Osijek
OTPLAĆUJE DUG, ALI VJEROVNICI NISU ZADOVOLJNI

Naša je jedina obiteljska kuća završila na
dražbi, a nas sedmero živi od jedne plaće
Objavljeno 2. srpnja, 2015.
Svoj je dug prema vjerovnicima smanjila, a od svog se vjerovnika ne može naplatiti

Sa strepnjom je jučer Draženka Klešćik iz Tenje pogledavala na vrata Općinskoga suda u nadi da se nitko neće pojaviti na usmenoj javnoj dražbi. Istu je muku prošla već dva puta, a uoči ponovljene druge dražbe, održane jučer, priznaje, nagutala se tableta kako bi lakše prihvatila činjenicu da bi zajedno sa svoja četiri sina, suprugom i majkom mogla završiti na ulici.

- Deset sam godina bila obrtnica, vlasnica Cesing obrta za financijske usluge i zapošljavala sam sedmero ljudi. Potom sam zapala u poslovne probleme jer mi veliki zagrebački partner nije u dogovorenom roku isplatio novac. Vlasnik te tvrtke odselio se u inozemstvo, a prethodno nije proglasio stečaj da bih se eventualno mogla naplatiti od stečajne mase. Ostala sam bez 500.000 kuna, a ja sam svojim vjerovnicima ostala dužna oko 150.000 kuna. Potom sam podignula poslovni kredit, nakon čega sam bila prisiljena zatvoriti obrt. Naposljetku, meni su svi sjeli na imovinu, dok ja ne mogu naplatiti ni jednu jedinu kunu jer poslovni subjekt iz Zagreba koji mi je dužan više ne postoji - ispričala je Klešćik koja je ostala dužna dvjema tvrtkama, no svoj je dug, kaže, otplaćivala koliko je mogla. U ovom je trenutku, kaže, svoj dug smanjila na oko 50.000 kuna. Međutim, javi li se netko na sljedeću javnu dražbu, zbog upornosti vjerovnika cijela će njezina obitelj završiti na ulici.

- Ovo je moja jedina kuća i jedini dom moje obitelji, drugog nemamo. Suprug mi radi u jednom trgovačkom lancu, sin koji je magistar pedagogije ovih se dana seli u Irsku jer nije mogao pronaći posao. Mlađi je sin želio upisati Umjetničku akademiju, no zbog stresa oko dražbi nije uspio proći. Nadam se da će treći sin uspješno nastaviti Obrtničku školu, a najmlađi upisati željenu srednju školu. Ne bježim od duga i plaćam ga onoliko koliko mogu, što se vidi po tome da sam ga smanjila za znatan iznos. No to dvama vjerovnicima nije dovoljno, pa cijeloj obitelji prijeti gubitak krova nad glavom - kaže Draženka Klešćik. Iako je iz zgrade Općinskog suda nakon zakazane dražbe izišla zadovoljna jer je (ovaj put) zadržala kuću, već sljedeća dražba može je stajati doma. Ne samo nju već i šestero drugih ljudi, od kojih i dvoje maloljetne djece.

Marija MIHELIĆ
AKTIVISTI ŽIVOG ZIDA PORUČILI:
Dražba jedine imovine Ustavom je zabranjena!

S transparentima u rukama pred zgradom Općinskog suda pojavili su se i aktivisti Živog zida, čiji je član i Draženka Klešćik. Predstavnik Anđelko Dujmović, zajedno s ostalim aktivistima, bio je odlučan spriječiti moguću dražbu.

- Došli smo upozoriti da je dražba jedine imovine Ustavom zabranjena. Ako je koji kupac i namjeravao ući u zgradu, vjerujem da je odustao kad je vidio nas i transparente. Bude li bilo potrebe, tijelima ćemo braniti Draženkin dom - poručio je Dujmović.

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike