Regija
OGORČENA DRŽAVNOM ADMINISTRACIJOM

Nakon što je našla sezonski posao, ukinuli joj “socijalu”
Objavljeno 27. lipnja, 2015.
Snježana je desetak dana radila kao beračica jagoda

BELI MANASTIR - Radila sam desetak dana, a kao ''nagradu'' što sam pronašla posao i pokušala prehraniti obitelj, ostala sam bez ''socijale''. Recite mi je li to moguće? U kakvoj mi to državi živimo? Komu da se obratim, od čega da kupim kruh - mnogo je upitnika iznad glave 39-ogodišnje Snježane Rajković iz baranjskog mjesta Kneževa, čija je tročlana obitelj do nedavno živjela od 960 kuna zajamčene minimalne naknade, a sada je ostala i bez toga.

- Budući da s ovim iznosom nismo mogli plaćati režije i, bar djelomice, normalno živjeti, odlučila sam potražiti neki sezonski posao. Polovinom svibnja krenula sam u berbu jagoda u obližnje Topolje. No, nakon što me poslodavac uredno prijavio, ostala sam bez 'socijale'. Berba je bila završena već nakon desetak dana, novac još nisam dobila, a bez ikakvog prihoda ostali smo od 18. lipnja, za iduća tri mjeseca - žali se Snježana, objašnjavajući kako suprug nigdje ne može dobiti posao, kao ni osamnaestogodišnji sin, koji je nedavno završio srednjoškolsko obrazovanje. Kaže kako je u sezoni berbe jagoda radila i prošle godine, ali joj “socijala” nije bila ukinuta.

- Sezonski posao sam tražila unatoč herniji u trbušnoj šupljini, zbog koje mi je liječnik zabranio veće napore. Imam i kronični gastritis te velikih problema sa štitnjačnom, ali tko te pita. Svjesna sam da bez rada nema ni normalnog života, međutim, takvo što nisam očekivala - ne može shvatiti zakonske odredbe koje ju dovode do ludila. A upravo zakona se pridržavaju u Centru za socijalnu skrb.

- Točno je da je Snježani Rajković ukinuta zajamčena minimalna naknada - kažu, objašnjavajući kako joj je pravo ukinuto nakon što su iz Zavoda za zapošljavanje dobili potvrdu da je zaposlena. U Centru tvrde kako ne znaju koliko će dugo stranka raditi i kakvu će plaću primati, a zapošljavanjem, odnosno ''danom promijenjenih okolnosti'', prestaje pravo na ostvarivanje zajamčene minimalne naknade. Kako će Rajkovići živjeti iduća tri mjeseca znaju samo oni, i obitelji sličnih primanja. Važno je istaknuti kako je krajem svibnja na području pod ingerencijom belomanastirskog Centra za socijalnu skrb zajamčenu minimalnu naknadu primalo 3339 osoba (ili 1571 obitelj odnosno 811 samaca). Od spomenutog je broja 2274 radno sposobnih. Kao što u svakom žitu ima kukolja, tako i među radno sposobnom ''socijalom'' postoji određenih broj onih koji ''traže posla, a Boga mole da ga ne nađu''. No, vjerojatno je više ljudi koji bi, drage volje, zasnovali radni odnos kada bi imali gdje.

Ivica GETTO
U JAVNIM RADOVIMA 250 BARANJACA

U RH je krajem travnja bilo 102.379 primatelja ''socijale'', od čega njih 50.798 radno sposobno, ali bez posla. Na belomanastirskoj ispostavi Zavoda za zapošljavanje, pak, evidentirano je 5570 nezaposlenih Baranjaca, što je, ipak, 400 manje nego krajem svibnja. Nezaposlenih (bar privremeno) trebalo je biti još manje, ali je u javnim radovima, umjesto 800-tinjak Baranjaca, angažirano njih samo 250. Zoran Kontak, načelnik općine Popovac, u kojoj je Kneževo, zna za slučaj Rajkovićevih, ali dodaje kako, na žalost, ovaj slučaj nije usamljen. ''Tanak'' općinski proračun ne dopušta veće izdvajanje za jednokratne pomoći od onog koliko daju.

Možda ste propustili...

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike