Kultura
18. ĐAKOVAČKI SUSRETI HRVATSKIH KNJIŽEVNIH KRITIČARA

Davor Šalat i Franjo Nagulov ovogodišnji su dobitnici nagrada Julija Benešića
Objavljeno 30. lipnja, 2015.

Davor Šalat iz Zagreba i vinkovački autor Franjo Nagulov ovogodišnji su dobitnici nagrada Julija Benešića za prošlogodišnje, 17. đakovačke susrete hrvatskih književnih kritičara. Obznanom njihovih imena jučer su u Đakovu završeni dvodnevni, 18. susreti, održani u okviru 49. đakovačkih vezova. Šalat je nagrađen za knjigu kritika “Zrcalni ogledi”, a Nagulov istoimenom Poveljom uspješnosti za niz kritika. Nagrade će im biti dodijeljene na naknadnoj svečanosti, pravilo je Susreta, koji su obilovali sadržajnošću i imenima. Organizirao ih je ogranak Matice hrvatske u Đakovu i DHK – Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, čiji su ih čelni ljudi, Vlado Filić i Mirko Ćurić, kao i gradonačelnik Zoran Vinković, pozdravnim riječima otvorili u ponedjeljak u Maloj vijećnici.

Potom je predstavljena knjiga Tomislava Žigmanova “Ne/skladni divani” te nova Trijenalna nagrada za najbolju knjigu proze “Ivo Velikanović”. Uslijedio je književno-kritički portret Zoltana Medvea te je predstavljen 18. zbornik susreta, a potom održan Mali studijski okrugli stol o kritičarskoj produkciji HIKOS MASH-UP, uz niz sudionika. Program Susreta 'preseljen' je u Hrvatski dom gdje je predstavljena “Neodoljiva Hrvatska” Sunčane Matić, uz đakovački Easy Money Band.

Drugi dan nastavljen je u Gradskoj knjižnici i čitaonici gdje su predstavljene najbolje hrvatske knjige u protekloj godini po izboru lanjskih dobitnika Nagrade i Povelje uspješnosti - Marija Kolara i Davora Ivankovca. U nastavku je održan okrugli stol na temu “Duhovna književnost”, uz voditeljicu Dariju Žilić te sudjelovanje niza autora poput Ljerke Car Matutinović, Anastazije Komljenović, Ebtehaja Navaeyja, Tvrtka Klarića...

– Duhovna književnost marginalizirana je jer ima malo kvalitetnih duhovnih pjesnika i književnika, čulo se, uz ostalo, na okruglom stolu. Predstavljene su Izabrane pjesme I, prva knjiga Sabranih djela Miroslava Slavka Mađera. Taj najstariji sudionik ovogodišnjih Susreta iznio je nekoliko zanimljivih misli o književnoj kritici.

– Nema tog pisca kojem nije važno što će književna kritika reći o njemu i njegovom pisanju, iako se uglavnom svi drže kao da im je svejedno - rekao je Mađer, koji za sebe kaže da je i pisac, i prozaik i književni kritičar.

– Ja sam isto dio te književne kritike, a i danas pišem osvrte na pročitane knjige. Imam običaj napraviti bilješke o svemu pročitanom da pročitana knjiga ne ostane samo u sjećanju nego i zapisana. Današnja književna kritika je kao i današnje vrijeme, a svako vrijeme nosi svoje. Istina, danas nema imena poput Matoša, došlo je drugo, medijsko vrijeme. Sve je podređeno medijima. Današnji čitatelj zapravo je kritičar, no samo se ne javlja. Nema više specijaliziranih književno-kritičarskih imena u kulturnim rubrikama - naglasio je Mađer.S.Župan

Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas