Magazin
KRATKO I JASNO

Krešimir Macan: Bolja priča o budućnosti nosi pobjedu, a HDZ je u prošlosti
Objavljeno 27. lipnja, 2015.
STRUČNJAK ZA POLITIČKI MARKETING O PRIBLIŽAVANJU REJTINGA HDZ-A I SDP-A

Kako komentirate preokret u anketama o popularnosti stranaka i koalicija?

- Ankete nam daju trendove, one ne mogu predvidjeti rezultat. Tri mjeseca imamo veliku promjenu u rejtinzima. Rekao bih da SDP ima strateški pristup od početka godine. Otkad je završio drugi krug predsjedničkih izbora, oni rade po nekom planu. Vidi se da postoji smišljena strategija i da se Milanović ponaša drukčije. On je predvodnik i izvršitelj tog plana, i oni rade kontinuirano, što je počelo davati rezultate. Uspjeli su uvjeriti dio birača da su nešto napravili i da se stvari u Hrvatskoj pokreću, te im se vraćaju neki koji su možda bili osobno razočarani Milanovićem i dosadašnjim pristupom. To su oni koji su za to neko vrijeme podržavali Živi zid i ORaH, a pada i broj neodlučnih.

Od čega je to krenulo?

- Sve je krenulo sa švicarskim frankom i mjerama za oprost dugova. Sada su tu u prvom planu dvije glavne emocije - prva je kakva će biti moja budućnost i budućnost moje obitelji. I stranka koja osigura bolju priču o budućnosti ima veće šanse dobiti izbore. A zasad je HDZ u prošlosti. Druga emocija je strah, primjerice od promjena koje su korak unatrag. A mislim da je HDZ uspio generirati taj strah, dijeli Hrvate i tjera birače prema SDP-u.

Zašto se birači drže SDP-a i HDZ-a, a te stranke nas godinama ne miču s mjesta?

- Pa i ne drže. Tako to samo izgleda na prvi pogled jer njihovi birači uvijek iziđu na izbore. No, kad zbrojite njihove rejtinge, dobijete tek 51 posto. Znači, 49 posto građana je ipak za neku drugu opciju.

Ali kad tome dodate koalicije...

- Neka je onda 60 posto. Takvom dojmu pridonosi i izborni prag, gdje se sve ispod 5 posto slijeva najvećim strankama. Cijeli sustav je tako složen da pogoduje njima.

Tko će još u Sabor, konkurenata ima?

- Odlučivat će infrastruktura. Mi tradicionalno znamo da će HDSSB napraviti svoje u 4. i 5. izbornoj jedinici. Mogla bi nešto i Stranka Milana Bandića u Zagrebu. Pokoji mandat mogu uzeti i Čačićevi Reformisti, a ostaje pitanje što mogu ORaH i Živi zid. Mirela Holy može do mandata u Zagrebu, ali pitanje je gdje još jer i jedni i drugi moraju zaustaviti negativan trend. Da ne prođu kao Laburisti. A dvije vodeće stranke će im u tome “pomoći”. Nepoznanica je Božo Petrov, a teško je i predviđati bez anketa po izbornim jedinicama. Činjenica jest da vlast ide slijeva nadesno i obrnuto, ali zato što se nitko drugi nije prilagodio izbornom sustavu.I.Bošnjak

Možda ste propustili...

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Kopanje po mraku

Najčitanije iz rubrike