Regija
ISPRED KATEDRALE SVEČANO OTVORENI 49. ĐAKOVAČKI VEZOVI

Na otvaranju Vezova
govorio i sam Strossmayer!
Objavljeno 3. srpnja, 2015.

U nazočnosti brojnih uglednika iz hrvatskog crkvenog, političkog, kulturnog i javnog života na trgu ispred đakovačke katedrale svečano su otvoreni 49. Đakovački vezovi.

Nakon punih 110 godina od svoje smrti, 1905., Josip Juraj Strossmayer ponovno je progovorio pred svojom katedralom u Đakovu, istina kroz scensku sliku đakovačkog književnika Mirka Ćurića, koji ju je ove godine nazvao “Čudesna škrinja”. Vezove je otvorio gradonačelnik Đakova Zoran Vinković. Pozdravljajući okupljene, poželio je svima dobrodošlicu, rekavši kako će Vezovi ne samo ovih dana nego i u budućnosti otvarati svoju čudesnu škrinju.

– Uživajmo u programu otvaranja, u čuvanju naše tradicije, u ljepoti Đakovačkih vezova. Proglašavam 49. Đakovačke vezove otvorenima - kazao je Vinković.

Scenska slika “Čudesna škrinja” nastala je prema priči Nikole Tordinca koja govori o narodnom blagu što ga čuvaju te stare škrinje i kobilaši pa se svake godine na Vezovima iznose na svjetlo dana, a poznato je da je Strossmayer imao zbirku narodnoga blaga, pa je i sam poticao čuvanje narodnih običaja i tradicije. Scenskom slikom Ćurić je želio akcentirati da je 2015. u cijeloj Hrvatskoj, a poglavito u Đakovu, ali i šire, u europskim okvirima, godina velikih Strossmayerovih jubileja – 200. obljetnice rođenja i 110. godišnjice smrti. Ona je bila protkana Strossmayerovim originalnim govorima, idejama, vizijama velikog biskupa i mecene, njegovim odnosom prema kulturi i Europi, njegovom bogatom ostavštinom.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Vera Svoboda, Šima Jovanovac, Stjepan Jeršek-Štef, Slavonske lole, Zvona, Izvor, MVS KUD-a Tena „Bećarine“, te đakovački KUD „Tena“. U vezovskom šatoru nakon otvaranja koncert su održale Slavonske lole i Đerdani.

Maja MUŠKIĆ
Glumačka ekipa

Scensku sliku oživjeli su glumci Darko Milas (GK Gavella Zagreb), Vjekoslav Janković, Sandra Lončarić Tankosić, Mile Ognjenović, Miroslav Čabraja, Tatjana Zubković Bertok (HNK Osijek), Mato Ručević (Đakovo), Ivan Ćaćić i Matea Grabić.

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike