Novosti
ISTRAŽUJEMO CIJENE U EU

Elektronika najjeftinija u Češkoj, odjeća u Mađarskoj, a alkoholna pića u Bugarskoj
Objavljeno 29. lipnja, 2015.
Potrošačka elektronika u Hrvatskoj je preskupa, jeftinija je čak i u Luksemburgu

Vezani članci

PRIHODI PO GLAVI STANOVNIKA MANJI ZA 3200 KUNA GODIŠNJE

U recesiji smo izgubili gotovo četvrt milijuna radnih mjesta

Brojni hrvatski građani krpaju svoje kućne proračune odlazeći u kupnju namirnica u susjedne zemlje koje nisu u Europskoj uniji - Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

No, zanimljivo je kako je otvaranje granica, jedna od najvećih prednosti sada već dvogodišnjeg članstva u EU-u, donijelo i mogućnosti povoljne kupnje nekih proizvoda u starijim zemljama članicama - samo ako se ima vremena i mogućnosti za malo dulja putovanja.

Tako je, prema podatcima Eurostata - europskog statističkog ureda, najjeftinije kupovati elektroničke uređaje, primjerice laptope i televizore, kamere, printere i slično - u Češkoj i Poljskoj, dok su alkohol i duhan, kao i prehrana u restoranima te boravak u hotelima najjeftiniji u - Bugarskoj.

Prema podatcima Eurostata, prosječne cijene potrošačke elektronike u Poljskoj i Češkoj na razini su 85 posto od europskog prosjeka, dok su u Hrvatskoj one čak 105 posto iznad prosjeka EU-a. Zanimljivo je da je, kada je o elektronici riječ, od Hrvatske jeftiniji čak i Luksemburg s cijenama koje su na razini 91 posto od prosjeka EU-a.

Ukupne cijene u Bugarskoj su na razini 48 posto EU prosjeka, a najskuplja za potrošače je Danska s cijenama koje dostižu čak 138 posto prosjeka Unije. Tako je od svih članica EU-a, i hrana najskuplja u Danskoj (139 posto prosjeka EU-a), a najjeftinija u Poljskoj (61 posto od prosjeka).

Hrvatska je kada je riječ o cijenama hrane i bezalkoholnih pića na visokom 18. mjestu u Europskoj uniji jer su prosječne cijene u našoj zemlji samo deset posto ispod europskog prosjeka, iznose 90 posto. U Češkoj su 81 posto, a u Mađarskoj 76 posto EU prosjeka. No, kako je jeftina Poljska ipak predaleko, da i dalje ima opravdanja za odlazak u šoping u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu svjedoči i podatak Eurostata prema kojem su cijene hrane u tim zemljama na 74 posto europskog prosjeka.

Cijene alkoholnih pića i duhanskih proizvoda u Europskoj uniji variraju najviše. U Bugarskoj je najjeftinije (58 posto od prosjeka), kao i u Mađarskoj, a najskuplje su Irska (170 posto od prosjeka) i Velika Britanija (165 posto od prosjeka). Treba istaknuti kako su ove velike razlike u cijenama od zemlje do zemlje izazvane različitim načinom oporezivanja tih proizvoda. Hrvatska je, u usporedbi s ostalim članicama Unije, gledajući cijene alkohola i cigareta, ipak relativno jeftina jer su cijene tih proizvoda u našoj zemlji na 77 posto prosjeka EU-a.

Manje razlike u cijenama bilježe se kad je riječ o odjeći. Najskuplja je Švedska (121 posto od EU prosjeka), a najjeftinija Mađarska (70 posto od prosjeka). Hrvatska je sa svojim cijenama odjeće na 86 posto EU prosjeka.

Dijana PAVLOVIĆ
STANDARD HRVATSKIH GRAĐANA MEĐU NAJNIŽIMA U EU-u

Porazan je podatak kako je standard hrvatskih građana u prošloj godini bio među najnižima u Europskoj uniji, odnosno stvarna individualna potrošnja iskazana paritetom kupovne moći u 2014. bila je za čak 41 posto ispod europskog prosjeka. I hrvatski BDP po stanovniku bio je lani 41 posto niži od prosjeka EU-a. Prema podatcima Eurostata, nižu razinu stvarne individualne potrošnje u odnosu na prosjek EU-a bilježile su u 2014. samo Rumunjska (45 posto ispod prosjeka EU-a) i Bugarska (51 posto ispod prosjeka EU-a). Najveću kupovnu moć imaju stanovnici Luksemburga, 40 posto iznad prosjeka Unije.

Hrvatska ima relativno niske cijene alkohola i cigareta - na 77 posto smo prosjeka EU-a

41%

ispod europskog prosjeka je kupovna moć hrvatskih građana

Možda ste propustili...

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja

Najčitanije iz rubrike