Osijek
GRAĐANI PITAJU ŠTO JE S FONTANAMA

Curi voda, poplavljena elektronika
- tri fontane do daljnjega izvan pogona
Objavljeno 26. lipnja, 2015.

Fontana na Trgu slobode i ona u Lučkom prilazu ove sezone još uvijek nisu napunjene vodom i puštene u pogon, a kako saznajemo, lako je moguće da suhe dočekaju zimu.

Naime, na dvije “zidne” fontane koje se od kina Europa spuštaju prema Zimskoj luci spušta se korito, zbog čega se one moraju stalno dopunjavati, što, pak, rezultira visokim troškovima. Također, prijašnjih godina svjedočili smo i problemima koje stvara prolijevanje vode na terase okolnih ugostiteljskih objekata. Za otklanjanje nedostataka potreban je ozbiljan zahvat, saznajemo u Unikomu, gradskoj komunalnoj tvrtki zaduženoj za održavanje fontana. Slična je situacija i na Trgu slobode, na zidnoj fontani koja se ubraja među novije u Osijeku, a kod koje je, kaže Hrvoje Vidaković, poslovođa u radnoj jedinici Zelenilo, poplavljena strojarnica, pri čemu je nastala velika šteta na elektronici i pumpama.

- Za fontanu na Trgu slobode potreban je ozbiljan zahvat i izmjena nekih dijelova koji nisu jeftini. Osim izmjene elektronike, potrebno je rastaviti pumpe te ih servisirati i osposobiti za rad. Ne samo da je riječ o skupoj opremi nego to prelazi okvire redovnog održavanja i treba naći nekoga stručnog za ugradnju nove opreme. Fontana u Lučkom prilazu pušta vodu i potrošnja je velika pa ju nismo uključili. Čekamo odluku Grada, na njima je odluka o financiranju popravaka pa za sada ne mogu najaviti kada će fontane ponovno biti u pogonu - rekao je Vidaković.

Uz spomenute dvije fontane, voda ne žubori ni u zdencima u Tvrđi, a i tamo je problem u puštanju vode. No, za zdence na Trgu Svetog Trojstva put do popravka i novog puštanja u pogon još je složeniji jer riječ je o zaštićenim spomenicima, pa se prije eventualnog početka radova mora tražiti dozvola konzervatora.

- Ostale fontane u gradu rade normalno, redovno ih pregledavamo i održavamo te nema nekih problema - napominje Vidaković.

No, kada govorimo o Lučkom prilazu, građani upozoravaju kako je na tom kratkom potezu vidljiv veliki šlamperaj. Naime, ne tako davno obnovljen prostor između kafića Trica, hotela Osijek i kina Europa, ubrzo je izgledao kao da mu je potrebna nova obnova, a zatim su se ponovo lijepile pločice i otklanjali nedostatci. Na žalost, ovaj prostor ponovno izgleda tužno, pločice se klimaju i otpadaju, a početak spomenute neispravne fontane već je demoliran do golog betona i izloženih instalacija.

Ivan SEKOL

Za zdence na Trgu Sv. Trojstva put do popravka još je složeniji jer je riječ o zaštićenim spomenicima

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike