Novosti
USPOREDBA: HRVATSKA VS. GRČKA

Hrvatski građani imaju manje plaće i mirovine, a skuplje režije od Grka
Objavljeno 1. srpnja, 2015.
- Hrvatskoj ne prijeti grčki scenarij - kaže Željko Požega

Neizvjesnost s kojom se trenutno suočavaju stanovnici Grčke i građanima Hrvatske budi određenu nelagodu. I zbog činjenice što smo i oni i mi članovi Europske unije, ne previše udaljene mediteranske zemlje, suočene s ekonomskim problemima. Srećom, ipak ne na istoj razini.

- Sličnosti postoje u smislu velike ovisnosti o međunarodnom financiranju i visoke razine javnog duga, iako je on u Grčkoj u odnosu na BDP dvostruko viši nego kod nas. Zajednička je i ovisnost o turizmu kao jednoj od najznačajnijih gospodarskih grana te sklonost ekonomske vlasti da se stvaraju deficiti u javnom sektoru. Postoji podudarnost u pogledu neefikasnosti državne uprave, premda je Hrvatska tu ipak bolja, a i sposobnost prikupljanja poreza je ovdje na neusporedivo višoj razini - kaže ekonomski stručnjak Damir Novotny.

Velike razlike

Prema njegovim riječima, razlika je u tome što Hrvatska ipak, unatoč velikoj ovisnosti o turizmu i domaćem tržištu i uslugama, ima izvozno orijentiranih poduzeća u industrijskom sektoru, što Grčka uopće nema. Ili ih, kaže, ima vrlo malo i dosta je ovisna o brodogradnji i brodarskoj industriji koje bježe od poreza i skrivaju se u porezne oaze.

- To kod nas nije slučaj, postoji prerađivačka industrija koja sada pokazuje vitalnost, te se oporavkom europskog tržišta diže i taj dio naše ekonomije. Tako da u Hrvatskoj postoje neke prednosti koje bi vlada u budućnosti morala iskoristiti. Naši građani, čak i kada dođe do velikih reformi, koje će morati doći, to neće ni približno osjetiti kao sljedećih dana Grci. Opća konfuzija ovaj i sljedećih tjedana, sve do potpisivanja nekog novog aranžmana koji se ipak mora prije ili kasnije potpisati, iscrpjet će grčka kućanstva. Što se u Hrvatskoj neće dogoditi jer je kod nas ta prilagodba već provedena. Naime, puno ljudi je već ostalo bez posla, a i plaće su općenito u Hrvatskoj znatno niže nego u Grčkoj - kaže Novotny.

Njegove riječi potvrđuju i prosječne plaće u dvije zemlje, gdje je ona grčka (7600 kuna) gotovo 2000 kuna veća od hrvatske (5723). Novotny kaže kako je to velika razlika, osobito jer je produktivnost u Hrvatskoj možda i na višoj razini nego što je to u Grčkoj. Kada govorimo o najnižoj plaći i prosječnoj mirovini, razlike su još veće. Hrvatska najniža plaća (2414 kuna) gotovo je dvostruko niža od grčke (4600), a prosječna mirovina gotovo tri puta niža i iznosi 2239 kuna naspram nevjerojatnih grčkih 6000. A takav grčki standard nije lako održati s današnjom ekonomskom snagom i dugom Grčke. Cijene su im ukupno u prosjeku možda nešto malo više, ali neki od najvećih mjesečnih izdataka, za režije ili za kredit za stan, veći su u Hrvatskoj. Režije su i skoro dvostruko skuplje.

Sjajan primjer

- Hrvatskoj ne prijeti grčki scenarij jer se tu radi o bitno različitom udjelu javnog duga u BDP-u, različitoj strukturi duga, dinamici vraćanja, pozicijama u kojima se nalaze te dvije zemlje itd. Ali da nam je Grčka sjajan primjer kako bismo na sličan način jednoga dana mogli i mi završiti ne napravimo li reforme i ne počnemo li živjeti u skladu sa svojim mogućnostima, to nedvojbeno jest - rekao nam je izvanredni profesor Ekonomskog fakulteta u Osijeku Željko Požega.

Prema njegovim riječima, Grčka je ekstreman, gotovo nevjerojatan primjer urušavanja kulture društva i srozavanja mentaliteta jednog naroda na najniže razine, kakav se praktički na pamti u povijesti čovječanstva. “To je radikalan primjer naroda koji je izgradio mentalitet u kojemu se ne poštuje rad i uspjeh te želi iznadprosječno i kvalitetno živjeti s vrlo malo ili bez rada, gdje se državi ne plaća porez, a gdje radnici koji na vrijeme dođu na posao dobiju, vjerovali ili ne, povišicu! Ako promatramo psihološki i sociološki, nema dvojbe da je svakom čovjeku urođeno da želi ići linijom manjeg otpora i imati što više uz manje truda i rada, posebno u današnje doba. No, tome služe odgoj i obrazovanje koji nam u različitim fazama života ugrađuju sklonost prema radnim navikama, etičkom ponašanju, osjećaju pravednosti te stavu da se trud i rad isplate, a da je svatko kreator svoga života”, zaključuje Požega.

Igor BOŠNJAK

DAMIR NOVOTNY

ekonomist

Naša prednost može se brzo smanjiti

- Ta razlika u trenutnom stanju u kojem je Grčka u odnosu na današnju Hrvatsku može se brzo smanjiti ako se nastavi neodgovorna ekonomska politika povećavanja deficita središnje države i povećavanja javnog duga. Grčka do 2008. nije bila ni u približno ovakvoj situaciji, nego je bila jedna solidna ekonomija. Nakon što je okončana vojna diktatura, oni su se pripremili za ulazak u EU. Njihov javni dug bio je skroman, na razini 30-ak posto BDP-a. Onda je on skočio jer je tadašnja socijalistička vlada počela povećavati plaće i javni standard općenito, da bi se stabilizirao negdje na 90 posto BDP-a prije ulaska u europsku monetarnu uniju, 1999. do 2000. godine. Tu se javni dug držao do 2008. kada je zbog krize naglo eksplodirao na današnjih 175 posto BDP-a - kaže Novotny.

SKLONOST POTROŠNJI I NEKULTURI RADA

- Grčka je desetljećima primjer njegovanja principa života na dug i trošenja bez odgovornosti. To toliko traje da im je duboko usađeno u mentalitet pri čemu ih većina danas, kada su pred bankrotom i slomom, ne može shvatiti u čemu je problem, niti prihvatiti da ne mogu imati takav standard, nego manje plaće i mirovine s kojima će moći kupiti mnogo manje dobara i usluga. Zato za sve i okrivljuju “vanjskog neprijatelja“, odnosno zemlje EU-a koje su im dale silne kredite i, zamislite, traže da se ti krediti vraćaju, i to s kamatama! Da paradoks bude veći, izabrali su vladu koja će “pokazati zube” Zapadu i tražiti oprost duga. To ne bi bio ni prvi ni zadnji slučaj da se prezaduženima oprosti dio duga, ali Grci žele i nove zajmove koji bi im i dalje omogućili život na visokoj nozi! Da nije tragično, svakako bi bilo komično. U svemu ne treba abolirati ni zemlje EU-a koje su znale ili morale znati za takav mentalitet Grka, sklonost potrošnji i nekulturi rada - ističe Požega.

TSIPRAS SE NE BRINE ZA DRUGE

Grčki je standard bio neodrživ, a njegovi ekstremni primjeri već nekoliko godina poznati, poput onoga da su neudane i razvedene kćeri grčkih državnih službenika njihovu mirovinu mogle primati nakon smrti obaju roditelja, a takvih je opet nevjerojatnih 40 tisuća. Raditi jednostavno nisu morale jer to dosad tamo nije bilo normalno. Grčka je prepuna tih suprotnosti. Uz sve realne primjedbe na način na koji funkcionira EU, ovo što radi Grčka po svim je stručnjacima karikatura od politike, čiji je poguban kraj za stanovnike te zemlje ako dogovora ne bude gotovo izvjestan. U svemu tome Tsipras i ekipa ne brinu se ni za stanovnike onih zemalja koji su im novac posudili, pa je izvjesno da će, ako posuđeno ne vrate, to posebice osjetiti stanovnici malih EU zemalja poput Malte i Slovenije.

HRVATSKA-  GRČKA

Prosječna plaća

5723 - 7600

Najniža plaća

 2414 - 4600

Prosječna mirovina

2239 - 6000

Mlijeko

6,2 - 9

Kruh (0,5 kg)

6,8 - 5,8

Benzin

9,25 - 11,9

*svi iznosi su izraženi u kunama

SLIČNOSTI

POSTOJE U SMISLU OVISNOSTI O MEĐUNARODNOM FINANCIRANJU I VISOKOG JAVNOG DUGA