Novosti
VAŽNO JE POZVATI BROJ 116-000

1775 djece pobjeglo je prošle godine iz obiteljskih domova i odgojnih ustanova
Objavljeno 1. srpnja, 2015.
U dvije godine u Hrvatskoj je bilo 32 slučaja trgovanja djecom, ni jedan na području Osijeka

Vezani članci

HUMANITARNE AKCIJE PRIJEVOZNIČKE TVRTKE

Panturist poveo na more korisnike Centra za nestalu i zlostavljanu djecu

U zemljama Europske unije svake godine nestane 250.000 djece, što je otprilike jedno dijete svake dvije minute.

Ni brojke u Republici Hrvatskoj nisu puno manje šokantne, pa se tako prema analizama Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek prošle godine iz obiteljskog doma udaljilo 528 djece, dok ih je iz odgojnih ustanova otišlo 1247.

Svi oni u najrizičnijoj su skupini djece, potencijalnih žrtava raznih oblika zlostavljanja. Prema riječima Tomislava Ramljaka, voditelja osječkog centra, riječ je o trendu koji gotovo nezaustavljivo raste, a prepoznavanjem tih problema Centar je pokrenuo dva projekta – “Stop trgovini – 116 000!” i “116 000 broj u funkciji zaštite prava djece”.

- Projekt 'Stop trgovini – 116 000!' projekt je financiran od Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade republike Hrvatske koji provodimo u partnerstvu s Domom za odgoj djece i mladeži Osijek. Žrtva trgovine ljudima može biti svatko bez obzira na rasnu, nacionalnu, spolnu, dobnu i socioekonomsku pozadinu, a jedna od najrizičnijih skupina su djeca koja pripadaju u domenu rada Centra, i to posebice maloljetnici. Ključnu ulogu nakon njihova bijega ima upravo Nacionalni broj za nestalu djecu, 116 000, broj preko kojeg se zaprimaju prijave i informacije o nestanku djeteta te se prosljeđuju policiji i nadležnim institucijama - rekao je Ramljak. Također je važno da se pomoću poziva na broj 116 000 ostvaruje suradnja s relevantnim nacionalnim i međunarodnim organizacijama i institucijama, a u cilju što bržeg pronalaženja nestale osobe. Ništa manje nije važno ni to što se pozivom na broj pruža besplatna emocionalna, psihološka, socijalna, pravna i administrativna pomoć i podrška.

Ramljak također kaže da je cilj projekta suzbijanje trgovine ljudima, a broj 116 000 jedan je od alata za borbu protiv svih oblika zlostavljanja i iskorištavanja djece, što uključuje i trgovinu djece, kao i podizanje svijesti javnosti o problemu trgovine ljudima. Inače, Ministarstvo socijalne politike i mladih financirao je i projekt “116 000 broj u funkciji zaštite prava djece”, a koji pak Centar provodi u partnerstvu s osječkim odgojnim domom te Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima. U svrhu ostvarenja općeg cilja projekta provođena je anketa među djecom s poviješću bježanja iz odgojnih ustanova radi utvrđivanja razloga bijega, ali i podizanje svijesti i senzibilizacija javnosti o problematici nestanka djece.

- Bijeg djece je u porastu. U odgojnim ustanovama imali smo 1247 bjegova, što je zabrinjavajuće, kao i to da je od toga broja njih 45 posto bilo žrtvama trgovanja djecom. Konkretno, u 2013. godini, kao i godinu poslije, bilo je 32 slučaja trgovanja djecom, od čega ni jedan na području Osječko-baranjske županije - kaže Ramljak.

U Hrvatskoj, nažalost, to već dugo nisu izolirani slučajevi, a koliko je problem uzeo maha, pokazuje i to da bi od jeseni podružnica osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu trebala biti otvorena u Zagrebu.

Marija MIHELIĆ
Što je linija 116 000

Osnovne usluge koje se pružaju putem 116 000 - europskog telefonskog broja za nestalu djecu, su primanje prijave o nestanku djeteta i potom prosljeđivanje prijave policiji. Osim toga, tu je i pružanje podrške roditeljima, odnosno skrbnicima nestalog djeteta, kao i pružanje dodatne podrške policiji u istrazi. - Također, alarmiraju se i svi mediji radi bržeg protoka informacija, odnosno dojava o nestalom djetetu, a u obavljanju ovih usluga naš Centar surađuje s policijom i drugim organizacijama koje se bave nestalom djecom - rekao je Ramljak. Broj je dostupan 24 sata dnevno, svaki dan, a na nj se javljaju djelatnici Centra sa završenom neformalnom edukacijom za pružanje pomoći roditeljima nestale djece.

Djeca u bijegu posebno su izložena rizicima

Najveći broj slučajeva vezan uz podvođenje djece je iskorištavanje djece za pornografiju. “Djeca koja su u bijegu nisu ni svjesna da su u najvećem riziku. Srećom, najveći dio njih se vrati, ali prema iskustvima drugih zemalja pitanje je gdje će već nakon nekoliko sati završiti to dijete. Ovim projektima želimo podići svijest građana i državnim institucijama o ovom problemu koji ne jenjava”, ispričao je Ramljak, dodajući da je broj 116 000 dostupan svakome tko se nađe u situaciji nestanka ili bijega djeteta.

Možda ste propustili...

DOMOVINSKI POKRET I EUROPSKI IZBORI

DP za kršćanske vrijednosti

POTROŠAČKE CIJENE U TRAVNJU 3,7 POSTO VIŠE NEGO LANI

Najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine

Najčitanije iz rubrike