Novosti
POGREŠKA ILI KRAĐA IDENTITETA?

Dobio ovrhu zbog tuđeg duga: Na njoj je bila moja adresa, moje ime i OIB...
Objavljeno 17. lipnja, 2015.
U obavijesti se navodi kako je riječ o dugu “pokojne majke” premda je ona - živa i zdrava

Ništa drugo osim obavijesti o kakvom manjem dugu nije mogla značiti obavijest u plavoj kuverti koju je primio 40-godišnji Osječanin (podaci poznati redakciji).

Ništa ga nije zabrinulo dok kuvertu nije otvorio. Ostao je bez riječi, ne samo zato što mora platiti 25.000 kuna duga s pripadajućim kamatama i troškovima odvjetnika nego i zbog navoda kako je riječ o dugu njegove “pokojne majke” premda je ona - živa i zdrava!

- Da kojim slučajem imam slabije srce, mislim da bih ostao na mjestu mrtav. Obavijest o ovrsi stigla mi je od odvjetničkog ureda “Hrabar i partneri” iz Zagreba i u prvi tren nisam znao što bih s tim. Evidentno je da je došlo do zabune, jer ime pokojnice koja je napravila dug nije istovjetno imenu moje majke, a dalje u obrazloženju stoji i da imam sestru i brata, a imam samo sestru. Trebalo mi je vremena da se saberem i shvatim da nije riječ o meni, no vrlo me je neugodno iznenadilo to što je na obavijesti stajalo moje ime i prezime, moja adresa i moj OIB - ispričao je svoju nevjerojatnu priču naš sugovornik.

Nevjerojatan je u cijeloj priči i detalj iz obavijesti da nikakva žalba ne odgađa postupak ovrhe. Odmah je, kaže, počeo razmišljati koliko novca uopće ima na računu te shvatio da je samo pukom srećom netom prije poduzeće koje je vodio otišlo u stečaj, nakon čega je naš sugovornik zatvorio i svoj račun. Da to nije učinio, kaže, zacijelo bi ostao bez svega.

Razumljivo, odmah nakon što je shvatio da je riječ o dugu neke druge osobe, pozvao je prijatelja odvjetnika te zatražio savjet. Okrenuo je broj i odvjetničkog ureda “Hrabar i partneri” te i njih obavijestio da mu je majka živa i zdrava i da nikakav stan u Vukovarskoj ulici, zbog kojeg je i nastao dug za koji ga u obavijesti terete, on nije naslijedio. Štoviše, majka mu živi na drugome mjestu, nikada nije kupila stan na Vukovarskoj, a kamoli mu dala stan u nasljedstvo. Još istoga dana Osječanin je poslao žalbu, zajedno s rodnim listom i svim pripadajućim dokumentima, kako bi dokazao da je riječ o zabuni i nestrpljivo očekuje odgovor zagrebačkog odvjetničkog ureda.

- Još mi se nitko nije javio. Iako znam da je riječ o pogrešci, neću se smiriti sve dok ne dobijem crno na bijelo, iz čega će biti vidljivo da nije riječ o meni, nego o osobi koja možda ima isto ime i prezime, no ne i moj OIB. Da kojim slučajem imam otvoren račun, novac bi mi sigurno bio skinut i dok bih dokazao da to nisam ja, prošli bi mjeseci i ne znam od čega bih živio u međuvremenu. Ovo je kardinalna pogreška, koja me je šokirala, i uopće mi nije jasno odakle njima moj OIB i tko ga je zamijenio. Taj netko morao bi odgovarati za ovaj propust. Zamislite, kad vi kao novinar pogriješite ime i prezime, netko vas može tužiti. Koga ja da tužim i kako bih vratio novac da ga imam i da mi ga ovrhom skinu s računa - kaže naš sugovornik.

Dodaje kako je sramotno da nitko nije prvotno provjerio je li riječ o stvarnom dužniku ili tek o osobi s istim imenom i prezimenom. Smatra da je najviše kriv onaj tko je sastavljao obavijest o ovrsi i, evidentno, zamijenio OIB, no malo bi to vrijedilo, kaže, primjerice, starijoj osobi koja ne bi znala ni kome se žaliti, koga tužiti.

Hoće li pokrenuti tužbu nakon što dobije odgovor na svoju žalbu, naš sugovornik još nije siguran. No kaže kako bi upravo na taj način želio istjerati pravdu, pa makar, dodaje, novcem koji dobije nakon tužbe nagradio svoga odvjetnika.

- Što mislite što bi se dogodilo da sam kojim slučajem dobio obavijest kako sam, također pogreškom, naslijedio 100.000 eura. Mislim da ne bih ni stigao otvoriti kuvertu kad bi me pronašli i tražili novac natrag. Ovako, ovaj dug, koji bih zacijelo morao platiti da imam otvoren račun, mene bi uništio. Ovo sam ispričao za slučaj da se itko nakon mene nađe u ovakvoj situaciji i kao poruku svima koji potražuju dugove da dobro vode računa tko im je zapravo dužan - kaže ovaj četrdesetogodišnjak.

Marija MIHELIĆ

Marko Hrabar

odvjetničko društvo “Hrabar i partneri”

Pogreška će biti ispravljena, zamjena identiteta kriminalno je djelo

- Moramo štititi odvjetničku tajnu i ne možemo komentirati ni jedan predmet. Naravno da se krađe identiteta ili zamjene događaju i da se to treba utvrditi. Ako nam se stranka obratila, onda je njezin zahtjev u proceduri - rekao nam je Marko Hrabar iz odvjetničkog ureda “Hrabar i partneri”, dodavši da će se u slučaju zamjene identiteta pogreška ispraviti, a ako je riječ pak o kriminalnom djelu, tada se mora angažirati Državno odvjetništvo i alarmirati o krađi identiteta. - Ako nam se obratio klijent, mi smo s njim u kontaktu i problem će biti riješen - ponovio je Hrabar.

Drastičan slučaj zamjene identiteta

Da takvih slučajeva ima, poznato je i osječkom odvjetniku Alenu Jakoboviću, koji kaže da je Osječanin uz žalbu trebao poslati i prijedlog odgode ovrhe, unatoč tome što stoji da je žalba ne odgađa. Treba istražiti, kaže Jakobović, tko je doista ovdje odgovoran, odnosno tko je sastavljao obavijest. Drži kako je odvjetnički ured vjerojatno te podatke dobio od svoje stranke. “Odvjetnik ne može znati je li netko umro ili nije. Inače, bilo je slučajeva zamjene identiteta, a osobno ih u praksi nisam imao. Ovo je doista drastičan slučaj”, prokomentirao je Jakobović.

Vrlo neugodno iznenadilo me to što je na obavijesti stajalo moje ime i prezime, adresa i OIB

Žalba

ne odgađa postupak ovrhe

Možda ste propustili...