Osijek
KNJIGA URBANISTIČKI I ARHITEKTONSKI NATJEČAJI U OSIJEKU 1994. – 2014., AUTORA Ž. JURKOVIĆ, Ž. KOŠKOG I D. LOVOKOVIĆ

Osijek je bio vodeći grad u Hrvatskoj po broju provedenih, ali i realiziranih natječaja
Objavljeno 2. srpnja, 2015.
Dokaz je ovo trajne pripadnosti Osijeka kulturnom krugu srednje Europe, kaže Pavlinić

U nakladi osječkog Građevinskog fakulteta objavljena je knjiga - sveučilišni udžbenik Urbanistički i arhitektonski natječaji u Osijeku 1994. – 2014., u kojem je sagledana i pregledno sistematizirana tematika urbanističkih i arhitektonskih natječaja u Osijeku u navedenom razdoblju.

Knjiga je predstavljena u hotelu Osijek, a o njoj su govorili arhitekti Miroslav Pavlinić, recenzentica izv. prof. dr. sc. Sanja Lončar-Vicković te autori Željka Jurković, izv. prof. dr. sc. Željko Koški i mr. sc. Danijela Lovoković.

U knjizi su kronološki predstavljeni urbanistički, arhitektonski i skulpturalni natječaji provedeni u Osijeku u posljednjih 20 godina. Autori su pojasnili da je sustavno dokumentirano 40 najznačajnijih natječaja, a za svaki je opisan projektni zadatak, priloženi grafički prilozi nagrađenih radova te obrazloženja ocjenjivačkih sudova. Realizacija arhitektonskih natječaja dokumentirana je aktualnim fotografijama, a urbanističkih natječaja kartografskim prikazima iz usvojenih urbanističkih planova. Uz kronološki popis natječaja tu je i karta Osijeka s označenim lokacijama.

- Grad Osijek pripada malobrojnim gradovima u Hrvatskoj koji imaju bogatu stogodišnju tradiciju provođenja urbanističkih i arhitektonskih natječaja preko kojih se, kroz konkurenciju ideja i kvalitete, dolazilo do najboljih rješenja. Nakon provedenog natječaja za župnu crkvu u Gornjem gradu 1890. godine, gradsku vijećnicu, kazalište i druge javne zgrade početkom 20. stoljeća, tradicija se nastavila i intenzivirala u posljednja dva desetljeća - istaknuo je predstavljač Pavlinić.

Zbog ratnih razaranja početkom 90-ih godina prošlog stoljeća bili su reducirani gotovo svi oblici gospodarskog, društvenog, kulturnog i graditeljskog razvitka. No unatoč ratnom okruženju, stručna i društvena javnost okreću se prema planiranju i uređenju grada u budućnosti. Od tada do danas, provedba urbanističkih i arhitektonskih natječaja postala je u Osijeku standardni postupak u odabiru najkvalitetnijih rješenja za važne lokacije i zgrade, rečeno je na promociji.

- Osijek je u tih 20 godina, 1994. – 2014., vodeći grad u Hrvatskoj po broju natječaja, od kojih je oko 70 posto realizirano, a riječ je o radovima poznatih i priznatih arhitekata. U natječajima je sudjelovalo 983 autora, arhitekata i suradnika, 163 člana ocjenjivačkih sudova, tajnika natječaja i članova tehničke komisije. Sve je to dokaz trajne pripadnosti Osijeka kulturnom krugu srednje Europe - zaključio je Pavlinić.

Vesna LATINOVIĆ
KONKURENCIJA IDEJA I KVALITETE

“Knjiga ima stručno-istraživački i znanstveni karakter te predstavlja dokument važan za proučavanje recentnog urbanizma i arhitekture Osijeka. Svrha knjige je i obrazovna: ona treba podučiti mlađe generacije studenata značaju, metodama i vrijednostima provođenja natječaja. Zadaća je ove knjige i afirmacija tradicije i metoda provođenja natječaja, osobito kod uređenja javnih prostora i gradnje javnih zgrada te poticanje javnih institucija, privatnih investitora i šire građanske javnosti na potrebu konkurencije ideja i kvalitete”, istaknula je recenzentica, izv. prof. dr. sc. Sanja Lončar-Vicković.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike