TvObzor
SVE U DESET

Copa América - najluđe utakmice
Objavljeno 26. lipnja, 2015.

Posljednja dva tjedna, zahvaljujući Areni Sport, možemo pratiti Copa Américu - odnosno Južnoameričko prvenstvo u nogometu. To najstarije nogometno kontinentalno natjecanje na svijetu prvi put je održano od 2. do 17. srpnja 1916., bivajući dijelom obilježavanja stote obljetnice argentinske nezavisnosti. Primjera radi, Svjetsko prvenstvo u nogometu održava se od 1930. godine, a prvo Europsko prvenstvo u nogometu održano je tek 1960. godine.

Najviše trofeja osvojio je Urugvaj, čak 15, prati ga Argentina s 14 naslova, a Brazil je osvojio samo osam (u međuvremeno je osvojio čak pet naslova svjetskih prvaka). Kako bismo prigodno obilježili i ovogodišnju Copu, koja se održava u Čileu (domaćini prvenstava idu abecednim redom), odlučili smo zaviriti u povijest i prisjetiti se nekih od nezaboravnih i najluđih utakmica u gotovo sto godina tog natjecanja.

Argentina - Brazil 2:0 (1937.)

Svaki susret Argentine i Brazila pravi je festival nogometa, a u dugoj povijesti Cope te su dvije reprezentacije odigrale mnogo legendarnih utakmica, koje su bile obilježene velikim rivalstvom, zlom krvlju i brojnim incidentima. U novijoj povijesti, točnije, 1995. godine, Tulio Maravilha zabio je za Brazil gol rukom, koji su Argentinci nazvali “đavolja ruka”, no finalna utakmica odigrana 1937. godine u Buenos Airesu svakako je jedna od onih zbog koje rivalstvo između te dvije države nadilazi sportske okvire. U produžecima utakmice Vicente de la Mata zabio je dva gola za Argentinu, a Brazilci su u strahu za vlastiti život nekoliko minuta prije kraja napustili teren.

Kolumbija - Čile 2:3 (1999.)

Četvrfinalni susret na turniru u Paragvaju bio je obračun koji je u konačnici odlučio jedan od najslavnijih čileanskih igrača. Pogotkom Jorgea Bolana Kolumbija je povela, a Pedro Reyes izjednačio je nakon kornera. Do kraja prvog poluvremena Kolumbija je ponovno povela, preko Victora Bonille, a pet minuta nakon nastavka iz još jednog prekida Reyes izjednačuje na 2:2. No tada se u ukazao Ivan Zamorano, čileanski kapetan i donio pobjedu Čileu, koji je od Urugvaja izgubio polufinale na penale, a zatim i u utakmici za treće mjesto od Meksika.

Argentina - Urugvaj 1:1/4:5 (2011.)

Jedno od najstarijih nogometnih rivalstava svakako je ono između Urugvaja i susjedne mu Argentine. Jer osim nogometa tu je i vječna prepirka tko je izmislio tango te niz “prigovora” koje imaju obje zemlje s obala Ríja de la Plate. Još jedan četvrtfinalni dvoboj, održan u Santa Feu u Argentini, imao je sve - isključenja, dva pogotka, spektakularne obrane obiju vratara te dramu jedanaesteraca. Iz koje su kao pobjednici izišli Urugvajci, koji su se poslije i okitili još jednim naslovom pobjednika Cope.

Brazil - Honduras 0:2 (2001.)

Možda najveće iznenađenje u povijesti Cope bilo je u Kolumbiji. Naime, Brazil je u četvrtfinalu igrao protiv autsajdera i gosta turnira Hondurasa. Iako su igrali bez nekih od glavnih zvijezda (Roberto Carlos, Cafu i Romario), nitko nije očekivao da će Honduras golovima Saula Martineza izbaciti glavne favorite te tako omogućiti domaćinu da osvoji svoju prvu i jedinu Copu. Izbornik Brazila bio je Phil Scolari, koji je godinu dana poslije uzeo Svjetsko prvenstvo.

Čile - Urugvaj 0:1 (1987.)

Na Svjetskom prvenstvu 1986. u Meksiku Urugvaj je ispao već u grupnoj fazi, a u utakmici protiv Škotske isključen mu je igrač u prvoj minuti. Godinu poslije Argentina je domaćin Cope, koja je bila obilježena brutalnim startovima, crvenim kartonima i brojnim kontroverzama. U finalu u kojemu su podijeljenja četiri crvena kartona, dva na obje strane, a po grubosti i teatralnosti prednjačili su Čileanci, golom Pabla Bengoechee Urugvaj je osvojio svoju 13. titulu. I da bude slađe, u polufinalu su eliminirali domaćine Argentinu te se iskupili za sramotni nastup godinu prije.

Peru - Čile 3:1 (1975.)

Te dvije države već se cijelo stoljeće prepiru oko toga koja je najzaslužnija za izum “bicycle kicka”, iliti po naški “škarica”. Čileanci se kunu da je Basque Ramón Unzaga prvi izveo taj potez 1914. godine, a Peruanci svojataju potez i govore da je izmišljen u gradu Callao. Talijani pak imaju svojeg Carla Parolu, a Brazilci Petronilha de Brita. No, na Prvenstvu 1975. godine te dvije države srele su se u grupnoj fazi, a drugi pogodak za Peru zabio je Juan Carlos Oblitas upravo “škaricama”. U konačnici Peruanci su osvojili Copu predvođeni legendarnim Teófilom Cubillasom.

Brazil - Paragvaj 0:0/0:2 (2011.)

Argentina je prije četiri godine bila domaćin Cope, a nakon razočaravajućeg nastupa na Mundijalu u Njemačkoj godinu poslije željela se iskupiti. No u četvrfinalu su je izbacili Urugvajci, a isto se dogodilo i Brazilcima, koji su slovili za favorite i na Svjetskom prvenstvu, ali i na Copi. No njih su iz daljnjeg natjecanja izbacili Paragvajci, također na penale, a osim dva crvena kartona i brojnih promašaja Neymara i društva treba spomenuti da su Brazilci promašili čak četiri jedanaesterca.

Argentina - Kolumbija 0:3 (1999.)

Bila je to neobična Copa u Paragvaju. Japan je gostovao kao prva neamerička zemlja, Urugvaj je poslao mladu momčad, a Brazil je osvojio svoj šesti naslov. Međutim, utakmica između Argentine i Kolumbije u grupnoj fazi natjecanja ostat će zauvijek u pamćenju svim ljubiteljima nogometa. Naime, u toj utakmici, koju je Argentina izgubila , Martin Palermo, argentinski napadač, legenda Boce Juniors, promašio je čak tri jedanaesterca. Srećom, Argentina je prošla skupinu, no ispala je od Brazila u četvrfinalu.

Čile - Brazil 4:0 (1987.)

U posljednjoj utakmici u skupini na Copi 1987. godine, u Argentini, Čileancima je trebala pobjeda kako bi prošli skupinu, a očekivala ih je utakmica s Brazilom. Međutim, ono što se dogodilo na utakmici u Cordobi mnogi smatraju najvećom pobjedom Čilea u povijesti. Iako su Brazilci predvođeni imenima poput Raía, Müllera i Careca dominirali u prvom poluvremenu, Čilanski golman Roberto Rojas branio je čuda. No zatim se probudio dvojac Ivo Basay i Juan Carlos Letelier te postigao po dva gola i Brazil poslao kući.

Argentina - Brazil 3:2 (1991.)

Kada su se godinu dana prije na Mundijalu u Italiji Argentinci nekako provukli do finala, izbacivši Jugoslaviju i Italiju na penale, a golom Andreasa Brehme (iz penala) izgubili finale, odlučeno je da će se momčad pomladiti. Rezultat svega bila je Argentina koja je pod vodstvom Coca Basilea igrala lijep i efikasan nogomet. U posljednjoj fazi natjecanja igrale su četiri momčadi, a utakmica između Argentine i Brazila, koju su “gaučosi” dobili golovima Daría Franca i Gabriela Omara Batistute odlučila je o konačnom pobjedniku.

Piše: Nikola KUČAR

Možda ste propustili...

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

Najčitanije iz rubrike