Regija
VELIKI USPJEH MARKA ŠARIĆA (16) IZ VINKOVACA

Pobijedio bolest i osvojio
zlato u plivanju u Moskvi
Objavljeno 1. srpnja, 2015.

Vinkovčanin Marko Šarić (16) je na 6. Svjetskim igrama “Djeca pobjednici” u Moskvi, u plivanju u disciplini kraul osvojio zlatno odličje.

Ovo veliko natjecanje okupilo je preko 400 djece iz 15 zemalja u dobi od 7 do 17 godina, a svim natjecateljima jedno je bilo zajedničko - svatko od njih prošao je tešku bitku i pobijedio malignu bolest. Marko nam je rekao kako se posebno pripremao za ovo natjecanje i priželjkivao je jednu od medalja. Aktivnim plivanjem se bavi oko dvije godine.

- Medalju posvećujem roditeljima, te treneru Aladaru Spajiću. U budućnosti se još želim natjecati i osvajati medalje, rekao je presretni pobjednik koji je u Moskvu otišao uz pomoć Krijesnice - udruge za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima.

- Marko se razbolio sa šest godina, imao je tumor koji se zove Meduloblastom koji napada četvrtu komoru malog mozga i kičmeni stup. To je jedan od najtežih tumora, a smrtnost djece je oko 85%. Nakon operacije na KBC Rebro prestao je govoriti a jedno je vrijeme bio potpuno oduzet, priča nam Josip Šarić, Markov otac. Obitelj je Marku pomagala koristeći i alternativnu medicinu, ali i plivanje koje mu je najviše pomoglo.

- Dok nije bilo bazena u Vinkovcima Marka sam svaki dan, unatoč protivljenju liječnika, vozio u Bizovačke toplice. Kako je Marko primao široki spektar antibiotika, nisam niti jednog trenutka se dvoumio za odlazak u Bizovac. Kad su napravili bazen u Vinkovcima, angažirali smo Aladara Spajića da pokuša s Markom uspostaviti prvo tjelesnu ravnotežu, a potom da se on psihički socijalizira, kaže Josip Šarić.

Trener Spajić rekao je kako se uporan rad uvijek isplati i da su sva djeca pobjednici bez obzira na medalju.

- Iza ove medalje stoji naporan rad i vjerovao sam da Marko, uz trud i svakodnevni rad, može napraviti dobar rezultat. U početku smo radili vježbe stabilizacije, rehabilitacije, kordinacije i te vježbe gdje on mora imati kompleksan pristup da bi organizam vratio u ovo stanje koje je sad za najosnovnije funkcioniranje. U Moskvi se natjecao u plivanju, trčanju na 60 metara i streljaštvu na kojem je bio isto jako dobar. Vjerovao sam u postolje, no zlato nisam očekivao, isplivao je 25 metara kraul u vremenu 15.01, kaže Spajić.

Mario KOKAJ
TROFEJNI TROJAC

Cilj Svjetskih igara “Djeca pobjednici” je razbiti uvjerenje da je maligna bolest neizlječiva, i ujedno omogućiti djeci liječenoj od malignih bolesti jačanje samopouzdanja i unutarnje snage. Hrvatska je na Svjetskim igrama osvojila dvije zlatne i tri brončane medalje - Bruno Kontent (11) iz Brezovice osvojio je dvije bronce u trčanju i nogometu, Luka Jadan (14) iz Bedekovčine osvojio je zlatnu u nogometu i brončanu u trčanju, dok je Marko Šarić osvojio zlatnu medalju u plivanju.

Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike