Novosti
U BEOGRADU IZREČENA PRESUDA ZA RATNI ZLOČIN 1991. GODINE U SOTINU

Sotinjani nezadovoljni: Ovo je
presuda za samo četvrtinu zločina
Objavljeno 26. lipnja, 2015.
Dvojici 15 i 9 godina zatvora, trojica oslobođena

Pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u petak su, četiri mjeseca nakon početka suđenja, izrečene presude optuženima za ratni zločin počinjen krajem 1991. godine u vukovarskom prigradskom naselju Sotin.

Za petoricu optuženih srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine tražilo je ukupno 51 godinu zatvorske kazne, Sudsko vijeće je dvojici izreklo osuđujuće presude, dok su trojica oslobođena optužbi. Dragan Mitrović osuđen je na 15 godina, a Žarko Milošević na devet godina zatvora. Preostala trojica, Dragan Lončar, Mirko Opačić i Miroslav Milinković, odlukom suda oslobođeni su optužbi. Sudilo im se zbog ubojstva 16 hrvatskih civila iz Sotina koji su, u prosincu 1991. bili izvedeni iz svojih domova i dan poslije strijeljani. Dvojica osuđenih bili su ratne 1991. pripadnici tzv. milicije odnosno teritorijalaca, a Milošević je u ovom slučaju bio svjedok – suradnik jer je progovorio o detaljima zločina nad civilima i u travnju 2013. godine, sproveden do Sotina, pokazao mjesto gdje su bili pokopani posmrtni ostaci 13 ubijenih civila. Naknadno su, zbog skrivanja zločina, 1995. ili 1996. godine u tada okupiranom Sotinu tijela iz te, primarne grobnice premještena u nekadašnju klaonicu u Sotinu, odakle su i ekshumirana. Na izrečenu presudu i Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije kao i osuđeni imaju pravo uložiti žalbu Apelacijskom sudu u Beogradu.

Među 16 ubijenih civila bio je i otac Igora Matijaševića, Sotinjanina koji je bio na izricanju presude u Beogradu, zajedno s još 15-ak članova obitelji žrtava.

– To je presuda za samo četvrtinu zločina počinjenih u Sotinu 1991. godine. Jer, u Sotinu je ubijeno 67 ljudi, od kojih za sudbinom njih još 17 i danas tragamo – kazao je Matijašević, dodajući kako nisu zadovoljni s obzirom na tri oslobađajuće presude.

– Vidjet ćemo što dalje. Idemo sa žalbom, a nije isključeno i da ćemo ići do Međunarodnog suda za ljudska prava i upoznati ih s ovim slučajem – rekao je Matijašević, dodajući kako se u sudskim procesima “štiti JNA”. Napomenuo je i kako je isprva opužnica bila podignuta protiv još dvojice koji su međutim, nedostupni srbijanskom pravosuđu i njihovi su slučajevi izuzeti.

– Očekujemo, jer i kroz ovaj proces se došlo do spoznaja i iskaza, da srbijansko Tužiteljstvo provede dodatne predistražne radnje i podigne nove optužnice jer ovim je suđenjem bio obuhvaćen samo dio počinjenih zločina – kazao je Matijašević.

Sanja BUTIGAN
“NETKO NIJE ODRADIO SVOJ POSAO”

– Žalosti činjenica da do prvih presuda dolazi 24 godine nakon počinjenog zločina, a još je bolnije to što su trojica osumnjičenih oslobođena. To je pljuska žrtvama i očito nema pravde za Vukovarce – izjavio je vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček nakon izricanja presude za ratni zločin u Sotinu. I predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak nezadovoljan je presudom. “Netko očito nije odradio svoj posao kada su samo dvojica optuženih i osuđeni, a trojica su oslobođeni. Nemoguće je da su za zločin počinjen krajem '91. godine samo dvojica krivi, netko je zapovijedao, netko je odvodio i ubijao, netko je pokapao”, izjavio je Rehak koji drži i da hrvatsko pravosuđe nije odradilo svoj dio posla. “Neshvatljivo je i to da se krivcima za zločin počinjen u Hrvatskoj sudi u Srbiji”, zaključio je.

IGOR MATIJAŠEVIĆ

sin ubijenog Sotinjanina

Očekujemo da srbijansko Tužiteljstvo provede dodatne predistražne radnje i podigne nove optužnice

Možda ste propustili...