Regija
OBILJEŽENA 150. OBLJETNICA ROĐENJA

Predstavljena knjiga o vlč. Josipu Lovretiću
Objavljeno 2. srpnja, 2015.

OTOK - U Domu kulture predstavljena je knjiga "Josip Lovretić - prilozi za biografiju" autora Mirka Martinovića i Željka Batarila u nazočnosti Antuna Žagara, predsjednika Županijske skupštine, i gradonačelnika Otoka Josipa Šarića. Knjiga je izdana u povodu 150. obljetnice rođenja znamenitog svećenika koji je u Otoku ostavio neprocjenjivu vrijednost - monografiju Otoka. Josip Lovretić rođen je 30. lipnja 1865. godine u Otoku, a umro je kao umirovljeni župnik Gradišta 27. listopada 1948. godine u Čardaku, u Bosni. Poznat je kao etnograf i folklorist te kao pjesnik i pripovjedač.

- Obilježavamo 150. obljetnicu rođenja Josipa Lovretića, za nas Otočane prvoga među znamenitim Otočanima. On je u Hrvatskoj etnografiji među najvećim imenima, a nama čovjek koji je svećeništvom te književnim i kulturnim opusom učinio najviše u prenošenju imena Otoka. Otočani vole Lovretića, naša škola i KUD nose njegovo ime. I Otočko proljeće ove godine je bilo u znaku Josipa Lovretića - istaknuo je gradonačelnik Šarić.

Urednik knjige, mons. mr. sc. Luka Marijanović, prof. istaknuo je:

- Za pohvalu je inicijativa što su je poduzeli Martinović i Batarilo da na pristupačan način predstave Lovretića. U prvom dijelu Martinović objavljuje sadržajan presjek kroz život i rad Lovretića, dok Batarilo objavljuje arhivsku građu iz Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera koja se odnosi na podizanje nadgrobnog spomenika Lovretiću u Čardaku. Knjiga je izdana sa željom da rad etnografa Lovretića ne ostane anoniman.

Na predstavljanu knjige govorili su još i muzejska savjetnica i voditeljica Etnološkog postava Gradskog muzeja Vinkovci, mr. sc. Ljubica Gligorević, upraviteljica Centra za znanstveni rad Vinkovci dr. sc. Anica Bilić, dr. sc. Dražen Živić, voditelj Centra Vukovar-Institut Ivo Pilar, te Andrija Matić, predsjednik ZKUD-a. Otkrivena je i spomen-ploča na Domu zdravlja koji je rodna kuća Lovretića koju su otkrili gradonačelnik Šarić i mons. mr. sc. Marijanović, te su zapaljene svijeće i položen vijenac podno Lovretićeve biste.M.Kokaj

Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana