Novosti
NA OPĆINSKOM SUDU U OSIJEKU LANI JE BILO OKO 950 OVRHA

Ovrhom se ne može oduzeti
ništa što je neophodno za
život, pa čak ni sav novac
Objavljeno 27. lipnja, 2015.
Od ovrhe su izuzete stvari koje služe za zadovoljenje životnih potreba i potreba kućanstva

Na Općinskom sudu u Osijeku prošle godine određeno je oko 950 ovrha. Najviše ih se odnosilo na pokretnine - 636. Nad nekretninama ih je određeno upola, ali ipak golemih 316.

Jasno je da je ovrha nad nekretninom, posebice ako je ona jedina nekretnina za život, najpogubniji oblik ovrhe jer je posljedica toga uglavnom deložacija ovršenika i njegove obitelji. Pokušaji deložacija često su do sada rezultirali (ne uvijek uspješnim) akcijama Živog zida koje su za cilj imale sprječavanje vjerovnika da uz pomoć policije preuzme nekretninu dužnika.

No, ovrha nad nekretninom, što pokazuju i navedene brojke s osječkoga suda, nije najčešći oblik ovrhe. Razlog tomu je u činjenici da je postupak složen i skup, a u krajnjoj liniji i neizvjestan u pogledu mogućnosti naplate vjerovnikove tražbine. Stoga se u praksi mnogo češće primjenjuju drugi oblici ovrhe, npr. ovrha na pokretninama.

Što se ne ovršuje?

Milan Tomičić, pravnik i zamjenik predsjednice Sindikata umirovljenika Hrvatske, tumači da se ovrha na pokretninama provodi zapljenom, procjenom, oduzimanjem, otpremanjem, povjeravanjem na čuvanje sudu ili trećoj osobi, njihovom prodajom te naposljetku namirenjem ovrhovoditelja iz iznosa dobivenog prodajom.

- Ne mogu sve pokretnine ovršenika biti predmetom ovrhe. Zbog socijalnih i etičkih razloga, te omogućavanja koliko-toliko normalnog života ovršeniku i njegovim ukućanima, zakonodavac je od ovrhe izuzeo predmete osobne uporabe (odjeću, obuću, rublje itd.), stvari koje služe za zadovoljenje potreba kućanstva i koje su ovršeniku i članovima njegova kućanstva nužne s obzirom na uobičajene uvjete života njihove društvene okoline. Isto tako, od ovrhe se izuzimaju hrana te ogrjev za potrebe ovršenika i članova njegova kućanstva za šest mjeseci. Za starije osobe osobito su značajna i sredstva komunikacije i medija, npr. telefon, televizor, radio, jer su inače socijalno isključene - kaže Tomičić.

Zaplijeniti se ne mogu ni odličja, medalje i druga priznanja, vjenčani prsten, osobna pisma i drugi osobni spisi ovršenika, obiteljske fotografije i portreti, osobne i obiteljske isprave, pomagala koja su invalidu ili drugoj osobi s tjelesnim nedostatcima nužna za obavljanje životnih funkcija, a sve su to posebno važne pokretnine za starije osobe, pogotovo one uz koje su sentimentalno vezane. Od ovrhe se može izuzeti i gotov novac ovršenika u visini koja se smatra da je potrebna za redovan život, iako zakonodavac ne propisuje o kojem je iznosu riječ.

Pljenidba i procjena

- Prije nego što pristupi pljenidbi, sudski ovršitelj će ovršeniku predati rješenje o ovrsi, te ga pozvati da plati iznos na koji je određena ovrha, uvećan za kamate i troškove. Sama pljenidba obavlja se sastavljanjem pljenidbenog popisa, a popisati se mogu pokretnine koje se nalaze u posjedu ovršenika, te njegove pokretnine koje se nalaze u posjedu ovrhovoditelja. No ovršenikove pokretnine koje se nalaze u posjedu treće osobe mogu se popisati samo uz njezinu suglasnost. Popisuje se onoliko pokretnina koliko je potrebno da bi se namirile ovrhovoditeljeve tražbine i troškovi postupka ovrhe. Istovremeno s pljenidbenim popisom, vrši se i procjena pokretnina. Važno je provjeriti sve procijenjene vrijednosti i staviti primjedbu na svaku procjenu koja se čini preniskom. Preporučuje se starijim osobama da prije pljenidbe i procjene uz pomoć povjerljive osobe provjere preko interneta približne tržišne cijene svojih pokretnina. Na pljenidbeni popis stavljaju se prvenstveno pokretnine koje predloži ovrhovoditelj, a u vrijeme popisivanja ovršenik mora voditi računa da se ne popisuju pokretnine koje su izuzete od ovrhe, odnosno one za koje je zatražio da se izuzmu jer mu trebaju za redovan život, upozoravaju u SUH-u.

Eduard SOUDIL

Milan Tomičić

pravnik i zamjenik predsjednice SUH-a

Od ovrhe se može izuzeti i gotov novac ovršenika u visini koja se smatra da je potrebna za redovan život

PRODAJA U POLA CIJENE

Od dana izrade popisa zaplijenjenih pokretnina i dana njihove prodaje mora proći najmanje 15 dana. Pokretnine se prodaju usmenom javnom dražbom ili neposrednom pogodbom. Javnu dražbu provodi sudski ovršitelj, a takva prodaja određuje se ako je riječ o pokretninama veće vrijednosti. Na prijedlog ovrhovoditelja, prodaja pokretnina provodi se preko elektroničke javne dražbe. Pokretnine se na dražbi ne mogu prodati ispod jedne polovine procijenjene vrijednosti, a ispod te cijene ne mogu se prodati ni neposrednom pogodbom. Ako se pokretnine ne uspiju prodati na dražbi, odnosno neposrednom pogodbom, ovrha se obustavlja. Kupac je dužan položiti kupovninu te pokretnine uzeti odmah, a ako odmah ne položi kupovninu, dražba se smatra neuspjelom.

PRODAJA VOZILA

- Osobno vozilo može se također ovršiti, osim u slučaju kad ovršenik dokaže kako mu je ono neophodno za život (npr. udaljen javni prijevoz, starija dob, teže kretanje, invalidnost). Primjerak rješenja o ovrsi dostavlja se policijskoj upravi koja vodi evidenciju o registriranim i označenim vozilima, zbog provođenja zabilježbe ovrhe. Njome ovrhovoditelj stječe založno pravo na vozilu. Nakon zabilježbe, nikakav upis promjene prava vlasništva na vozilo nije dopušten - ističe Tomičić. Po stjecanju založnog prava na vozilu, sud će ovršeniku naložiti da u roku od osam dana vozilo preda osobi kojoj je rješenjem o ovrsi vozilo povjereno na čuvanje, sa svim njegovim pripadajućim ispravama. Ako ovršenik u dodijeljenom roku to ne učini, vozilo će biti oduzeto na bilo kojem mjestu na kojem se ono zatekne.

Dvije trećine

ovrha provodi se nad pokretninama dužnika