Novosti
KAKO IZDRŽATI STAROST U HRVATSKOJ SA SAMO 2000 KUNA?

Oni s mirovinama nižim 15% od prosjeka umiru prije
Objavljeno 3. srpnja, 2015.
Umirovljenici su dospjeli na samo 39 % udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći

Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi samo 2421 kunu, odnosno 200 kuna manje ako ne računamo umirovljene vojne osobe, policijske službenike i branitelje kojih je oko 85 tisuća i prosječno primaju 5100 kuna mirovine.

A s 2200 kuna teško je preživjeti, jesti, platiti režije i lijekove... Sve se to, jasno, odražava i na zdravstveno stanje hrvatskih umirovljenika. Mnogi od njih, naime, hrane se neredovito i nekvalitetno jer je cijena ta koja diktira što će biti na stolu. Mnogi od njih ne uzimaju propisanu terapiju ako lijek treba doplatiti. Dio njih živi u lošim stambenim uvjetima, zbog štednje u nedovoljno grijanim ili hlađenim stanovima, u prostorima koje bi trebalo bar obnoviti kako bi bili zdraviji za život. Zanimljivo je stoga usporediti statistike i primijetiti da ranije umiru umirovljenici s nižim mirovinama. Onih koji primaju manje od 2000 kuna u Hrvatskoj je čak 550 tisuća!

Saborski zastupnik i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja napominje kako 180 tisuća umirovljenika prima razmjernu mirovinu, a to je, kaže, većina od spomenutih 550 tisuća. “Tako da uz tu mirovinu primaju još neku mirovinu, iz inozemstva, a mi tu cijelu sliku ne vidimo. Ni s tim mirovinama stanje nije sjajno, ali je ipak drukčije no što ta statistika govori”, dodaje Hrelja.

- Hrvatski umirovljenici sve su siromašniji, mirovine su im realno sve niže, a sada su dospjeli i na samo 39 posto udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći. Prošle godine mirovinu je zbog smrti prestalo primati 43.843 umirovljenika, od čega ih je 53,4 posto starosnih umirovljenika. Preminuli su imali prosječnu mirovinu od 2128 kuna, dok kategorija tzv. starih umirovljenika (umirovljenih do 31. prosinca 1998.), kojoj većinski pripadaju, ima prosječnu mirovinu od 2517 kuna. Dakle, oni s mirovinama nižim za petnaestak posto od prosjeka umiru prije - konstatira predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović.

U Sindikatu umirovljenika pitaju se hoće li to biti i sudbina većine tzv. novih umirovljenika, odnosno onih umirovljenih od 1. siječnja 1999. godine, kad im je smanjena prva aktualna vrijednost mirovine (AVM)?

- Stari umirovljenici su odlukom Ustavnog suda obeštećeni za ono što su izgubili jer se jedno vrijeme zbog ratnog stanja mirovine nisu usklađivale. Naknadno su im i mirovine poravnane posebnim zakonom od 1. siječnja 2001. Sva ta povećanja nisu uzeta u obzir pri izračunu početne AVM u primjeni od 1. siječnja 1999., pa bi današnja AVM trebala biti oko 20 posto veća. Novi umirovljenici, koje HZMO u svojim statistikama uredno vodi odvojeno od onih starih, s pravom potražuju od vlasti da im preračunaju mirovine na bazi stvarne prve AVM. No, dok se Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pravi nagluho, u Vladi niti ne shvaćaju o čemu je riječ. Ne čuju, ne vide, ne govore. Hrvatska, slijedeći socijalnu politiku većine zapadnoeuropskih zemalja, pravi otklon od preraspodjele bogatstva. Ovo je pogreška s obzirom na to da će posljedice tog zaokreta – povećanje nejednakosti u prihodima, slabljenje mreža socijalne sigurnosti i manji pristup zdravstvenoj zaštiti – na duži rok povećati nejednakost u zdravlju. I jednakost u smrti - poručuje Petrović.

Eduard SOUDIL/Igor BOŠNJAK

550

tisuća umirovljenika mjesečno prima mirovinu manju od 2000 kuna

181

tisuća umirovljenika mjesečno prima manje od 1000 kuna mirovine

NEPOVOLJNI TRENDOVI

Omjer broja umirovljenika i zaposlenih sve je nepovoljniji, i sada je 1 : 1,13. Podaci HZMO-a pokazuju da je 31. siječnja 2015. u RH bilo ukupno 1.387.337 osiguranika. Za usporedbu, u istom mjesecu 2014. broj osiguranika bio je 1.391.288. Ukupan broj korisnika mirovina 31. siječnja 2015. bio je 1.223.553. No, u desetak županija broj umirovljenika je premašio broj zaposlenih, među kojima su četiri slavonske, pa je na istoku Hrvatske već sada 7000 umirovljenika više nego onih koji mirovine trebaju zaraditi.

SILVANO HRELJA

predsjednik HSU-a

S jednom mirovinom teško je živjeti

Hrelja ističe kako umirovljenici žive teško jer je na sceni razgradnja hrvatskog društva. “Oni najčešće žive u staroj kući ili stanu, sami ili sa partnerom. A vrlo je teško pokriti troškove s minimalnim mirovinama, osobito ako je čovjek sam. Ako ih je dvoje, a jedno ima solidnu mirovinu, onda nekako 'prođu'. S jednom mirovinom je vrlo teško živjeti. U zadnjih 25 godina snažno raste broj najnižih mirovina, ima ih 205 tisuća. To znači da im poslodavci nisu plaćali ili su plaćali male doprinose, ili je dio plaće išao 'ispod stola'. Kroz mirovinski sustav se činjenicu siromaštva ne može riješiti. Uz mirovine tu moraju biti socijalna davanja, pomoć države, i županija. Vara se onaj tko misli da će atakom na mirovinski sustav, koji ipak počiva na odnosu uplaćenih doprinosa i mirovinskih prava, riješiti siromaštvo dijela građana. Mirovinski stup je socijalni stup, ali nije socijalni sustav”, kaže Hrelja.

HITNO USKLADITE MIROVINE

Sindikat umirovljenika Hrvatske apelira na državni vrh da hitno poboljša položaj umirovljenika uvođenjem izvanrednog usklađivanja mirovina zbog naglog siromašenja tog dijela populacije. Prosječna mirovina stalno pada, jer su izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju mirovine “zamrznute” već godinu i pol. U svibnju je prosječna mirovina iznosila samo 2.234,72 kuna, što je 39,05 posto udjela u prosječnoj plaći. “Posve je jasno da ni najavljeno mršavo usklađivanje mirovina u drugoj polovici godine neće moći zaustaviti katastrofično padanje mirovina na samo dno u EU,” ističe SUH.

NAGLO OSIROMAŠENJE

UMIROVLJENIKA TREBA ZABRINUTI I DRŽAVNI VRH