Dome slatki dome
GLOBALNI ŠTIH U DOMU - SPAJANJE VIŠE NACIONALNIH STILOVA UREĐENJA

Toplina tradicionalno uređenih domova i čistih suvremenih linija
Objavljeno 2. srpnja, 2015.

Pojavom niskotarifnih aviokompanija putovanja su postala najdostupnija do sada, što znači da ljudi i putuju više nego ikada do sada, a s putovanja donose uspomene poput umjetnina i ručnih radova karakterističnih za određena područja.

Na taj način postupno se gradio takozvani globalni stil koji uključuje etničke elemente. No nisu samo svjetski putnici ti koji žele unijeti globalni štih u svoje domove. Uz dostupnost međunarodnih tekstila i dekoracija preko interneta globalni stil ušao je na velika vrata u sve domove. Ipak, globalni stil još nije priznat kao stil uređenja pa se više govori o izgledu koji se može uklopiti u bilo koji stil.

Globalni “recept” uređenja interijera jednostavno rečeno znači spajanje više nacionalnih stilova. Suvremeni globalni prostori balansiraju između topline tradicionalno uređenih domova i čistih suvremenih linija, stvarajući tako izgled koji odgovara interijerima u bilo kojem dijelu svijeta. Ovakvo uređenje može biti vrlo uzbudljivo već od samog početka. Bez bojazni kombinirajte elemente različitog etničkog podrijetla, jer iako se na prvi pogled uvelike razlikuju jedan od drugoga, imaju mnoštvo dodirnih točaka.

Detalji

Trebat će vam, međutim, iskusno oko kako biste izbalansirali sve detalje, materijale, boje i uzorke. Čest sastojak svih globalno dizajniranih prostora su prirodni materijali, žarke boje, mnoštvo uzoraka i dekorativni dodaci poput košara i keramičkih posuda. Osim toga, možete uključiti predmete koji upućuju na život ispunjen putovanjima, npr. globus ili viseći tepih umjesto zidnih tapeta.

Ako svoju inspiraciju pronalazite u kulturi i nasljeđu stanovnika Srednje Amerike, odaberite tople boje poput boje opeke, smeđe i bogate crvene. Sve možete upotpuniti tamnožutom i plavom. Uz ove regionalne boje jedinstven izgled vašem domu dat će šarena ukrasna keramika, šareno tkane ili vezene prostirke i posteljina, košare, tamni metalni detalji, teški raskošno rezbareni drveni namještaj te namještaj s vidljivim tragovima prošlosti.

Životinjski uzorci

Životinjski uzorci, plemenski motivi i umjetničke rukotvorine ključ su globalnog stila inspiriranog Afrikom. No, ovdje nikako nije riječ o jeftinom safari-stilu. Pomno dozirajte životinjske uzorke i ne pretjerujte sa zelenilom kako vaš dom na kraju ne bi izgledao kao filmski set nekog niskobudžetnog safari-filma. Temeljna boja neka bude crna, koju ćete onda slagati s toplim zemljanim tonovima i sve istaknuti tamnocrvenom.

Umjetnička djela

Ručno izrađena umjetnička djela, kao što su grafike, maske, totemi i drugi autohtoni elementi, rezbareni namještaj od tamnog bogatog drva, tkani i tiskani tekstil, pletene košare i zemljane zdjele elementi su koji će vam pomoći oblikovati globalni stil inspiriran Afrikom.

Interijeri inspirirani Indijom ispunjeni su prekrasnim, ručno rađenim predmetima, bojama i uzorcima. Bogatstvo boja, tekstura i uzoraka, arhitektonski elementi poput kupole i luka, raskošno rezbareni namještaj od egzotičnog drva, slojevi svile i drugih finih tkanina, bogate zavjese i paravani karakteristični su za ovaj globalni stil. Međutim, ništa ne smije djelovati kao da se razmećete, već treba bit savršeno uravnoteženo.

Globalni dizajn djeluje poput slikovnice proteklih putovanja, ali je i prilika da otputujete u daleke krajeve bez napuštanja svoje kuće.(najboje.hr)

Bez bojazni kombinirajte elemente različitog etničkog podrijetla

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike