Novosti
OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN DUNAVA

Za gradnju nasipa uz Dunav 150 milijuna eura
Objavljeno 30. lipnja, 2015.

- Hrvatska iskorištava potencijale Dunava i primjenjuje pritom najviše standarde koje propisuje EU – kazao je u Vukovaru, na svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana Dunava, pomoćnik ministra poljoprivrede i predsjedajući Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav u ime Republike Hrvatske Dražen Kurečić.

Uoči vožnje brodom “Vučedolska golubica” od Vukovara do Iloka, Kurečić je rekao i kako Hrvatska u razdoblju od 2014. do 2020. godine iz fondova EU-a ima mogućnost korištenja 1,05 milijardi eura za razvoj vodnokomunalne infastrukture.

– Gradit će se sustavi za pročišćavanje otpadnih voda, poboljšavati vodoopskrba, graditi sustavi navodnjavanja, a oko 150 milijuna eura bit će iskorišteno i za gradnju nasipa uz Dunav – naveo je. Sudionici svečanosti istaknuli su važnost Dunava za Hrvatsku, ali i napomenuli kako je “ekološko gospodarenje i očuvanje Dunava zajednička obveza svih država kroz koje Dunav protječe.” Dan Dunava pritom je opisan kao dan kada “14 zemalja regije dunavskog bazena zajedno slavi suživot ljudi i okoliša jednog od najvećih europskih riječnih sustava.”

Generalni direktor Hrvatskih voda i voditelj delegacije RH pri Međunarodnoj komisiji za zaštitu rijeke Dunav Ivica Plišić izrazio je zadovoljstvo načinom na koji se Hrvatska koristi potencijalima Dunava.

– Dunav koristimo za vodoopskrbu, plovidbu i navodnjavanje, dok energetsko korištenje dunavskih voda na našem području nije moguće – rekao je Plišić i naveo podatak kako se uzvodno na Dunavu nalaze 92 hidroelektrane i nekoliko njih nizvodno. Naglasio je i da Hrvatska u budućnosti „mora i može“ Dunav više koristiti za transport i navodnjavanje poljoprivrednih površina. I gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ukazao je na stratešku važnost Dunava za grad Vukovar.

U podunavskoj regiji danas živi 83 milijuna ljudi, a ta druga najdulja europska rijeka povezuje 18 država.S.Butigan

Možda ste propustili...

UPOZORENJE IZ POREZNE UPRAVE

Lažne poruke o povratu poreza

HRVATSKI GRAĐANI PLAĆAJU MANJE OD VEĆINE EUROPLJANA

Kućanstvima cijena plina i struje među najnižima u EU-u