Novosti
GRČKA KRIZA OSTAVIT ĆE TRAGA U EU

Grčke slabosti ima i Hrvatska
Objavljeno 4. srpnja, 2015.
Hrvatski ekonomisti i političari ne strahuju od bankrota, ali pozivaju na oprez i reforme

Posljedice grčke krize na cijelu Europsku uniju nitko se još ne usudi predvidjeti, no mnogi se slažu kako su za njezinu eskalaciju krivi potezi grčke vlade na čelu s Aleksisom Ciprasom.

Hrvatski političari sa zanimanjem prate događaje u Ateni i Bruxellesu, komentirajući i kako bi cijela situacija mogla utjecati na našu zemlju.

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić smatra kako je za sadašnju krizu najodgovornija grčka vlada, koja je populističkim potezima zemlju dovela u još težu situaciju.

- Ni politika spašavanja grčkih banaka, na čemu je inzistirala Europska komisija i zemlje članice, nije dala dobre rezultate. Grčka treba provesti strukturne reforme i primijeniti europske standarde. U sadašnjoj krizi euro nije problem, nego rješenje - smatra Jakovčić. Ističe kako je krajnje vrijeme da se “ovaj cirkus oko Grčke zaustavi”.

- Potpuno je jasno da sve ovo vodi u propast Grčke, u gospodarsku propast grčkog naroda i u veliku destabilizaciju EU - kaže Jakovčić, koji smatra kako je Ciprasova vlada nesposobna riješiti probleme s kojima se Grčka već godinama suočava.

- S druge strane, EK i zemlje članice vodile su politiku spašavanja grčkih banaka, a takva politika, na kraju, ne može dati pozitivan rezultat. Tu prije svega mislim na poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja. Europska komisija mora ustrajati u zahtjevima za dubokim strukturnim reformama - ističe Jakovčić.

Ljubo Jurčić, predsjednik stranke Novi val, smatra kako grčka kriza neće pogoditi Hrvatsku.

- No Hrvatska mora uložiti velike napore kako bi otklonila svaku mogućnost da se ikada nađe u takvoj dužničkoj katastrofi. Za Hrvatsku slom sposobnosti Grčke da vraća svoje dugove treba biti povod da na vrijeme preispita svoju politiku ovisnosti o zaduživanju i očekivanja od Europske unije - ističe Jurčić.

On podsjeća da je Grčka, kao i neke druge zemlje, dokazala kako samo članstvo u Europskoj uniji ne jamči razvoj i zaštitu od krize.

- EU povećava mogućnosti razvoja, ali o svakoj zemlji ovisi hoće li ih iskoristiti. Grčka i nekoliko drugih članica to nisu iskoristile. Nisu odradile svoj posao. Nisu (re)organizirale državu, nisu donijele nacionalne strategije i politike, nisu obrazovale ljude, nisu izgradile fizičku, a prije svega institucionalnu infrastrukturu za razvoj vlastite zemlje, općenito i u okviru EU. Nažalost, ni Hrvatska nije to napravila. Potpuno je pogrešan stav i politika da članstvo u EU samo po sebi sve to rješava. Svaka država članica mora imati svoju strategiju i politiku u okvirima EU kako bi se mogla razvijati - kaže Jurčić.

Dijana PAVLOVIĆ/Igor BOŠNJAK

BILJANA BORZAN

zastupnica u Europskom parlamentu

Ni izbliza nismo slični

SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan kaže kako svaka zemlja ima svoje specifičnosti i u tom smislu Grčka i Hrvatska nisu ni blizu. “Stanje je u Grčkoj vrlo ozbiljno i iz perspektive Europskog parlamenta mogu reći da se tamo dosta o tome razgovara, kako na službenim sastancima tako i kuloarski. Zabrinutost europarlamentaraca oko toga kako će se sve završiti dosta je velika. Kada je riječ o Hrvatskoj, mi nismo u eurozoni, niti imamo tako loše brojke kakve ima Grčka. Ni izbliza. Mislim da u cjelini ipak prevladava stav da će razum pobijediti i sve se to skupa smiriti te da će grčka vlada i narod pokazati odgovornost”, zaključuje Borzan.

KREŠIMIR BUBALO

saborski zastupnik HDSSB-a

Žurno krenuti u reforme

HDSSB-ov saborski zastupnik Krešimir Bubalo podsjeća na izjavu guvernera Borisa Vujčića kako Grčka nije dužna nama, nego smo mi dužni Grčkoj. “Da to nije smiješno, bilo bi žalosno, a govori o stanju državnih financija kod nas i o finacijskoj stabilnosti, jer uvijek se posprdno govorilo još kada smo bili djeca: Dužan si kao Grčka. Hrvatskoj je u ovom trenutku, tj. u prošlih nekoliko godina, dug znatno porastao, a kao saborski zastupnik prije nekoliko sam mjeseci postavio pitanje i zatražio da mi se dostave svi krediti i kreditne obveze s valutom, iznosom i rokom dospijeća, ali to mi već nekoliko mjeseci nisu popisali i odgovorili. To je jedno od nekoliko neodgovorenih pitanja zastupnika. To govori i o stanju financija i o onome što će se kod nas događati, jer reforme su izostale. Prema tome, Hrvatska mora žurno krenuti u reforme, regionalizaciju, decentralizaciju i borbu za europska sredstva, kako bismo stabilizirali Hrvatsku,” kaže Bubalo, ističući da se situacija u Grčkoj ne može preliti kod nas u znatnijoj mjeri.

Možda ste propustili...

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat

VJERUJE U DOGOVOR LIJEVIH I DESNIH

Milanović: Istanbulska konvencija nije bitna

PREDSJEDNIK HDZ-A ODBIJA SUČELJAVANJE

“Grbin neće biti premijer, a ni predsjednik Sabora”