Regija
NEZADOVOLJNI RASPODJELOM DRŽAVNE ZEMLJE

Policija zaustavila Markiće koji su prema centru Đakova potjerali krdo od 140 krava
Objavljeno 3. srpnja, 2015.
Vinković: Nisam plot da me svako zapiša

Vezani članci

ĐURĐANČANI TRAŽE POVRAT NA NATJEČAJU UZETE ZEMLJE

Markići pred Ministarstvom s bikovima, danas u Đakovu s kravama i štrajkat će glađu

ĐAKOVO – Umjesto uz tamburice, jer vrijeme je Vezova, jučerašnji dan u Đakovu osvanuo je uz – mukanje krava! Ostvarile su se tako najave obitelji Markić iz Đurđanaca da će na dan otvorenja Vezova nezadovoljstvo dodjelom državne zemlje demonstrirati prosvjedom sa stokom u gradu. Sa 140 krava krenuli su Markići u 6 sati pješice prema Đakovu, preko Piska, na čijem je ulazu prosvjednike zaustavila policija s desetak vozila, prepriječivši im put u blizini imanja gradonačelnika Zorana Vinkovića, pa je stoka ostala na tamošnjem poljskom putu. Na mjesto događaja izišla je i veterinarska inspekcija.

Sve se vrti oko posljednjeg natječaja za zemlju na području Grada Đakova, iz 2011. Markići su u njemu ostali bez 37 hektara državne zemlje koju su, kaže Saša Markić, obrađivali 15-ak godina. Te su table po novome pripale OPG-u Ciganović u Budrovcima, u čijoj se katastarskoj općini sporna zemlja i nalazi. Agencija za poljoprivredno zemljište (APZ), tj. njezina ravnateljica Blaženka Mičević, tvrdi da su OPG-ovi u vlasništvu Markićevih dobili ukupno 271 hektar državne zemlje, da se obitelj buni zbog tih 37 ha, a da je prava istina, naglašava, kako istovremeno odbija 184 hektara koja im je APZ ponudio na deset godina u okviru interventne mjere prema stočarima. Markići tvrde da bi ih privođenje svrsi ta 184 hektara skupo koštalo, jer da su to zapuštene, u šumu i šikaru zarasle, površine u požeškom i brodskom kraju. Osim Ciganovića, i jučer su prozvali gradonačelnika Vinkovića, optuživši ga za pogodovanje spomenutim Budrovčanima te da su oni lažirali podatke pri natječaju i dr. Dodjelu tih 37 hektara budrovačkom stočaru u APZ-u objašnjavaju time što je imao više bodova.

- Veterinarska inspektorica rekla nam je da krave moramo ukloniti s javnih površina, ali mi ćemo ostati pred Vinkovićevom vikendicom dok USKOK ne iziđe. Neka ministar pokrene istragu, pošalje USKOK i policiju u Grad. Tražimo inspekciju, kontrolu. Kriminal su napravili i nitko im ništa ne može. Mi dođemo u USKOK u Osijek, k Periću, a on nas pita tko smo mi. Rekao nam je da vjeruje Vinkoviću, a ne nama. Podnijeli smo 20 prijava, ali nitko ništa ne poduzima. Ciganović mora dobiti zemlju. Kad je bio raspisan ovaj natječaj, nije imao ni jedno grlo, ni jednog zaposlenog. Jakovina tada nije ni bio ministar - kaže Saša Markić.

Na njegove je prozivke gradonačelnik Vinković odgovorio na korzu:

- Apeliram na obitelj Markić da vrati stoku na svoje gospodarstvo, ovo nije dobar način. Za objede o krivotvorenju dokumenata, potplaćivanju i ne znam čemu sve ne, postoje institucije pravne države, ja sam ih jučer pozvao, nemam se čega bojati. S druge strane, sam ću zatražiti pravnu zaštitu, jer, ispričavam se na riječima, nisam plot da me svatko zapišava. Krave su na gradskoj površini, oni će dobiti nalog komunalnog redarstva Grada Đakova za micanje s javne površine, obaviješten je i ŽUC. Na natječaju su Markići dobili 211 hektara. Ciganovića, oca, poznajem iz vremena rada u PIK-u, ali nikad s njim nisam popio ni kavu. Njegova sina, koji je dobio zemlju, i ne znam, niti sam bio član povjerenstva, a nisam ni donosio odluku, koju je donijelo Gradsko vijeće. Jedini moj posao bio je potpisati ugovore, držim se zakona RH. U papirima piše da kod Ciganovića postoji određen broj stoke, isto kao i kod Markića, kod kojih je šest OPG-ova na jednoj adresi. Potpuno isti slučaj - uzvratio je Vinković, dodavši da nije “toliko moćan da ima USKOK, policiju i Vladu pod svojom kontrolom”.

Suzana ŽUPAN / Maja MUŠKIĆ
KRAVE U PODNE VRATILI U STAJE, PROSVJEDOVAT ĆE NAKON ŽETVE!

Iako su jučer ujutro najavljivali da stoka na ulazu u Pisak ostaje do daljnjega, do ispunjenja zahtjeva, Markići su krave oko 12 sati, kada je živa u termometru dosegnula 30 stupnjeva, vratili u Đurđance. “Sa stokom ćemo opet na ulicu, prema Đakovu, nakon vikenda, kada ovršimo žito”, najavio je Saša Markić.

BIKOVI I DALJE PRED MINISTARSTVOM

Osim oko Đakova Markići zbog zemlje prosvjeduju od četvrtka i u Zagrebu, gdje su, na zelenu površinu kod Ministarstva poljoprivrede, prekjučer dovezli pet bikova, koji su i jučer mirno pasli travu u hladu u srcu Zagreba. Ograđeni su električnim pastirom, a Markići su dopremili i bale sijena. Stoka je prava atrakcija prolaznicima, koji je fotografiju i gledaju s pristojne udaljenosti. Glasnogovornica APZ-a Željana Ivanuš kaže da, osim prekjučerašnjeg očitovanja ravnateljice Agencije o tom slučaju, APZ o njemu više nema što reći. Na upit hoće li se ono očitovati, u Ministarstvu poljoprivrede upućuju na prekjučer izdano priopćenje APZ-a.

Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

Najčitanije iz rubrike