Kultura
15. OSJEČKO LJETO KULTURE

Hit-mjuzikl “Mamma Mia” držao
osječku publiku u sjajnom glazbenom
raspoloženju puna dva i pol sata
Objavljeno 30. lipnja, 2015.
Ovakvo otvorenje treba zahvaljiti Gradu Zagrebu i gradonačelniku Milanu Bandiću

Prepuno gledalište nastavno-sportske dvorane Gradski vrt, blještava scenografija, raspjevani i rasplesani te uigrani glumci, uz hitove (još) uvijek popularne švedske skupine ABBA, bili su i više nego dovoljni za pravi spektakl na preksinoćnjem otvorenju Osječkog ljeta kulture, koje se do 12. srpnja održava 15. put u Osijeku.

Naime, zahvaljujući Gradu Zagrebu i gradonačelniku Milanu Bandiću, 15. je OLJK otvoren gostovanjem Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija čiji je ansambl izveo novi hit-mjuzikl “Mamma Mia!”, što se pokazalo kao pun pogodak.

Pozornica je bila transformirana u grčki otok Kalokairi na kojem mlada Sophie Sheridan, uskoro mladenka, pokušava pronaći svojega oca koji će ju odvesti pred oltar kako bi njezin veliki dan bio potpun. Čitav je ansambl, među kojima treba izdvojiti sjajnu Renatu Sabljak u ulozi Donne Sheridan, kao i izvrstan orkestar, držao osječku publiku u sjajnom glazbenom raspoloženju puna dva i pol sata, a posebice su na svoje došli ljubitelji legendarne grupe ABBA. Odlični su bili i ostali: Ana Kraljević kao Sophie Sheridan, Osječanka Danijela Pintarić u ulozi Tanye, Sara Duvnjak kao Lisa i mnogi drugi. Sve njih su nakon više od dva i pol sata posjetitelji ispratili velikim pljeskom, čak i pravim ovacijama.

Inače, za glazbu i stihove mjuzikla “Mamma Mia!” zaslužni su Benny Andersson i Björn Ulvaeus, a neke su pjesme nastale u suradnji sa Stigom Andersonom. Autorica teksta je Catherine Johnson, dok ga je na hrvatski adaptirao Dražen Bratulić. Redatelj i koreograf je Igor Barberić te dirigent Dinko Appelt.

Mjuzikl “Mamma Mia!” prikazivan je do danas u više od 40 zemalja, za istaknuti je Broadway na Manhhattanu, a svakim danom broj zemalja se uvećava. Do danas ga je vidjelo više od 54 milijuna ljudi i nije onda ni čudo što je mjuzikl imao prestižnu brzinu premijera, bržu nego ijedan mjuzikl u povijesti.

Na osnovu toga kazališnog mjuzikla 2008. snimljen je i istoimeni film, s holivudskom zvijezdom Meryl Streep u glavnoj ulozi.

Tomislav LEVAK
Vrkić oduševio govorom

U gledalištu je bio niz poznatih lica – predstavnici gradova Osijeka i Zagreba, čelnici Osijeka i Osječko-baranjske županije, zamjenik ministra kulture Vladimir Stojsavljević, predstavnici sponzora i donatora i mnogi drugi. Prigodnim riječima publici su se obratili zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin i gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Vrkić, koji je i proglasio Osječko ljeto kulture 2015. otvorenim. I dok je Kusin isticala kako je upravo istočna Hrvatska kolijevka europske kulture, ne samo zahvaljujući Vučedolu, Vrkić je kratkim i efektnim govorom, u kojem je naglasio kako na ovakvom mjestu i događaju političari ne trebaju mnogo pričati, već prepustiti glavnu riječ glumcima, plesačima, pjevačima i sviračima, izazvao glasan pljesak.

Autorica teksta je Catherine Johnson, dok ga je na hrvatski adaptirao Dražen Bratulić

Danas na OLJK-u

U srijedu, 1. srpnja, u 20 sati, u prostoru Kulturnoga centra Eurodoma, HDLU Osijek otvara izložbu “Publika - Djelo - Kontekst”, nastalu prema kustoskoj ideji povjesničara umjetnosti Igora Loinjaka, a zamišljena je s ciljem da se publici pruži uvid u stanje izložbe u kakvom se ona nalazi prije no što je otvorena. Uživanje u izložbi začinit će popratni glazbeni program koji izvodi DJ Kema. Program se odvija u samom izložbenom prostoru i traje do 1 sat. HNK u Osijeku za kraj 108. kazališne sezone publici nudi Opernu noć, koncert solista, zbora i orkestra, pod ravnanjem dirigenta Mladena Tutavca. Solisti su: Inez Adrienn Dörgő, sopran; Veronika Hardy, sopran; Jasna Komendanović, sopran; Ivana Medić, sopran; Blaženka Targuš, sopran; Sanja Toth, sopran; Gordana Kalmar, mezzosopran; Predrag Stojić, tenor; Robert Adamček, bariton; Slobodan Cvetičanin, bariton; Damir Baković, bas; Berislav Puškarić, bas.(N.Vek.)

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike