TvObzor
PUT DO SLAVE - NOVI FILM ROBERTA ZEMECKISA

Hod po žici između WTC tornjeva
Objavljeno 3. srpnja, 2015.
Film “Put do slave”, novo remek-djelo vrhunskog filmskog vizionara Roberta Zemeckisa, izabran je za ovogodišnje otvorenje filmskog festivala u New Yorku u petak, 25. rujna

Predsjednik uprave Sony Pictures Motion Picture Group Tom Rothman kao svoj prvi producentski uradak pod okriljem novooživljenog studija TriStar odabrao je “Put do slave” – film o francuskom hodaču po žici Philippeu Petitu koji je 1974. godine razapeo žicu između dva tornja Svjetskog trgovačkog centra i bez ikakve zaštite hodao po njoj. Dok se nalazio u kompaniji 20th Century Fox, Rothman je 2012. godine za otvorenje festivala u New Yorku ponudio film “Pijev život” redatelja Anga Leeja koji je u konačnici zaradio više od 600 milijuna dolara na svjetskim kinoblagajnama i postao bogatiji za četiri prestižne nagrade Oscar, uključujući i onu za najboljeg redatelja. Za film “Put do slave” već se sada šuška da će biti jedan od glavnih favorita za sezonu filmskih nagrada koje se dijele krajem ove i početkom sljedeće godine, a s obzirom na trailer, to nije nikakvo čudo.

Nezaboravno kinoiskustvo

Film “Put do slave” postat će drugi 3D uradak koji će otvoriti festival u New Yorku nakon “Pijevog života“ te drugi film redatelja Zemeckisa koji će se na njemu prikazati (prvi je bio “Let“ s čijom je projekcijom festival 2012. godine zatvoren). “Put do slave” je IMAX 3D filmsko iskustvo kakvo publika do sada nije imala prilike vidjeti, a u domaćim kinima imat ćemo ga prilike vidjeti već od 1. listopada – dan prije nego u ostatku svijeta.

Direktor filmskog festivala u New Yorku i glavni selektor Kent Jones ovom prilikom izjavio je: “Ovaj film iznenađujuće je filmsko iskustvo na nekoliko nivoa. Kao prvo, radi se o klasičnom filmu o pljački poput nezaboravnih remek-djela “Džungla na asfaltu” ili “Kockar Bob” u smislu planiranja, isprobavanja, egzekucije i problema koji se javljaju u posljednjim trenutcima – samo što ovdje glavni likovi ne kradu novac, već pristup najvećim svjetskim zgradama. Također se radi i o zadivljujućem oživljavanju Manhattana iz 70-ih godina prošloga stoljeća. Međutim, ponajviše je riječ o rijetkoj, bogatoj i misterioznoj priči koja je od prve do posljednje sekunde toliko napeta da će ju publika gledati s ruba vlastitih sjedala.”

Redatelj o filmu

Redatelj Robert Zemeckis ovom je prilikom izjavio: “Izuzetno sam počašćen i zahvalan što je naš film izabran za otvorenje 53. filmskog festivala u New Yorku. “Put do slave” je njujorška priča i ponosan sam što ćemo upravo publici u New Yorku prvoj predstaviti naš film. Nadam se da će publika na festivalu biti uronjena u spektakl, ali također i oduševljena pričom o ovom strastvenom umjetniku koji je svojim potezom prekrasnim tornjevima dao dušu.”

Iz godine u godinu razni holivudski studiji pokušavaju pronaći pravi filmski festival na kojem će premijerno prikazati neki od svojih filmova s kojima pretendiraju na oskarovsku sezonu, a otvorenje filmskog festivala u New Yorku posljednjih nekoliko godina postalo je pravo mjesto upravo za to. Neki od filmova koji su u novije vrijeme otvorili ovaj festival su “Nestala” (2014.), “Kapetan Phillips” (2013.), “Pijev život” (2012.), “Bračne svađe” (2011.) i “Društvena mreža“ (2010.).

“Put do slave” hrvatska će publika u svim kinima i zagrebačkom IMAX-u imati prilike vidjeti već od četvrtka, 1. listopada – dan prije nego što će ga vidjeti ostatak svijeta.

 Pripremio: Nikola KUČAR
Glavne uloge

U filmu “Put do slave” glavne su uloge ostvarili Joseph Gordon-Levitt, Ben Kingsley, James Badge Dale, Ben Schwartz, Steve Valentine, Charlotte Le Bon, Clement Sibony, Caesar Domboy i Benedict Samual. Redatelj Zemeckis i Christopher Browne napisali su scenarij prema Petitovoj autobiografiji “To Reach the Clouds”, a film su producirali Steve Starkey, Zemeckis i Jack Rapke.

Možda ste propustili...

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

Najčitanije iz rubrike