Sport
DANIJEL PRANJIĆ U GRADSKOM VRTU

Euro u Francuskoj bit će moj oproštaj od reprezentacije
Objavljeno 19. lipnja, 2015.
Događaji iz Splita bole sve reprezentativce. Dajemo sve od sebe, a događaju nam se takve stvari, rekao je Pranjić

Gradski vrt jučer je imao jednog zanimljivog gosta. Na jutranjem treningu bijelo-plavih pojavio se hrvatski reprezentativac Danijel Pranjić. Došao je obići klub iz kojeg je kročio na veliku scenu i kasnije napravio zavidnu igračku karijeru.

Nakon reprezentativnih obveza i kvalifikacijskog susreta protiv Italije, Pranjić je na zasluženom odmoru. Iza njega je još jedna uspješna sezona. S Panathinaikosom je osvojio drugo mjesto u grčkom prvenstvu i ovog će ljeta igrati u 3. pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka, a s reprezentacijom Hrvatske je, kao njezin standardni prvotimac, obavio dobar posao jer je naša selekcija, onim što je postigla na travnjaku, sasvim blizu plasmana na Euro 2016.

Još godina ugovora u Grčkoj

Odmor od naporne sezone neće mu dugo potrajati.

- Još desetak dana i opet se vraćam u puni pogon. Pripreme u Panathinaikosu počinju mi 2. srpnja. Čujem da se pojačavamo za sljedeću sezonu u kojoj ćemo pokušati preskočiti Olympiakos, a čekaju nas i kvalifikacije za Ligu prvaka. Vjerujem kako moje mjesto u momčadi Panathinaikosa neće biti ugroženo. Imam još godinu dana ugovora i planiram ga odraditi do kraja - priča Pranjić.

Dakle, kada mu istekne ugovor, Pranjić će imati 34 i pol godine. Hoće li biti još motiva za igru?

- Kako da ne. Ne mislim se baš samo tako predati, ali samo na klupskom planu. Od reprezentacije bih se volio oprostiti na svom četvrtom velikom natjecanju. Bio sam na dva Eura i jednom SP-u. Nemam pravo tražiti više od toga, a zbogom “kockastom” dresu reći ću nakon Eura 2016. Takav je i dogovor s izbornikom Nikom Kovačem. Čvrsto vjerujem da će Hrvatska igrati na njemu.

Nas intrigira činjenica da će sljedećeg ljeta biti slobodan igrač, a to samo po sebi povlači pitanje postoji li mogućnost povratka i zaključivanja karijere u Gradskom vrtu?

- Ne znam što bih odgovorio na to pitanje. Volim doći u Osijek i dobro se osjećam ovdje, ali s druge strane ne bih volio kao veteran zatvarati vrata nekim mlađim igračima kojih u Osijeku uvijek ima. Naravno, Španjo (Milan Španjić, tajnik Škole nogometa, nap. a.) i Mirsad Kerić su me odmah “zaskočili” o tom pitanju, ali, polako, ima još vremena za konačnu odluku.

Euro - posljednja prilika generacije

Reprezentacija je posebna priča kada je Pranjić u pitanju. Bilo je tu uspona i padova, pa čak i odlazaka, a dolaskom Nike Kovača na čelo stvari su se vratile u normalu za Pranjića. Kovač je rekao “trebam te” i Danijel je tu. Kvalifikacije za Euro 2016. zasad teku prema planu. Hrvatska je nakon šest utakmica vodeća u skupini bez poraza.

- Što se terena tiče, mislim da smo sigurni putnici na Euro. No, događaji iz Splita koji nemaju veze s igrom mogli bi nam otežati put, ali svejedno nas očekujem na Euru u Francuskoj.

Očito je poljudska svastika još uvijek svježa rana.

- Ne znam što bih rekao o tome. Znam samo da nas reprezentativce to iznimno boli. Igramo za Hrvatsku, dajemo sve od sebe, a doživljavamo takve stvari. No, očito je to istina od koje se ne može pobjeći i svi zajedno moramo dati sve od sebe u borbi protiv tih anomalija. To stvarno nema smisla jer to je konačno nepoštovanje prema vlastitoj zemlji.

Protiv Italije Hrvatska nije baš bila na visini zadatka, pa je bod na koncu i dobar ulov.

- Talijani su bili dobri, opasni. Mi smo željeli pobjedu, a na kraju je ispao bod svakome i ne trebamo biti loše volje zbog toga. Zadržali smo prvo mjesto, dva boda prednosti pred Italijom i s te strane bod je dobar učinak. No, u jesen moramo završiti posao. Gostovanja u Norveškoj i Azerbajdžanu bit će zahtjevna, ali mislim da smo već u tim susretima spremni riješiti sve dvojbe oko plasmana na europsku smotru.

Hrvatska će te utakmice dočekati kompletnija i odmornija. Kakvim biste učinkom bili zadovoljni iz ta dva gostovanja?

- Neće biti kapetana Srne, ali vratit će se Modrić i Ćorluka koji su stožerni igrači. Osobno očekujem osvajanje svih šest bodova protiv Norveške i Azerbajdžana. Kroz kvalifikacije smo pokazali da smo kvalitetniji od tih reprezentacija, ali to ćemo opet morati potvrđivati na terenu.

Plasira li se Hrvatska na Euro u Francuskoj, bit će to posljednja prilika ove generacije da napravi ozbiljan rezultat na velikom natjecanju.

- To je činjenica. Igrači koji su nositelji igre reprezentacije u najboljim su godinama. Imamo zanimljiv spoj iskustva i mladosti, a valjda će nas i sreća malo pomaziti. Sjetite se Beča i te nesreće koja nas je snašla protiv Turaka u četvrtfinalu Eura 2008., a na posljednjoj eurosmotri ždrijeb nam je okrenuo leđa. Svrstao nas je u skupinu s kasnijim finalistima Španjolcima i Talijanima i opet smo bili u igri za prolazak u drugi krug do posljednjih trenutaka. Šteta, mislim da je ova generacija po talentu trebala napraviti više na rezultatskom planu. Odemo li u Francusku, vjerujem u dobar rezultat, a to bi bio za mene idealan oproštaj od reprezentativnog dresa - zaključio je Danijel Pranjić.

Dalibor KELER

POVRATAK

PRANJIĆ JE OSTAVIO OTVORENOM MOGUĆNOST POVRATKA U GRADSKI VRT

POSEBNA ZAHVALA POPOVIĆU I JULIJANI LUKAČEVIĆ

Danijel Pranjić nije zaboravio što je Osijek bio u njegovoj karijeri. U Gradskom vrtu počeo je oblikovati svoj uspješan igrački put i zbog toga se uvijek u njega i rado vraća.

- Volim doći u Gradski vrt i prisjetiti se svojih igračkih početaka. Međutim, ovom prilikom posebno bih želio zahvaliti mom prvom treneru Goranu Popoviću i supruzi, nažalost, pokojnog Ivana Lukačevića, Julijani. Ona mi je bila druga majka u vrijeme mog boravka u Osijeku. To su stvari koje se ne zaboravljaju - naglasio je Pranjić.

Možda ste propustili...

OSASUNA ŠPANJOLSKI KLUB

Budimir će biti spreman za EP

KICKBOXING PH U DISCIPLINI LOW KICK

U dvorani Jug se bori i svjetski prvak

Najčitanije iz rubrike