Svijet
GENNADY PADALKA POSTAO REKORDER

Rus u svemiru boravi više od osamsto dana
Objavljeno 30. lipnja, 2015.

Rusi su u svemirskoj utrci opet porazili Amerikance. Prvo su se proslavili s Gagarinom, koji je bio prvi čovjek u svemiru, a sada ponosno slave Gennadyja Padalku, koji je rekorder po vremenu provedenom u svemiru.

Pedesetsedmogodišnji Padalka iskusni je ruski astronaut, trenutno zapovjednik međunarodne svemirske postaje (ISS). Kako je juečr priopćila ruska savezna agencija za istraživanje svemira, Padalka je u svemiru proveo ukupno 803 dana, a ovo mu je trenutno peta misija u svemiru. Taj će rekord biti i “podebljan”, jer Padalka na međunarodnoj svemirskoj postaji ostaje do rujna. Rekord je proslavio u društvu dvaju kolega na postaji, sunarodnjaka Mikhaila Kornienka i Amerikanca Scotta Kellyja.

Prije prvog leta u svemir Padalka je bio vojni pilot, a letio je u svim nadzvučnim zrakoplovima, uključujući i MiG-ove. Početkom 90-ih godina prošlog stoljeća ušao je u uži izbor za ruske astronaute. Nakon obavljenih testova i mukotrpnih priprema Rusi su postali svjesni kakav adut imaju. Padalka je prvi put poletio u svemir 1998. godine, i to kao zapovjednik svemirske postaje Mir. Tijekom boravka u svemiru taj vitalni Rus bezbroj je puta izlazio iz postaje pa je tako postao i veteran hodanja u svemiru te najbolji “svemirski majstor” za popravak vanjskih dijelova postaje.

Padalka se pokazao pravim svemirskim znalcem, postao je mentor svim astronalutima koji dolaze na međunarodnu svemirsku postaju. “Gennady je definitivno najbolji u obuci početnika o tome kako živjeti u nultoj gravitaciji. Staloženijeg i mirnijeg čovjeka nisam susreo. Fascinirao me”, riječi su američkog astronauta Kellyja.M.Bugarić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike