Kultura
ZANIMLJIVA IZLOŽBA CIJELO LJETO U HRVATSKOM ŠKOLSKOM MUZEJU ZAGREB

Sudjelovanje hrvatskih pomoraca s broda Carpathia u spašavanju putnika s tonućeg Titanica
Objavljeno 1. srpnja, 2015.

ZAGREB – Hrvatski školski muzej i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka iz Rijeke otvorili su izložbu Titanic Carpathia autora Nikše Mendeša i Slobodana Novkovića. Ta iznimno zanimljiva izložba o najpoznatijoj mirnodopskoj pomorskoj tragediji dvadesetog stoljeća otkriva nam nepoznate detalje o sudjelovanju hrvatskih pomoraca s broda Carpathia u spašavanju putnika s tonućeg Titanica, kao i o sudbini 30 hrvatskih putnika na brodu, od kojih je samo troje preživjelo havariju Titanica.

Izložba Titanic Carpathia vodi posjetitelje u vrijeme kada je Titanic krenuo na svoje prvo prekooceansko putovanje, s 2209 putnika i članova posade, iz luke Southampton, 10. travnja 1912. Samo četiri dana poslije Titanic se sudario s ledenjakom, koji ga je prepolovio. Premda se Titanic smatrao nepotopivim brodom, potonuo je dan poslije, 15. travnja 1912. Hrabra posada broda Carpathia, među kojima je bilo više od sedamdeset Hrvata, krenula je u spektakularnu akciju spašavanja, u kojoj su uspjeli iz hladnog Atlantika spasiti 712 putnika i članova posade.

Riječanin Josip Car, član posade broda Carpathia, spašavajući brodolomce spasio je i dio Titanica. Gradu Rijeci darovao je prsluk za spašavanje s Titanica, koji je jedan od pet sačuvanih primjeraka u svijetu i jedini u Europi, a danas se nalazi u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka u Rijeci. Repliku prsluka za spašavanje s Titanica može se vidjeti na izložbi Titanic Carpathia, koja će u Hrvatskom školskom muzeju, Trg maršala Tita 4, ostati otvorena do 30. kolovoza.

Hrvatski školski muzej jedini je specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj. Otvoren je davne 1901. godine, a svoj stalni postav otvorio je na Svjetski dan učitelja, 5. listopada 2000., u kojem je izloženo oko 1000 eksponata koji govore o školstvu od druge polovine 19. do početka 20. stoljeća. U sastavu Muzeja je i Pedagoška knjižnica Davorina Trstenjaka. (D.Kć.)

Riječanin Josip Car darovao je Rijeci prsluk za spašavanje s Titanica, jedan od pet sačuvanih primjeraka

Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente