDBA U PROŠLOSTI“

Županjci sačuvali od
zaborava starinski način žetve
Objavljeno 5. srpnja, 2015.

ŽUPANJA - Slaveći žetvu žita, najvažniji godišnji ratarski posao u Slavoniji,  Županja je i ove godine  širom otvorila vrata brojnim posjetiteljima koji su uživali u „zlatnom snu“ žetvenog ozračja, u autentičnom ambijentu i vjernom prikazu žetvenih običaja s početka 20. stoljeća, kada se kosilo ručno. U organizaciji Turističke zajednice grada Županje, danas je na Ilijinom i Rezinom stanu, 13. godinu za redom, održana nadaleko poznata manifestacija „Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti“  koja je okupila brojne sudionike i posjetitelje iz cijele Hrvatske, te iz Vojvodine i BiH. Projekt je osmišljen s ciljem očuvanja kulturne baštine i običaja Slavonije te željom da se otrgne od zaborava starinski način žetve. A ovaj jedinstveni događaj počeo je šokačkim doručkom na slamnatom stolu u polju, sa slavonskim specijalitetima, što je za mnoge bilo nezaboravno iskustvo.  Posjetitelje je pozdravio domaćin i direktor TZ grada Županje Mirko Bačić, a dobrodošlicu im je zaželio i direktor PZ Napredak u Županji, Marko Bačić. Riječ je o najvećoj i najstarijoj zadruzi u Republici Hrvatskoj koja je prije 13 godina bila i inicijator pokretanja projekta „Kruh naš svagdašnji- žetva i vršidba u prošlosti“. Napredak je danas, u sklopu manifestacije, već tradicionalno nagradio i svoje najuspješnije kooperante. U ratarskoj proizvodnji to su  Đuro Dugalić iz Gradišta i Darinko Krištić iz Županje, a u stočarskoj proizvodnji Poljoprivredno uslužna zadruga Salić iz Cerne koja proizvodi 635. 405  litara mlijeka godišnje.
Županjski gradonačelnik i saborski zastupnik Davor Miličević ukazao je značaj ove srpanjske  manifestacije koja je, ustvrdio je, postala nezaobilazan dio turističke ponude grada Županje i  za koju je iz godine u godinu sve veći interes posjetitelja.  Uručen mu je Žitni vijenac kao simbol žetve. A točno u podne vrijedna moba je ušla u žitno polje. Zaorile su se žetelačke pjesme, zabijelili oplećci, zabljesnule su kose i srpovi…Posebna atrakacija za posjetitelje bili su starinski strojevi dreš i levator. Osim vjernog prikaza nekadašnje žetve i vršidbe, na Ilijinom i Reznim stanu priređen je i bogat zabavni i gastronomski program s  tradicionalnim žetvenim jelima i jedinstvenim žetvenim ručkom – gusjim paprikašem.  Upriličen je i Žetveni sajam s brojnim izlagačima i radionicama,  vožnja u zaprežnim kolima kroz slavonsku šumu, dječje čobanske igre i igre za posjetitelje, te vožnja u drvenom eko ringišpilu s 4 košare. Prezentirani su stari zanati, zaigralo se žetveno kolo, stariji su se prisjetili svoga djetinjstva i mladosti u Ravnici, a mlade generacije  saznale kako su njihovi preci s puno truda i teškim radom svojim obiteljima, ali i cijeloj zemlji osiguravali kruh naš svagdašnji. Za dobro raspoloženje pobrinuli su se Tambura band i Blanka Došen. Posjetitelji su uživali su do kasnih večernjih sati, razmjenjujući sjećanja na najvažniji ratarski posao koji se nekada radio danima...uz mobu, uz puno truda i druženja...Baš onako kako je i prikazao projekt "Kruh naš svagdašnji-žetva i vršidba u prošlosti"....
Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike