Magazin
KRATKO I JASNO

Jasna Petrović: Ili ćemo pregovarati, ili umirovljenici izlaze na cestu
Objavljeno 4. srpnja, 2015.
PREDSJEDNICA SINDIKATA UMIROVLJENIKA O JAVNOM APELU VLADAJUĆIMA

Zašto ste se odlučili na javni apel koji ste prekjučer uputili vladajućima?

- Zato što svi, pa i u Hrvatskoj, pate zbog “teške sudbine” umirovljenika Grčke, koji imaju prosječnu mirovinu od gotovo 900 eura. A mi imamo prosječnu mirovinu od 290 eura, koja uz to naglo pada i sada je za novoumirovljene dosegnula razinu od samo 34 posto prosječne plaće. Došli smo u situaciju da više jednostavno tu nemamo što pričati. Znate da je svaka četvrta starija osoba u Hrvatskoj u zoni rizika od siromaštva i socijalne isključenosti, po čemu smo treći od dna, uskoro vjerojatno i drugi, u EU. Dok je u Mađarskoj, pokraj nas, samo oko 5 posto umirovljenika - starijih osoba, u siromaštvu, kod nas je to 24 posto. Prema tome, vladajuća ekipa, s novim zakonima i neusklađivanjem mirovina koje su praktički zamrznute već godinu i pol, dovela je do toga da ćemo - ili pregovarati, ili na cestu. Ionako idemo na cestu, samo što naši poznanici kopaju po noći po kontejnerima i skupljaju boce, a i to će prestati uskoro.

Vladajuće u apelu podsjećate na Plan 21. Ta obećanja umirovljenicima nisu ispunjena?

- Nisu. Možemo reći da nisu bila na listi njihovih prioriteta. Kako možete zanemariti starije osobe - umirovljenika i starije od 65 godina - a oni su 20 posto stanovništva Hrvatske? I toliki im je glasački potencijal. To je političko samoubojstvo.

Što je predviđeno tim planom?

- Prije svega pravednije usklađivanje mirovina, a posljedica je da se mirovine od 2013. nisu usklađivale. Rečeno je i da će se maknuti švicarska formula izračuna mirovina, a ona je zadržana u sredini nove formule, i nije se ništa postiglo. Također je bilo rečeno da će se olakšati teret na mirovinama, dodatni zdravstveni doprinos, koji je uveden još u vrijeme bivše vlade. No ni to nisu skinuli, iako to nije velik iznos. Ne samo što je obećan od ove vlade nego i razrađen još u vrijeme vlade Jadranke Kosor - to je cijeli zakon o socijalnim mirovinama - državnim naknadama za starije osobe koje ne ostvaruju pravo na mirovinu. Ništa ni od toga, pa vidimo da ova vlada ne postupa s empatijom, niti na pravedan način. A sada se ni usklađivanje, prema kojem se razdvajaju mirovine po posebnim i općim propisima, nije provelo na individualnoj razini. Pa bi bili kažnjeni svi koji su dobili mirovine po posebnim propisima, čije se mirovine ne bi usklađivale po općem modelu, a tu su i branitelji, rudari, vatrogasci i brojne druge skupine. Tražimo da se to suspendira, do individualnog razdvajanja mirovina. Dakle, rješenje je hitno usklađivanje mirovina, jer u suprotnom ćemo morati na ceste.I.Bošnjak

Možda ste propustili...

PROF. DR. SC. ENES KULENOVIĆ, FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Agresivni politički akteri svojim istupima štete razvoju demokratske kulture

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG (I)

Populizam prelazi granice normale

Najčitanije iz rubrike