Mozaik
“BOŽIĆ NA SUNCU”

Švedska hit-serija dovodi turiste na Brač
Objavljeno 30. lipnja, 2015.
Novinarka Av Ida Thunberg podijelila je dojmove u svom članku

Seriju “Božić na suncu” prate milijuni gledatelja, a prvi put tijekom prošle godine snimala se izvan Švedske, i to većinom upravo na Braču.

Zahvaljujući scenama koje su snimane na jednom od naših najljepših otoka, interes za posjetom narastao je još i više. Tako je svoje izuzetno pozitivne dojmove o putovanju na Brač u švedskim novinama Expressen s brojnim čitateljima podijelila i novinarka Av Ida Thunberg.

“Božić na suncu” (u originalu “Piratskattens hemlighet”) dio je “Adventskog kalendara” (“Julkalendern”), tradicionalnog božićnog televizijskog programa namijenjenog obitelji i mladima, koji je desetljećima neizostavni dio švedske božićne tradicije – serija se od 1960. na švedskoj nacionalnoj televiziji SVT emitira od 1. do 24. prosinca u udarnom terminu i postiže milijunsku gledanost.

- Iza sljedećeg zavoja uvijek vas čeka nešto novo. Zapanjujuća strmina, vidik koji oduzima dah, slikovito mjestašce ili predivna plaža. Poveli smo širu obitelj te unajmili kuću i auto na ljupkom hrvatskom otoku Braču. Zelenilo maslina udahnjuje život masivnim planinama kroz koje se probijaju uske staze - piše Av Ida Thunberg i dodaje:

- Obala orhideja naziv je plaže Zlatni rat u seriji. Brač je najveći među dalmatinskim otocima, ali je ipak dovoljno malen da ga je moguće istražiti u jednotjednom godišnjem odmoru. Plaža Zlatni rat izabrana je za jednu od najljepših plaža u Europi, a posjet njoj ne smije se propustiti. Značenje njezina imena je zlatni rog i ono je vrlo dobro opisuje. Bijeli vrh ističe se u tirkiznoj bistroj vodi, a baš kao djeca u seriji i mi možemo istražiti plažu i špilje koje se nalaze uz kopno. Grad Bol nalazi se pokraj Zlatnog rata te nam nudi lučki život, šetnje kamenom popločenim uličicama te izvrstan talijanski sladoled koji jedemo sjedeći na bijelom kamenom zidu s morem iza nas. Svi gradovi i sela koje posjećujemo tako su šarmantno privlačni da se čini kao da vam bilo koja lokacija na kojoj se nalazite pruža jednako zadovoljstvo, a općenito je i vrlo povoljno odsjesti na takvim mjestima... Kada se vraćamo kući u kasno poslijepodne, lavanda i ruže u vrtu tako divno mirišu, a zadovoljstvo nalazimo u svemu, od osvježenja u bazenu do vidikovaca na brdima iza gradića Milne. Stabla borova, maslinici, vinova loza i lavanda. Vapnenac, krovovi boje terakote, bijeli crkveni tornjevi i kameni zidovi... Brač obiluje ponudom unatoč svojoj relativno malenoj površini. Naravno da nikada nismo pronašli Aquilino blago koje su tražili u seriji, ali pitamo se nismo li našli nešto mnogo bolje, savršenu destinaciju koju ćemo sigurno opet posjetiti.(N.Vek.)

Zelenilo maslina udahnjuje život masivnim planinama kroz koje se probijaju uske staze - piše Av Ida

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike