Osijek
PESTRID O NOVOJ METODI TRETIRANJA ODRASLIH KOMARACA:

Nevidljiva čovjeku, ali smrtonosna
Objavljeno 1. srpnja, 2015.

Tvrtka Pestrid d.o.o. oglasila se jučer priopćenjem te na svojoj facebook-stranici objavila fotografije opreme za tretiranje odraslih komaraca iz vozila. Direktor tvrtke Halil Salha i koordinatorica na poslovima kontrole komaraca, biologinja Matea Bistrović, u priopćenju ističu kako trenutno provode tretmane s osam vozila opremljenih strojevima za toplo zamagljivanje i hladno orošavanje. Salha tvrdi kako su svi strojevi visokog učinka te imaju mogućnost doziranja insekticidne zavjese i do 150 ha/sat.

Za tretiranje komaraca iz zraka, dodaju, koriste se tehnologijom ULV mikroniranja insekticidnim kapsulama na vodenom nosaču. “Ta tehnologija postiže od 85 do 99 posto uspješnosti. Tretmani su odrađeni nad Osijekom od strane kolega iz Novog Sada, i to s punim uspjehom na tretiranom području”, ističu u Pestridu.

Nova metoda, kažu dalje, neće stvoriti dimnu zavjesu jer je bazirana na formiranju kapljica nevidljivih čovjekovu oku, ali je potpuno smrtonosna za odrasle jedinke komaraca.

- Mjerenja kazuju da je optimalna veličina tih kapljica između 10 i 40 mikrona, a uređajima za aplikaciju tipa AU 5000, kakvi se trenutno koriste za tretmane nad Osijekom, dobivena je optimalna veličina kapi između 15 i 30 mikrona. Rezultati monitoringa, dobiveni izlaganjem živih komaraca u kavezima u zoni tretmana, upozorili su na vrlo visok mortalitet - kažu u Pestridu. (Ma.M.)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije