Dome slatki dome
CVJETNA OAZA NA BALKONU ILI TERASI

Visoke biljke čuvaju intimu
Objavljeno 2. srpnja, 2015.
Za male balkone najprikladnije će biti sjedalice koje se mogu preklapati

L jeto je pravo vrijeme za uživanje na otvorenom, pa makar to bio i samo balkon. Koliko god balkon bio malen, uvijek se može naći mjesta za nekoliko lončanica, mali stol i dvije sjedalice, mjesto na kojem ćete uživati u ispijanju jutarnje kave i čitanju novina.

Zahtjevniji obožavatelji ljeta poželjet će i ležaljku na kojoj će uživati u sunčanju i odmoru tijekom ljetnih mjeseci.

Uz malo mašte svaki balkon ili terasa, bez obzira na položaj i veličinu, može se pretvoriti u mali raj. Za početak najprije isplanirajte prostor i namjenu. Odaberite garnituru za sjedenje prema vašim potrebama. Na tržištu zaista postoji velik izbor udobnih garnitura za vanjski prostor otpornih na sve vremenske uvjete. Raspolažete li velikom terasom, moći ćete odabrati masivne modele fotelja i ležaljki s jastucima od trstike, bambusa ili rogoza. Stanujete li u kući sagrađenoj u prošlom stoljeću, čiji balkoni imaju kovanu ogradu, odaberite elegantnu garnituru od željezne konstrukcije i upotpunite je jastucima u boji. Za balkone na kojima nema odviše mjesta najprikladnije će biti sjedalice koje se prema potrebi mogu preklapati. U svakom slučaju, zapamtite da će odabir garniture odrediti ukupni dojam, a detaljima ćete odrediti stil. Što se stila tiče, njega neka odredi unutrašnjost stana, pa boje posuda u koje ćete saditi biljke, jastuka, svijeća i drugih ukrasnih detalja na balkonu uskladite s onima u dnevnom boravku, čime ćete postići skladnu cjelinu.

Rasvjeta će također pridonijeti pravom ugođaju na balkonu. Odaberite rasvjetu koja će vas opuštati i nikako ne zaboravite na romantično svjetlo svijeća. Nalazi li se vrt na južnoj strani ili gleda li prema zapadu, razmislite i o suncobranu ili tendi. Želite li imati intiman prostor zaklonjen od znatiželjnih pogleda, odaberite visoke biljke koje se postavljaju uz ogradu, a nalazi li se vaš balkon u najbližem susjedstvu s drugim balkonom ili zgradom, s pomoću penjačica kao što su bršljan, ruža penjačica ili mirisna grahorica možete imati zeleno-cvjetni mirisni paravan.

Pri uređenju balkona budite praktični i kreativni, učinite da to bude koristan i lijep prostor prilagođen vašim potrebama.

Nakon što ste isplanirali balkonski prostor, preostaje odabir cvijeća koji će vaš balkon učiniti malom oazom za užitak i odmor. Ako ste početnik, odaberite biljke koje nisu prezahtjevne za održavanje, kao što su bršljani, prkos ili neke druge biljke mesnatih listova i stabiljke koje su izdržljive i dobro podnose sve temperature. Položaj balkona također će odrediti vrste biljka koje će uspijevati na vašem balkonu. Nastojte ne pretrpati balkon cvijećem, ostavite mjesta i za sebe. Cvijeće možete posaditi i u košarice koje se vješaju i s vanjske strane balkona. U takve košarice najbolje je saditi sezonsko cvijeće, kao što su viseće pelargonije ili dijascija. Pri sadnji cvijeća u vanjske košarice nastojte ne nasuti zemlju do samog ruba posude, jer će se pri zalijevanju ili za kišnog vremena zemlja prelijevati preko posuda i ostavljati popriličan nered. Osim cvijeća i nježnog bilja na balkonu možete posaditi i manja stabla. Primjerice, ruža stablašica bit će predivan ukras, ali i manji čempres ili neka druga grmolika biljka također će stvoriti poseban ugođaj. (J.Kn.)

Mali savjeti

l Cvijeće uvijek zalijevajte odstajalom vodom. Ako vam je ponestane, učinite to mlakom vodom.

l Odredite dan u tjednu za zalijevanje cvijeća.

l Odaberite nekoliko trajnica koje će krasiti vaš balkon i u zimskim mjesecima, a onda ih svake godine dopunite i ponekom sezonskom biljkom lijepa cvijeta.

l Uz cvijeće odaberite i neku začinsku biljku, kao što je ružmarin, koji će, osim što lijepo miriše, biti koristan začin za neka jela.

l Ne zaboravite biljke prihranjivati i tekućim gnojivom.

l Ako odaberete posudu za sadnju bez odvodne rupice na dnu, ne zaboravite postaviti odgovarajuću drenažu.

Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike