Novosti
VAŽNO JE POZVATI BROJ 116-000

1775 djece pobjeglo je prošle godine iz obiteljskih domova i odgojnih ustanova
Objavljeno 1. srpnja, 2015.
U dvije godine u Hrvatskoj je bilo 32 slučaja trgovanja djecom, ni jedan na području Osijeka

Vezani članci

HUMANITARNE AKCIJE PRIJEVOZNIČKE TVRTKE

Panturist poveo na more korisnike Centra za nestalu i zlostavljanu djecu

U zemljama Europske unije svake godine nestane 250.000 djece, što je otprilike jedno dijete svake dvije minute.

Ni brojke u Republici Hrvatskoj nisu puno manje šokantne, pa se tako prema analizama Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek prošle godine iz obiteljskog doma udaljilo 528 djece, dok ih je iz odgojnih ustanova otišlo 1247.

Svi oni u najrizičnijoj su skupini djece, potencijalnih žrtava raznih oblika zlostavljanja. Prema riječima Tomislava Ramljaka, voditelja osječkog centra, riječ je o trendu koji gotovo nezaustavljivo raste, a prepoznavanjem tih problema Centar je pokrenuo dva projekta – “Stop trgovini – 116 000!” i “116 000 broj u funkciji zaštite prava djece”.

- Projekt 'Stop trgovini – 116 000!' projekt je financiran od Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade republike Hrvatske koji provodimo u partnerstvu s Domom za odgoj djece i mladeži Osijek. Žrtva trgovine ljudima može biti svatko bez obzira na rasnu, nacionalnu, spolnu, dobnu i socioekonomsku pozadinu, a jedna od najrizičnijih skupina su djeca koja pripadaju u domenu rada Centra, i to posebice maloljetnici. Ključnu ulogu nakon njihova bijega ima upravo Nacionalni broj za nestalu djecu, 116 000, broj preko kojeg se zaprimaju prijave i informacije o nestanku djeteta te se prosljeđuju policiji i nadležnim institucijama - rekao je Ramljak. Također je važno da se pomoću poziva na broj 116 000 ostvaruje suradnja s relevantnim nacionalnim i međunarodnim organizacijama i institucijama, a u cilju što bržeg pronalaženja nestale osobe. Ništa manje nije važno ni to što se pozivom na broj pruža besplatna emocionalna, psihološka, socijalna, pravna i administrativna pomoć i podrška.

Ramljak također kaže da je cilj projekta suzbijanje trgovine ljudima, a broj 116 000 jedan je od alata za borbu protiv svih oblika zlostavljanja i iskorištavanja djece, što uključuje i trgovinu djece, kao i podizanje svijesti javnosti o problemu trgovine ljudima. Inače, Ministarstvo socijalne politike i mladih financirao je i projekt “116 000 broj u funkciji zaštite prava djece”, a koji pak Centar provodi u partnerstvu s osječkim odgojnim domom te Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima. U svrhu ostvarenja općeg cilja projekta provođena je anketa među djecom s poviješću bježanja iz odgojnih ustanova radi utvrđivanja razloga bijega, ali i podizanje svijesti i senzibilizacija javnosti o problematici nestanka djece.

- Bijeg djece je u porastu. U odgojnim ustanovama imali smo 1247 bjegova, što je zabrinjavajuće, kao i to da je od toga broja njih 45 posto bilo žrtvama trgovanja djecom. Konkretno, u 2013. godini, kao i godinu poslije, bilo je 32 slučaja trgovanja djecom, od čega ni jedan na području Osječko-baranjske županije - kaže Ramljak.

U Hrvatskoj, nažalost, to već dugo nisu izolirani slučajevi, a koliko je problem uzeo maha, pokazuje i to da bi od jeseni podružnica osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu trebala biti otvorena u Zagrebu.

Marija MIHELIĆ
Što je linija 116 000

Osnovne usluge koje se pružaju putem 116 000 - europskog telefonskog broja za nestalu djecu, su primanje prijave o nestanku djeteta i potom prosljeđivanje prijave policiji. Osim toga, tu je i pružanje podrške roditeljima, odnosno skrbnicima nestalog djeteta, kao i pružanje dodatne podrške policiji u istrazi. - Također, alarmiraju se i svi mediji radi bržeg protoka informacija, odnosno dojava o nestalom djetetu, a u obavljanju ovih usluga naš Centar surađuje s policijom i drugim organizacijama koje se bave nestalom djecom - rekao je Ramljak. Broj je dostupan 24 sata dnevno, svaki dan, a na nj se javljaju djelatnici Centra sa završenom neformalnom edukacijom za pružanje pomoći roditeljima nestale djece.

Djeca u bijegu posebno su izložena rizicima

Najveći broj slučajeva vezan uz podvođenje djece je iskorištavanje djece za pornografiju. “Djeca koja su u bijegu nisu ni svjesna da su u najvećem riziku. Srećom, najveći dio njih se vrati, ali prema iskustvima drugih zemalja pitanje je gdje će već nakon nekoliko sati završiti to dijete. Ovim projektima želimo podići svijest građana i državnim institucijama o ovom problemu koji ne jenjava”, ispričao je Ramljak, dodajući da je broj 116 000 dostupan svakome tko se nađe u situaciji nestanka ili bijega djeteta.

Možda ste propustili...

HRVATSKI PREDSJEDNIK GOVORIO PRED OPĆOM SKUPŠTINOM UN-a

Milanović: Mi smo malen, ali ne beznačajan narod

INFLACIJA: HRVATSKI POTROŠAČI TRAŽE NAČINE UŠTEDE

Hrvatski kupci love popuste, no ne okreću leđa domaćim proizvođačima

REALAN RAST IZNOSIO 5,7 POSTO

Prosječna je plaća porasla na 1141 euro

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROBLEMI SA ZAPUŠTENOM DRŽAVNOM IMOVINOM

Kuća kojom raspolaže MORH postala noćna mora za susjede

2

STROŽE MJERE PROTIV PRODORA OPAKE BOLESTI

Anušić: Svinjokolja će biti, nećemo dopustiti pojavu kuge

3

TONI MILUN PROMICATELJ FINANCIJSKE PISMENOSTI

Naučite štedjeti bez pada kvalitete života