Mozaik
NIZOZEMCI POLUDJELI ZA ORAHOVAČKOM KRASOTICOM

Njezino Veličanstvo – Frankovka Rose 2014
Objavljeno 4. srpnja, 2015.

Ne iznjedri svaka godina kvalitetna vina. Ona prošla za naše je vinare bila klimatski neugodna i teška, ali se trud i znoj na kraju ipak isplatio. Prošlogodišnja vina, obojašnjava Igor Hruškar, konzultant PP Orahovica, svježija su, ugodnijih kiselina, nižih alkohola, ali i izraženijeg aromatskog profila.

Takav je slučaj i s Njezinim Veličanstvom - Frankovkom Rose 2014 iz PP Orahovica, vinom kojim je napunjeno 6500 butelja i svoju je promociju imalo početkom ožujka na PINK DAYU u Zagrebu. Ne treba ni spominjati da ga je predstavila Ivana Nemet, zasigurno jedna od najpoznatijih hrvatskih enologinja. Nakon uspješnog „lansiranja“ počela je i distribucija na hrvatskom tržištu. Sredinom travnja poslani su uzorci te orahovačke krasotice nizozemskom kupcu i tada se dogodio bum.

Nedugo nakon toga slijedila je narudžba gotovo sve preostale količine Rosea 2014. Razveselili su se u PP Orahovica i zadovoljno protrljali ruke jer je tržište zapadne Europe uvijek zanimljivo. Uspjeh je to Josipa Tokića i njegova tima, voditelja poslovne jedinice Voćarstvo i vinogradarstvo, koji izvrsno koordinira situaciju kako bi odlična vina i dalje bila zrcalo PP Orahovica.

Tako je to u vinarskom poslu, nakon dobro odrađenog posla valja i nazdraviti za nove tržišne pobjede. I poludješe Nizozemci za našim vinom te ga odmah i u svojim tiskovinama predstaviše.

Nizozemski vinski magazin WINE LIFE piše o Roseu kao o izvrsnom ljetnom vinu, a izlazi i članak u najtiražnijem nizozemskom dnevnom listu De Telegraaf. Hubrecht Duijker, jedan od najutjecajnijih vinskih novinara Nizozemske, najavio je objavu članka o Roseu u kolovozu, pod nazivom „Discoveryofthemonth“. Osim Frankovke Rose firma Croatiangrapes ima u ponudi i graševinu i frankovku iz PP Orahovica te izuzetno aktivno radi na prodaji i promidžbi hrvatskih vina, naročito online i preko društvenih mreža.

Frankovka Rose nastaje kratkom hladnom maceracijom zrelog i zdravog grožđa sorte frankovka. U slučaju rose vina maceracija traje samo nekoliko sati, toliko da bobice puste boju da mošt bude ružičast. Slijedi lagana, usporena fermentacija na temperaturi 12 - 14 °C, kojom je postignut izvrstan aromatski profil. Osjete se izražene arome jagode, posebno šumske jagode, i maline. Vino je suho, ostatak neprevrelog šećera je oko 4 g/l, a nešto viša kiselina potpuno se uklopila i dala izvrstan svjež dojam vinu.

- Upravo zbog te svježine, ne prejakog alkohola i ugodne voćne arome Rose je omiljeno ljetno vino, naravno, dobro ohlađeno na 10 °C. Tada može ići bez jela, kao aperitiv, a općenito će pasati uz laganija predjela i jela; tjestenine, rižota, bijelu ribu i mesa, pa sve do manje slatkih deserta – objašnjava Gordana Beuković, iz M SAN Grupe d.d., vlasnika PP Orahovica. S.Kadić

Možda ste propustili...

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

NIKAD RANIJE OBJAVLJENE PJESME

Novi album J. Casha

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

Najčitanije iz rubrike