Osijek
PLEMENITA GESTA DUGOKOSOG DJEČAKA

Kosa ljubavi: Petogodišnji Dominik svoju pletenicu darovao oboljeloj djeci
Objavljeno 1. srpnja, 2015.
Udruzi “Kosa ljubavi” u rujnu će poslati Dominikovu 35 centimetara dugu pletenicu i mamin rep

Dominik Dolušić ni na prvi pogled nije obični petogodišnjak. On to i doista nije. Među rijetkim je dječacima koji su imali dugu, ali zbilja dugu kosu, a još su malobrojniji oni (mali i veliki) koji su svjesno i odgovorno svoju kosu (koju su godinama puštali) odlučili odrezati za one kojima je bolest uskratila mogućnost da je imaju.

Iako su mediji tek posljednjih tjedana pisali o tzv. kosi ljubavi, koju su mnogi odlučili darovati za izradu vlasulja osobama oboljelima od malignih i autoimunih bolesti, osobito djece, Dominikova je majka Mirta za to čula još prije nekoliko godina. U svijetu je to višegodišnja praksa. Bez uspjeha je, kaže, “guglala” pokušavajući doznati komu se bilo gdje u Hrvatskoj obratiti i komu kosu darovati za tu uistinu plemenitu gestu.

- Poticaj nam je bio dječak obiteljskih prijatelja koji je zbog raka izgubio kosu. Dominik je bio ZA, svidjelo mu se to što može pomoći nekom oboljelom dječaku ili djevojčici, spreman je bio žrtvovati svoj dugi rep. No nekako se to “izgubilo u prijevodu”. Majka oboljelog dječaka nije željela periku jer smatra da se treba naučiti nositi s posljedicama bolesti i kemoterapija. Međutim, to nas nije obeshrabrilo da razveselimo nekoga tko to doista želi - objašnjava Mirta Dolušić, koja je Dominiku i sama sjajan primjer. Prije nekoliko je godina odrezala svoju dugu crnu kosu, spremila ju je u vrećicu i u ormar, i ne sluteći ovako lijep ishod.

- Javili smo se udruzi Kosa ljubavi i u rujnu ćemo joj poslati Dominikovu 35 centimetara dugu pletenicu i moj rep - zadovoljna je i ponosna Mirta, koja se ipak, priznaje, ne bi odlučila za periku da je o njezinu djetetu riječ. Treba hrabro nositi se s onim što ti život donese, pa i gubitkom kose ako je to posljedica bolesti. Iznenadila se što je mnogo majki koje dijele njezino mišljenje, ali joj je drago i da su one koje bi svojoj djeci željele priuštiti vlasulju od prirodne kose iznimno zahvalne i svjesne “žrtve”.

- Dominiku je ovo drugo šišanje u životu. Ovu je kosu puštao gotovo tri godine i bio je ponosan na nju, iako su često ljudi upravo zbog njegovih plavih kovrčica mislili da je djevojčica. Presretna sam što nije ni trenutak pomišljao odustati. Kosa raste i, ako poželi, ponovno može biti onako duga - kroz smijeh kaže Dominikova majka.

Narcisa VEKIĆ
KOSA KOJA SE MOŽE DONIRATI

Dužina mora biti minimalno 20 cm; može biti bojena; svezana u rep, repiće ili u pletenici; oprana, suha i ne previše oštećena; spremljena u plastičnu vrećicu; s podatcima donatora (nije obavezno) - poručuju majke iz udruge Kosa ljubavi. Nažalost, cijena je jedne vlasulje 6500 kuna, no ostane li kako su se u udruzi dogovorili, bit će “samo” 5000 kuna. Roditelji koji zatraže periku za svoje dijete, međutim, neće je platiti! Dobit će je gratis zahvaljujući donacijama, kojih će, nadamo se, biti - optimistični su u udruzi!

Najčitanije iz rubrike