Osijek
BURAN UVOD U 19. SJEDNICU VIJEĆA GRADA OSIJEKA

Zašto je laburistica Silvija Dološić
nazvana kraljicom nepotizma?
Objavljeno 3. srpnja, 2015.

Je li Silvija Dološić kraljica nepotizma? - zapitao se na početku jučerašnje sjednice gradskog Vijeća Krešimir Bubalo (HDSSB).

Naime, čulo se na sjednici, ova vijećnica iz redova Hrvatskih laburista u srijedu je odradila prvi radni dan u Zavodu za stanovanje, dakle gradskoj tvrtki. Istovremeno obnaša dužnost zamjenice predsjednika Nadzornog odbora u Ukopu, također gradskoj tvrtki. Nedugo prije toga njezin je brat dobio zaposlenje u Javnoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi Osijeka. Dološić je, pak, prije toga bila član Upravnog vijeća JPVP-a.

- To je politička trgovina i pozivam vijećnicu da da ostavku u Vijeću Grada Osijeka, posebice u trenucima kada je koalicija HDZ-SDP ostala bez većine u ovom vijeću - obrazložio je Bubalo.

Prozvana Dološić se pak (o)pravdala kako je bila pod političkim pritiskom i da joj se nudilo zaposlenje ako napusti vladajuću koaliciju, ali da nije pristala na to. Bubalo je, pak, ustvrdio da se ona sama nudila i uvjetovala stalno zaposlenje.

- Sada sam u Zavodu zaposlena na tri mjeseca na mjesto pravnika - branila se Dološić.

I drugi vijećnici bili su mišljenja kako ovo nije posve u redu, za Miroslava Vaneka (GOGO) nesporna je činjenica da se “gradska vijećnica zaposlila u gradskom sustavu”. “Prijavite ovo nadležnim institucijama”, čulo se iz redova HDZ-a. Naposljetku, za govornicu je stigao i gradonačelnik Ivica Vrkić, koji je predložio da Dološić prestane raditi u Zavodu onog trena kada to učine svi članovi HDSSB-a koji su u međuvremenu zaposleni u županijskim tvrtkama ili institucijama.

To je bio vrlo buran uvod u 19. sjednicu gradskog Vijeća, koja je na dnevnom redu imala čak 41 točku dnevnog reda. Uglavnom je riječ o izvršenjima programa ili rada institucija čiji je osnivač Grad – HNK-a, Dječjeg kazališta, Pučkog otvorenog učilišta, Knjižnice, galerija...

Raspravljalo se i o izvršenju proračuna za prošlu godinu što nisu prihvatili vijećnici oporbe. Tako je bilo i u drugim točkama, oporbenih 16 glasova nije bilo dovoljno da se ospore glasovi vladajuće većine.

Kasniji tijek sjednice donio je koškanje između Krešimira Bubala i Ljiljane Belajdžić, pročelnice gradskog Upravnog odjela za komunalu. Ona je Bubalu kao bivšem gradonačelniku predbacila kako je za svog mandata “tjerao” na rad komunalne redare, Bubalo joj je replicirao kako u situaciji u kojoj je grad evidentno zapušten očekuje više samoinicijativnosti od redara. Također je upozoreno kako “poljoprivredni redar"”za kojega je nabavljen automobil tu dužnost ne izvršava, nego to umjesto njega rade tajnici mjesnih odbora. Bubalo je upozorio kako u rubnim dijelovima grada sve više bujaju alergene biljke te je na pročelnicu Belajdžić apelirao da poljoprivrednog redara “zamoli” da počne obavljati svoju dužnost.

Dario KUŠTRO
Povjerenstvo za Lončaricu Veliku

Najiščekivanija točka dnevnog reda jučerašnje sjednice Gradskog vijeća bila je Informacija o stanju odlagališta komunalnog otpada Lončarica Velika. Protiv prihvaćanja izvješća najglasniji su bili Milan Opačak (HDZ) te vijećnici GOGO-a Miroslav Šimić i Miroslav Vanek. Potom je gradonačelnik Ivan Vrkić predložio da se formira povjerenstvo koje će činiti stručnjaci iz Grada, oporbeni vijećnici i predstavnici građana, te da sjednu za stol i dogovore se što se može napraviti na dobrobit svih strana. Taj prijedlog je prihvaćen, pa su vijećnici Izvješće o Lončarici Velikoj tek primili do znanja, a potom izglasali da se formira povjerenstvo koje se mora sastati u roku od 30 dana te pronaći odgovore i rješenja. Nakon toga izmjene i dopune o Lončarici Velikoj moraju dostaviti vijećnicima i gradonačelniku te uvrstiti na dnevni red sljedeće sjednice Gradskog vijeća koja će se održati u rujnu.

Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike