Regija
PAD BROJA STANOVNIKA U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI JE ALARMANTAN

Vulin: HDSSB je spreman preuzeti odgovornost za Slavoniju i Baranju
Objavljeno 26. lipnja, 2015.

Vezani članci

VIJEĆNICI HDSSB-A O PLETERNIČKOM PRORAČUNU:

Rasipa se novac i pogoduje izvođačima

VINKOVCI - Pad broja stanovnika u Vukovarsko-srijemskoj županiji je alarmantan - upozorili su u četvrtak čelnici HDSSB-a. Županija je 1991. imala 231.241 stanovnika, a prema posljednjem popisu tek 179.521.

- Pad broja stanovnika između 1991. i 2001. možemo objektivno prihvatiti kao posljedicu obrambenog Domovinskog rata. Pad broja stanovnika između popisa 2001. i 2011. posljedica je smanjenja gospodarske aktivnosti i gašenja velikog broja subjekata. Kad pogledamo BDP po stanovniku, možemo vidjeti da je Vukovarsko-srijemska županija 1990. zauzimala 11. mjesto, a od 2009. do danas na 20. je mjestu po razvijenosti - istaknuo je Davor Pavelić, kandidat za predsjednika županijskog HDSSB-a.

Kad je, pak, iseljavanje u pitanju, istaknuo je kako je to konstanta već 24 godine te dodao da, ako se taj trend nastavi, vrlo brzo “neće biti potrebne silne općine bez stanovnika, ni sve institucije čije usluge nitko neće trebati”. “No naši sugrađani pokazuju da imaju volje za rad i ulaganje kroz projekt energetske obnove kuća, jer smo županija s najviše prijavljenih kuća za energetsku obnovu”, dodao je te zaključio kako je “uspješan rad Osječko-baranjske županije u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije pokazatelj kako treba raditi u tom resoru”.

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin, pak, poručio je kako je HDSSB spreman u cijelosti preuzeti odgovornost za Slavoniju i Baranju, za njezin napredak i boljitak te najavio još jači i intenzivniji rad na području Vukovarsko-srijemske županije. “Njezini stanovnici nisu zaslužili da se ova županija “bori” za začelje na ljestvici razvijenosti hrvatskih županija. Dobrom politikom i kvalitetnom strategijom može se bolje”, rekao je Vulin te zaključio uvjerenjem kako će nakon formiranja nove vlade HDSSB u ostvarenju toga cilja dati značajan doprinos. HDSSB je, ponovljeno je, spreman preuzeti odgovornost u resoru Ministarstva poljoprivrede i šumarstva te Ministarstva regionalnog razvoja.

Konferenciji je nazočio i povjerenik HDSSB-a za grad Vinkovce Damir Jakšić, a najavljeno je kako će se izborna skupština Županijske organizacije HDSSB-a održati 27. lipnja u 20 sati u hotelu “'Slavonija”. M.Kokaj

Možda ste propustili...

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike