Ekonomija
STOČAR IZ BOROVA SELA RASPRODAJE SVA GOVEDA

Danas u poljoprivredi ne znaš tko pije, a tko plaća
Objavljeno 29. lipnja, 2015.
Nekad smo imali manje, ali smo bili zadovoljniji, kaže Kurtešanin

Sve rasprodajem. Najsretniji bih bio kad bih sve prod'o u komadu - rekao nam je Radovan Kurtešanin iz Borova Sela pokazujući svoje golemo stado krava pasmine hereford.

Stado je na ispaši u okolici sela gdje uživa u netaknutoj prirodi.

Kurtešanin, kojeg svi u selu zovu Baranjac, oduvijek se bavio stočarstvom, baš kao i njegov otac. Svojevremeno je uzgajao ovce, a do početnog stada hereforda došao je sasvim slučajno.

- Krave pasmine hereford nabavio sam sasvim slučajno. Gospodin Lojze, iz zadruge u Babinoj Gredi, morao ih je prodati jer nije imao dovoljno paše za njih. Budući da nije mogao čekati, kupio sam ih vrlo povoljno - govori Radovan Kurtešanin i dodaje kako su se ubrzo razmnožile te je 100 grla povoljno prodao VUPIK-u.

Danas ima 180 grla svih kategorija od teladi i junica do bikova i sve ih želi rasprodati.

Na prodaju su ga, kako ističe, nagnali veliki gubici od prošlogodišnje poplave, ali i činjenica što se sin odlučio baviti ratarstvom i ne želi preuzeti obveze oko stada hereforda bez obzira na to koliko oni bili zahvalni za uzgoj. Naime, Kurtešanin tvrdi kako je ova pasmina izuzetno otporna i “sve popase” - nije izbirljiva što se tiče ispaše.

Budući da je hereford vrlo zahvalan za uzgoj – malo traže, a puno daju, Kurtešanin opet ima stado zavidne veličine. Uzgojem hereforda bavi se već deset godina, osvajao je i nagrade na stočarskoj izložbi u Gudovcu, pa mnogi u selu žale što nisu slijedili njegov primjer, kaže „Baranjac“ – ali sada želi sve prodati.

Radovan Kurtešanin ima 84 godine, a sin mu jedinac nije zainteresiran za nastavljanje stočarske tradicije već se odlučio isključivo za ratarenje. Međutim, ono što je Kurtešanina nagnalo na prodaju stada zapravo je prošlogodišnja poplava kada je voda iz Dunava poplavila cijeli pašnjak i prodrla gotovo do kuća. Boji se da bi se to moglo opet ponoviti jer pašnjak je uz Dunav i nije zaštićen od poplava, pa se želi riješiti stada i – brige.

Inače, Kurtešanin smatra da mnogi seljaci griješe kada odustaju od stočarstva jer je upravo uzgoj stoke ono što, prema njegovu mišljenju, zaokružuje poljoprivrednu proizvodnju na jednom seoskom imanju i čini ga samodostatnim. Ni on sam, unatoč zavidnim godinama, ne odustaje od stočarstva. Već ima šest krmača crne svinje s kojima misli razvijati stado jer smatra da su još manje zahtjevne od hereforda i ne trebaju toliko pozornosti. - Nekad smo imali manje, ali smo bili zadovoljniji, sada ne znaš tko pije, a tko plaća - kaže, uspoređujući poljoprivredu nekad i sad, ovaj vitalni djed.

Roberta SORIĆ

Radovan Kurtešanin

stočar iz Borova Sela

Sin nije zainteresiran

- Imam 84 godine, a sin jedinac nije zainteresiran za nastavljanje stočarske tradicije, već se odlučio isključivo za ratarenje

Možda ste propustili...

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike