Autoglas
VOLVO XC90

Najbolje iz Švedske
Objavljeno 30. lipnja, 2015.

Ovo je prvi Volvo postavljen na inovativnu SPA arhitekturu koja daje veće dizajnerske mogućnosti, nudi bolja vozna svojstva te omogućava ugradnju posljednjih sigurnosnih tehnologija, dok u isto vrijeme povećava prostor u unutrašnjosti.

Novo lice Volva kombinira karakterističan, ali siguran “izraz lica”, zajedno s redizajniranim Volvovim čeličnim znakom i prednjom svjetlosnom grupom u stilu “Torovog čekića” kao svojevrsnim potpisom, XC90 je spona s Volvovom poviješću te predstavlja utjelovljenje švedskog načina života i potpuno novo shvaćanje dizajna.

Najzanimljiviji detalj u unutrašnjosti je centralna konzola, osmišljena u stilu velikog tableta, s ekranom osjetljivim na dodir kojim se upravlja svim funkcijama automobila. Volvov “Sensus control system” pruža potpunu povezanost s paletom korisnih aplikacija baziranih na “cloud” rješenjima i servisima kojima se može upravljati preko ekrana osjetljivog na dodir, preko kontrola na upravljaču ili preko naprednog sistema kontrole glasom. Aplikacija za pametne telefone “Volvo On Call” pruža daljinski pristup mnogim zgodnim funkcijama poput zagrijavanja, lokacije, slanja rute automobilu i još mnogo toga.

Interijer za sedam putnika kombinira odabrane materijale kao što su mekana koža i drvo s ručno rađenim detaljima te komande audiosustava s dijamantskim finišom.

O svakom se detalju dosta razmišljalo – od centralne konzole rasterećene suvišnih detalja koja dolazi uz veliki ekran osjetljiv na dodir do ručno izrađene Orrefors kristalne ručice mjenjača u Twin Engine verziji. Fokusirali su se na stvaranje novog izraza luksuza, jednostavnosti i digitalne izrade koja ima za cilj jedinstveno i smirujuće iskustvo.

Uzimajući najbolje iz Volovih inovativnih sigurnosnih sistema, XC90 dolazi potpuno opremljen IntelliSafe paketom kao standardnom opremom. On donosi prve dvije svjetske premijere – Run-off Road zaštitu i “auto Brake”, automatsko kočenje na križanjima.

Zahvaljujući učinkovitim preformansama koje isporučuju Volvovi četverocilindrični Drive-E motori, XC90 nudi širok spektar pogonskih opcija. Drive-E četverocilindrični motori nude veliki opseg snage za XC90 i u benzinskoj i u dizel varijanti, kao i s pogonom na prednje i s pogonom na sva četiri kotača. Na samom vrhu je Twin engine tehnologija u XC90 T8, koja isporučuje 400 konjskih snaga i samo 59 g CO2/km. To čini XC90 T8 najsnažnijim i najčistijim premium SUV vozilom na tržištu. Uvođenje Twin Engine tehnologije koji su razvili u suradnji sa Siemensom, postavilo je novi standard u učinkovitost performansi u segmentu premium SUV-a. Ukratko, to je električni, hibridni i sportski automobil u jednom. U njemu zajednički rade 2.0-litreni četverocilinidarski benzinac s kompresorom i turbopunjačem, koji pokreće prednje kotače, te električni motor s 80 KS koji pokreće stražnje kotače.

Ponuda motora za Volvo XC90 uključuje i D5 twin-turbo dizelaš s 225 KS i 470 Nm, koji u prosjeku troši 6 l/100 km, te D4 turbodizelaš sa 190 KS i 400 Nm, koji prosječno troši tek 5 l/100 km. Tu su i dva benzinska motora - T6 turbo sa 320 KS i 400 Nm te T5 sa 254 KS i 350 Nm.

Mato PAVLIČEVIĆ
Okretan karakter

XC90 utjelovljuje uglađen, ali okretan karakter u gradu, donosi uzbudljivu vožnju na seoskim cestama te udobno iskustvo na autocesti. Podvozje je dizajnirano kako bi se pobrinulo za individualne stilove vožnje u svim vremenskim prilikama i pri svakakvim uvjetima na cesti. Sve su to postigli zahvaljujući novorazvijenom “Four Corner Active Air Suspension” sustavu. Redefinirani su i sadržaji i nazivi paketa opreme. Sad se zovu Momentum, Inscription i dinamični R-Design. Cijene kod nas se kreću od 567.580 kn koliko stoji model D5 AWD.