Regija
U BESCJENJE NEKRETNINE U VAROŠKOM KRAJU

Avionske karte iz Australije skuplje
od nasljeđa - 15 jutara zemlje i šume
Objavljeno 1. srpnja, 2015.

ĐAKOVO/PAUČJE – Nakon što joj je krajem prošle godine u 81. godini umro brat u Paučju, njegova pet godina mlađa sestra, koja gotovo 60 godina živi u Australiji, došla je ovih dana na ostavinsku raspravu. Imovina koju je za sobom ostavio brat stara je kuća “zrela” za rušenje, pa je, zapravo, posrijedi više “numera”, 15 jutara zemlje i jutro šume. Zainteresirani kupac sa sasvim drugog kraja Đakovštine – iz Strizivojne/Vrpolja, nudi joj samo 7000 eura za svu tu imovinu, a da stvar bude bolja, s tom ponudom ovu ženu “više dođe pita od tepsije”! Jer za dvije povratne karte iz Australije platila je 6000 australskih dolara, za koje se, prema jučerašnjem srednjem tečaju PBZ-a, koji je za jedan AUD bio nešto manje od 5,2 kune, moglo dobiti 31.200 kuna! “Skuplje me iziđe avionska karta od sve imovine u mom rodnom selu”, kaže žena.

Istina, sjeverozapadni kraj Đakovštine, područje općine Levanjska Varoš, kojoj gravitira i neveliko, još uvijek prometno izolirano Paučje, oduvijek slovi za kraj u kojem nekretnine idu za bagatelne cijene, no samo 7000 eura, odnosno 40-ak tisuća kuna za tolike nekretnine – nemalu “numeru” na ulazu u selu, tik pokraj mjesnog doma, 15 k.j. zemlje i jutro lošije šume ipak je pravo bescjenje čak i za tu općinu. Istina, zemlja je neobrađivana, a šuma lošija, no ipak…, slažu se svi. Najsiromašnija je to i, zbog obronaka Dilj-gore, najbrdovitija općina Đakovštine koja i bagatelnim cijenama nekretnina plaća danak svojoj naslijeđenoj nerazvijenosti, slaboj naseljenosti, mršavoj poljoprivredi i krajnje skromnom gospodarstvu, dok se naslijeđena prometna izoliranost posljednjih godina ipak ublažava jer je kroz varoški kraj prošla državna cesta D 38, Đakovo - Požega… Mnogi upravo od nje očekuju da vrati, osnaži život u tom kraju, koji je samo posljednjih desetljeća izgubio dva naselja, Borojevce i Čenkovo, a ni druga nisu daleko. Jer, Paučju susjedni Milinac, primjerice, ima samo 20-ak duša.

Zbog gradnje D38 vlasnik agencije Rehn-šiber nekretnine, Vlado Rechner, kaže da su uvriježeno niske cijene u tom kraju ipak nešto porasle.

- No, i bez obzira na to, ponuda od 7000 eura za 'numeru', 15 jutara zemlje i jutro šume ipak je premala i ne treba brzati s prodajom. Jer, jutro lošije zemlje u tom kraju 'vrti' se od 800 do 1000 eura, a kvalitetne 1000 do 1500 eura, no u posljednje vrijeme cijene su malo pale jer nema novca. Sve ovisi gdje je zemlja, kakva je, koliko je udaljena od puta, ima li sagrađene ceste - kaže Rechner i, usporedbe radi, navodi da je jutro kvalitetne zemlje oko Đakova i tri puta skuplje od one u Varoši, Paučju - oko 3000 eura.

- Cijena zemlje i ostalih nekretnina u varoškom kraju bila bi još niža da nije prošla državna cesta za Požegu - kaže Rechner. Ilustracije radi, najjeftinija kuća koju je njegova agencija u ovom dijelu Đakovštine prodala imala je cijenu od samo – 5000 eura, oko 35.000 kuna! Riječ je o kući u Breznici Đakovačkoj, Paučju susjednom selu. Cijena je to osrednjeg, polovnog osobnog automobila, reklo bi se. Prije nekoliko godina u tom je kraju kuća prodana za samo 20.000 kuna… Rechner ističe kako se upravo radi na gradnji ceste Breznica Đakovačka – Paučje, što bi, naglašava, trebalo podići cijenu nekretninama u tom kraju.

- Prolazak ceste odmah podiže cijenu zemlje za 200 do 500 eura po jutru, pa bi mu cijena danas-sutra trebala biti oko 1500 eura, a s ponuđenih 40.000 kuna za 15 k.j. i još k tome šumu i 'numeru', to je ispod svake cijene - kaže Rechner.

Suzana ŽUPAN
Za jutro šume i do 20.000 eura

Iako nije pogodno za intenzivnu ratarsku proizvodnju, područje Paučja posljednjih godina atraktivno je pčelarima, uzgajivačima lješnjaka i drugih trajnih nasada, vikendašima… No, kaže vlasnik Rehn-šiber nekretnina Vlado Rechner, zbog besparice i udaljenosti Paučja od Đakova (30 kilometara) ljudi se rješavaju tamošnjih vikendica jer im je skupo gorivo. “S druge strane, u samo nekoliko kilometara od Đakova udaljenom vikendaškom Budrovačkom Brdu prava je gužva za vikendice”, govori Rechner u prilog tome da se gleda na svaku kunu. Navodi primjer Đakovčanina koji je prije nekoliko godina u Paučju, zbog bavljenja pčelama, kupio vikendicu za desetak tisuća eura, a sada ju je prodao za gotovo upola manje – za 6000 eura. Kada je riječ o cijenama jutra šume, kaže, sve ovisi koliko je ona stara, koja je vrsta drveta te koliko je drvne mase u njoj. “Ovisno o tome, jutro loš(ij)e šume može se dobiti za tisuću-dvije do čak 20.000 eura za onu kvalitetnu”, kaže Rechner.

Gadnja ceste Breznica Đakovačka – Paučje trebala bi dići cijenu nekretninama - zemlji za

200 - 500

eura po jutru

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike