Regija
O DODJELI PAŠNJAKA U OPĆINI VILJEVO

Zašto je kćerka Davorina
Feketea dobila zemljište?
Objavljeno 2. srpnja, 2015.

KRUNOSLAVLJE – Priča o Luki Šorgiću, mladom stočaru iz Krunoslavlja koji se zbog toga što je ostao bez prijeko potrebno pašnjaka požalio redakciji “Glasa Slavonije”, dobila je nastavak reagiranjem Agencije za poljoprivredno zemljište (APZ), koja je donijela odluku o dodjeli pašnjaka stočarima. Šorgić, inače doseljenik iz Vojvodine, posebno je bio pogođen zbog činjenice da je 17 hektara pašnjaka na koje je on pretendirao dobila kćerka predsjednika Općinskog vijeća Viljevo Davorina Feketea. Kako je ustvrdio, on i nekolicina drugih stočara ostali su nepravedno zakinuti, u velikim problema što i kako dalje.

U priopćenju Agencije za poljoprivredno zemljište o tom se slučaju između ostalog navodi: “Ministarstvo poljoprivrede propisalo je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu (NN 39/13 i NN 48/15) interventnu mjeru dodjele poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države u zakup bez javnog poziva osobama koje se bave stočarstvom. Mjera je vrijedila do 30. svibnja 2015. i više se ne provodi. Kroz ovu mjeru 2612 MIBPG-a dobilo je 42.000,7307 hektara na 36.105 katastarskih čestica. U fond za stočare ušle su sve katastarske čestice državnog poljoprivrednog zemljišta koje se ne nalaze pod nekim od oblika raspolaganja (zakup, koncesija, privremeno korištenje…).

Država je ponudila slobodne čestice poljoprivrednog zemljišta, a koje su prema načinu uporabe u katastru oranice, pašnjaci i livade, što zbog neusklađenosti katastra sa stvarnim stanjem ne znači nužno da je ista kultura i na terenu. Puno državnog zemljišta dugo je bilo neobrađeno pa je zaraslo u šikare ili se pretvorilo u močvare ili su jedinice lokalne samouprave u međuvremenu na tom zemljištu nešto sagradile, ali nisu promjene proveli kroz katastar i zemljišnu knjigu iako je to bila njihova obveza. Dodjela zemljišta obavljala se kroz informacijski sustav, a kako je posljednje službeno snimanje RH iz zraka bilo u lipnju 2011., stanje na terenu ne odgovara stanju u katastru i zemljišnim knjigama.

“Popis stočara” koji se spominje u vašem tekstu dobiven je na način da je Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA) izračunala za svaki MIBPG upisan u Jedinstveni registar domaćih životinja (JRDŽ) broj upisanih uvjetnih grla (UG) po svim vrstama stoke. UG se računa prema Akcijskom programu zaštite voda od onečišćenja uzrokovanog nitratima poljoprivrednog podrijetla (NN 15/13). U izračun HPA prema JRDŽ ulaze samo vlasnici stoke. Izračun je HPA dostavila Agenciji za poljoprivredno zemljište i Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koja je sukladno FADN metodologiji izračunala koliko zemljišta svakom stočaru nedostaje.

APZ nije zemljište dodjeljivala na temelju rodbinskih ili stranačkih veza. Kćerka gospodina Feketea zemljište je dobila jer je HPA izračunao koliko joj zemljišta nedostaje, a ne zbog toga što je njezin otac predsjednik Općinskog vijeća Viljeva. Zemljište se dodjeljivalo isključivo na temelju Zakona o poljoprivrednom zemljištu i jasno propisanog Naputka Ministarstva poljoprivrede. Prema tom 'popisu', na području Viljeva registrirane farme ima 13 MIBPG-a. Od toga su četiri MIBPG-a trgovačka društva koja imaju farme i na područjima drugih jedinica lokalne samouprave te na području Viljeva nisu dobili zemljište. Preostalih devet MIBPG-a s područja Viljeva namireno je gotovo u potpunosti (više od 90 posto) u odnosu na površinu koju su potraživali”, stoji, između ostalog, u priopćenju koje je potpisala ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište, mr. sc. Blaženka Mičević. L. Aničić

AZP: Šorgić imao “viška” zemlje

“Gospodin Šorgić nije ušao u dodjelu zemljišta za stočare jer je 4. ožujka 2015. prema izračunu APPRRR imao dovoljno zemljišta, odnosno imao je 78,29 ha više nego što mu je potrebno prema broju stoke. Treba napomenuti da je gospodin Šorgić nezakonito koristio i ograđivao državnu parcelu, ali to mu ne daje pravo prvenstva pri dodjeli zemljišta.

Agencija za poljoprivredno zemljište zaprimila je 25. lipnja 2015. zahtjev gospodina Šorgića za privremeno korištenje državnog zemljišta. U zahtjevu je navedeno da je u mirnom posjedu predmetnih čestica od 1. siječnja 2013. Budući da je zahtjev zaprimljen nakon postupka dodjele stočarima, zahtjevu će se moći udovoljiti na jednoj katastarskoj čestici”, stoji u priopćenju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike