TvObzor
AQUARIUS

Kako je Mulder upoznao Mansona
Objavljeno 3. srpnja, 2015.
Sudeći prema prve tri epizode, “Aquarius” ima dobru ideju, ali realizacija je čista nula

Dobro došli natrag u šezdesete u Americi, kad su tinejdžeri bili dugokosi i buntovni, kad je glazba bila važna, a ležerni, otvoreni rasizam bio je šire prihvaćen. A tu je i Charles Manson. Dugoočekivana NBC-jeva povijesna drama “Aquarius” smještena je u 1967. godinu iako, gledajući seriju, nemate osjećaj da se radnja odvija tada. David Duchovny glumi Sama Hodiaka, detektiva za ubojstva. On nije nimalo cool - dobro, ima gitaru, ali ne trpi hipijevska sranja. A ipak se tako često susreće s njima...

Sve počinje kad ga bivša djevojka Grace nazove jer joj je kći tinejdžerica Emma opet pobjegla od kuće; otišla je na tulum s kojeg se nije vratila. Grace s pravom umire od brige jer je Emma pala na slatkorječivost Charlesa Mansona, koji je tada bio jezivi glazbenik u nastajanju. Hodiak će morati porazgovarati s mnogim mladićima, ali i nevoljko se udružiti s mladim policajcem na tajnom zadatku. Serija nadahnuta istinitim događajima samo pokušava, ali ne uspijeva biti vjerodostojna priča o Charlesu Mansonu. Uzimaju si previše slobode u prepričavanju dobro poznate i užasne priče. “Aquarius” je smješten dvije godine prije zloglasnih ubojstava Helter Skelter, a njihov Manson više izgleda kao vođa kulta s usranom poezijom nego zastrašujući divljak s tetovažom kukastog križa na čelu. Biti u prljavom kultu i imati grupni seks s karizmatičnim vođom očito nije baš protuzakonito, samo vrlo neukusno, pa serija uvodi izmišljene i nimalo vjerodostojne priče prema kojima je Manson uzeo na zub lokalne političare i poduzetnike.

NBC je nedavno naručio i drugu sezonu ove serije (iako su je mjesecima najavljivali kao miniseriju), a odmah nakon premijernog emitiranja prve epizode izbacili su svih 13 epizoda na svoje web-stranice, što je bio riskantan, ali hrabar i zanimljiv potez. No, ako pogledate bar jedan nastavak serije, shvatit ćete da format nije stvoren za maratonsko gledanje kao kod drugih serija koje poželite pogledati odjednom. Sudeći prema prve tri epizode pogledane za potrebu ove recenzije, “Aquarius” ima dobru ideju, ali realizacija je čista nula (i onda još ubace proceduralne slučajeve u tih 40-ak minuta). Glumačka postava također nije baš najbolja; izvlači ih David Duchovny, zbog kojeg se čak i “Kalifornikacija” gledala do samog kraja. Uglavnom, postoje mnogo bolje knjige i filmovi o Charlesu Mansonu, mnogo bolje serije smještene u šezdesete (“Momci s Madisona”, “Doktori za seks”), te mnogo originalnije policijske drame (“Žica”, “Na rubu zakona”). Ako nemate viška vremena u životu ili jednostavno imate visoke kriterije, “Aquarius” definitivno nije jedna od onih serija koju morate pogledati.

Adrian ANDREJEK

NAZIV: Aquarius

ŽANR: drama

AUTOR: John McNamara

ULOGE: David Duchovny, Grey Damon, Gethin Anthony, Emma Dumont, Claire Holt

MREŽA: NBC

OCJENA:

Možda ste propustili...

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

Najčitanije iz rubrike